Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
Volledig scherm
Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.” © AFP/Getty

Invloedrijke econoom: “We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis”

EconomieDe invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt dat we afstevenen op een nieuwe, wereldwijde economische crisis. Dat vertelt hij in het zicht van de brexit en de Europese verkiezingen aan de krant L’Echo. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij.

297 reacties

 • Baldr VanHoek

  3 jaar geleden
  Op de rand van het einde van wat banken doen...Het kan niet blijven duren dat onschuldige burgers dit vertier blijven betalen van de beurzen en vervolgens politici burgers opzadelen met de nadelen van schuld. Dit is heus geen crisis want ze schuifelen het steeds door. De overheid zal voor eens en altijd schoon schip dienen te maken met banken en hun schulden. Een nieuwe munt en een nieuwe visie over staatsschulden waardoor we klaar zijn voor ontwikkeling van veel technologie die veel welvaart.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Een voorbeeld van hoe onze zieke economie nu werkt. Een Duits gerenommeerde optische firma verkocht tot voor kort een lichtsterke Nocturnus 50mm f0.95 lens voor 3000$. Tot onlangs uit kwam dat dit gewoon een Chinese Mitakon Zhongyi Speedmaster 50mm F0.95 lens was. In het westen te koop voor 849$. 2100$ pure extra winst om een andere merknaam te graveren. Gebeurde vroeger ook al. Maar nu regel bij veel producten.
 • Erwin Van Roy

  3 jaar geleden
  Mss wat minder staken en eisen op tafel leggen. Iemànd die rijk is heeft daar in de meeste gevallen dag en nacht voor gewerkt om daar te geraken. Maar hier staakt iederden omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen maar te veel werken willen ze niet
 • Joris Heyninck

  3 jaar geleden
  dat de Europese economie zal instorten is inderdaad waarschijnlijk. Overdreven regelneverij en vooral veel te hoge schulden. Financieel zwakke overheden, .... . Maar de wereldeconomie zal er weinig om geven. Oorzaak is mijn inziens te weinig ongelijkheid. De landen waar de ongelijkheid sterk stijgt, daar groeit de economie. In België zijn er bijvoorbeeld al zoveel sociale correcties, dat men zich economisch uit de markt heeft gezet.
 • stefan ceulemans

  3 jaar geleden
  Beseffen ze het nupas... Dat heeft de Belg al jaren dat gevoel
 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 2. Wordt Mega volgende energieleverancier in problemen? “Geen acuut gevaar” en “situatie niet te vergelijken”

  Wordt Mega volgende energiele­ve­ran­cier in problemen? “Geen acuut gevaar” en “situatie niet te vergelij­ken”

  “Er is geen reden tot ongerustheid over onze situatie.” Zo reageert de Waalse energieleverancier Mega op het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier. De naam van Mega valt regelmatig als het gaat om andere energiespelers die in de problemen dreigen te komen. Maar daar is niets van aan, benadrukt het bedrijf zelf. Ook volgens Test-Aankoop dreigt geen acuut gevaar.

Geld