Volledig scherm
PREMIUM
© Venema Media

Je bank moet straks melden hoeveel er op je rekening staat: wie krijgt mijn saldo te zien? En wat gebeurt er met die info?

De federale regering gaat de Belgische banken verplichten voortaan jaarlijks het saldo op elke bankrekening van al hun klanten te melden aan het Centraal Aanspreekpunt (CAP), dat wordt beheerd door de Nationale Bank. Fiscus en gerecht kunnen die database raadplegen bij onderzoek naar belastingfraude en zwart geld. Vanaf wanneer gaat die regel in? En wie krijgt juist te zien hoeveel er op mijn rekening staat? Een antwoord op enkele belangrijke vragen.

171 reacties

 • ROBERT MUYLLE

  1 maand geleden
  ik ben mantelverzoger:krijg ik vermindeing van belasting
 • Isabelle Story

  2 maanden geleden
  Mogen wij dan ook weten wat elke minister, parlementslid, schepen, enz op hun rekening hebben??
 • Nols GERRY

  2 maanden geleden
  Één goed idee, maar nóg beter is die fiskale achterpoortjes van grootverdieners, baronnen, industriëlen en multinationals te sluiten. De gewone werknemer verdient maar 5% van al het geld, maar betaalt 90% van alle belastingen.
 • louis reinquin

  2 maanden geleden
  Hier word ik stil van. Dit is meer dan een brug te ver. M.a.w. iedereen binnen de bevoegde ambtenarij zal de toestand van zijn buur kunnen inkijken. Wil men daar eens dieper over nadenken aub.
 • eduard janssens

  3 maanden geleden
  Dan gaat mijn rekening dikwijls op nul staan.
 1. “Als spaarder en belegger word je in de rug geschoten”: wat betekenen de belastinghervormingen van regering-De Croo voor jouw portemonnee?
  PREMIUM

  “Als spaarder en belegger word je in de rug geschoten”: wat betekenen de belasting­her­vor­min­gen van regering-De Croo voor jouw portemon­nee?

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) besteeg 50 dagen geleden het federale regeringszadel en dat ging uiteraard ook gepaard met een aantal belangrijke belastinghervormingen. Maar wat zijn nu de belangrijkste? En welke impact hebben ze op jouw portemonnee? “Er is aandacht voor meer sociale steun, met de coronacrisis als voorname factor, langetermijnspaarders en beleggers moeten het daarentegen met minder doen”, zegt belastingexpert Michel Maus, die vijf belastinghervormingen onder de loep neemt.
 2. Regering wil bankgeheim aanpakken: wat zijn de regels nu?
  PREMIUM

  Regering wil bankgeheim aanpakken: wat zijn de regels nu?

  De nieuwe regering wil bankgegevens voor de fiscus transparanter maken. Concreet wil ze het Centraal Aanspreekpunt verplichten om naast de rekeningnummers zelf, ook de saldo’s van die rekeningen aan de fiscus mee te delen. Maar kan dat zomaar? En hoe zit het dan met ons Belgisch bankgeheim? Michel Maus, belastingexpert in ons geldpanel, boog zich over het vraagstuk. “Het is nog maar de vraag of dit een stap voorwaarts is.”
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Protest tegen 'satanische inzending' voor Songfestival
  Play

  Protest tegen 'satanische inzending' voor Songfesti­val

Geld