Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
Volledig scherm
Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.” © AFP/Getty

Invloedrijke econoom: “We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis”

EconomieDe invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt dat we afstevenen op een nieuwe, wereldwijde economische crisis. Dat vertelt hij in het zicht van de brexit en de Europese verkiezingen aan de krant L’Echo. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij.

297 reacties

 • Baldr VanHoek

  3 jaar geleden
  Op de rand van het einde van wat banken doen...Het kan niet blijven duren dat onschuldige burgers dit vertier blijven betalen van de beurzen en vervolgens politici burgers opzadelen met de nadelen van schuld. Dit is heus geen crisis want ze schuifelen het steeds door. De overheid zal voor eens en altijd schoon schip dienen te maken met banken en hun schulden. Een nieuwe munt en een nieuwe visie over staatsschulden waardoor we klaar zijn voor ontwikkeling van veel technologie die veel welvaart.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Een voorbeeld van hoe onze zieke economie nu werkt. Een Duits gerenommeerde optische firma verkocht tot voor kort een lichtsterke Nocturnus 50mm f0.95 lens voor 3000$. Tot onlangs uit kwam dat dit gewoon een Chinese Mitakon Zhongyi Speedmaster 50mm F0.95 lens was. In het westen te koop voor 849$. 2100$ pure extra winst om een andere merknaam te graveren. Gebeurde vroeger ook al. Maar nu regel bij veel producten.
 • Erwin Van Roy

  3 jaar geleden
  Mss wat minder staken en eisen op tafel leggen. Iemànd die rijk is heeft daar in de meeste gevallen dag en nacht voor gewerkt om daar te geraken. Maar hier staakt iederden omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen maar te veel werken willen ze niet
 • Joris Heyninck

  3 jaar geleden
  dat de Europese economie zal instorten is inderdaad waarschijnlijk. Overdreven regelneverij en vooral veel te hoge schulden. Financieel zwakke overheden, .... . Maar de wereldeconomie zal er weinig om geven. Oorzaak is mijn inziens te weinig ongelijkheid. De landen waar de ongelijkheid sterk stijgt, daar groeit de economie. In België zijn er bijvoorbeeld al zoveel sociale correcties, dat men zich economisch uit de markt heeft gezet.
 • stefan ceulemans

  3 jaar geleden
  Beseffen ze het nupas... Dat heeft de Belg al jaren dat gevoel