loon
Volledig scherm
loon © Freepik

Inflatie stijgt naar hoogste peil sinds 2008: sociale uitkeringen en ambtenarenlonen tweede keer omhoog in vijf maanden, ook in deze sectoren stijgen de lonen

Door de aanhoudend hoge inflatie is de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden opnieuw met 2 procent stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

49 reacties

 • Vital Verstraten

  1 jaar geleden
  Wel in dat artikel over nationale bank en het aantal biljetten in omloop, er is een pittig vergeten detail, de geldhoeveelheid sinds de invoering van de euro, deze is gestegen van 4000 miljard in 2000 tot nu 14300 miljard !, wel dat is een factor 3,6. DIT is de inflatie en NIETS anders. Als ik eens kijk is mijn loon niet maal 3,6 gegaan maar maal 1,4 ( de fake index ) .Wie heeft hier de burger bestolen door de koopkracht van zijn geld te stelen?
 • Marc Stromberg

  1 jaar geleden
  Aan alle pensioenklagers: pensioenen stijgen automatisch met 2 procent, de maand nadat de spilindex overschreden werd. Nu dus in jqnuari 2022.
 • Domien Jaumain

  1 jaar geleden
  Eens nadenken om bepaalde producten uit de index te halen index eens onder de loupe nemen
 • Lieven tanghe

  1 jaar geleden
  In de private sector zal dit leiden tot besparingen op personeel en hogere doelstellingen om deze extra uitgaven te compenseren .Bij de overheid zal er niets veranderen , de tekorten gaan enkel maar toenemen !
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Inflatie betekent op termijn steeds een verarming van de werkende bevolking. Er zal snel genoeg een indexsprong of een kostenbesparende maatregel op de regeringstafel komen om de concurrentiepositie van bedrijven te beschermen. De gezondheidsindex ligt lager dan de werkelijke inflatie, die je op verschillende manieren kan beoordelen. Gelukig waakt Conner Rousseau over de lage minimumpensioenen...
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. “Zelfs Spanje en Griekenland hebben betere begroting”: oppositiepartijen niet onder de indruk van akkoord

  “Zelfs Spanje en Grieken­land hebben betere begroting”: oppositie­par­tij­en niet onder de indruk van akkoord

  De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. “De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust. Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting”, luidt het bij N-VA. De coalitiepartners blikken al vooruit naar volgende akkoorden.
 1. “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
  PREMIUM

  “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhou­ders als Telenet van de beurs wordt gehaald?

  Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.