Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Is een persoonlijke lening wel zo voordelig als de kredietgevers doen uitschijnen? Onze geldexpert legt het uit

We hebben de voorbije maanden veel meer tijd in ons kot doorgebracht en het lijkt erop dat dat niet snel zal veranderen. Voor velen is het dan ook hét ideale moment om hun huis te verfraaien of te renoveren. Geen geld genoeg? Een persoonlijke lening afsluiten is maar een koud kunstje. En als je de reclame mag geloven, is aflossen ook al twee keer niets. Maar klopt dat wel? Paul D’Hoore uit ons geldpanel legt uit welke addertjes er onder het gras kunnen schuilen als je een persoonlijke lening aangaat.

 1. Investeren in een studentenkot een goed idee? “Door aankoop een half jaar gratis kot”
  PREMIUM

  Investeren in een studenten­kot een goed idee? “Door aankoop een half jaar gratis kot”

  De aankoop van studentenvastgoed blijft in coronatijden een interessante investering, ook als je zelf geen kinderen hebt. Heb je die wel, dan hoef je allereerst geen huur te betalen. En zodra ze dan afgestudeerd zijn, kan je huur beginnen te ontvangen. Niets dan voordelen dus? Nico De Baene, die zelf een kot kocht, vindt alvast van wel. “De waarde van ons geïnvesteerd bedrag elk jaar zelfs nog toenemen.” Maar er zijn ook een hele hoop zaken zijn waar je op voorhand rekening mee moet houden. Paul D’Hoore, geldexpert in ons geldpanel, geeft advies als je de stap overweegt.
 1. ZOVEEL VERDIEN IK. Tim (38) en Charissa (31) zijn bang voor financiële problemen doordat zij haar job opgaf voor de coronacrisis: “Plots moest ik uit mijn spaarreserves putten”
  PREMIUM

  ZOVEEL VERDIEN IK. Tim (38) en Charissa (31) zijn bang voor financiële problemen doordat zij haar job opgaf voor de coronacri­sis: “Plots moest ik uit mijn spaarreser­ves putten”

  Redacteur Inge Stiers vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vlak vóór de coronacrisis tekenden Tim (38) en Charissa (31) het contract voor een nieuwbouwwoning. In diezelfde periode ruilde Charissa de zekerheid van een vaste opdrachtgever in voor haar eigen droomproject. De afgelopen maanden gingen dan ook gepaard met flink wat financiële stress. “We hebben zelfs nog geprobeerd om onder onze bouwplannen uit te komen, maar dat had ons te veel centen gekost.”
 2. Jongeren beleggen massaal sinds coronacrisis: “Die duizenden euro's win je niet met een spaarboekje”
  PREMIUM

  Jongeren beleggen massaal sinds coronacri­sis: “Die duizenden euro's win je niet met een spaarboek­je”

  Of het nu met 2.000 of 15.000 euro is: jongeren tussen 18 en 35 jaar wagen zich sinds de coronacrisis massaal op de beurs. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische beurswaakhond FSMA. Bij het begin van de lockdown kochten ze samen aandelen voor zo'n 21 miljoen euro. De week ervoor was dat 'amper' 2 miljoen euro. "In enkele maanden tijd heb ik al een paar duizenden euro's meer, terwijl mijn spaarboekje in al die jaren bijna niets heeft opgebracht."
 1. Boer wil kudde van waterbassin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"
  Play

  Boer wil kudde van waterbas­sin voorzien, maar dat is buiten zijn koeien gerekend: "Stop! Wat doen jullie toch?"

 2. Daarom kies je best het eerste hokje in een openbaar toilet
  Play
  Ze Zeggen Dat

  Daarom kies je best het eerste hokje in een openbaar toilet

Geld