Inflatie stijgt naar hoogste peil sinds 2008: sociale uitkeringen en ambtenarenlonen tweede keer omhoog in vijf maanden, ook in deze sectoren stijgen de lonen
Door de aanhoudend hoge inflatie is de spilindex voor de tweede keer in vijf maanden overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden opnieuw met 2 procent stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.
Hoe komt het dat de prijzen stijgen? Onze financieel expert Paul D’Hoore legt uit:
De inflatie kwam in december uit op 5,71 procent. Dat is nog net iets hoger dan in november, toen de consumptieprijzen gemiddeld 5,64 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Het is opnieuw het hoogste niveau sinds juli 2008.
De inflatie wordt al maanden gestuwd door de hoge energieprijzen. Aardgas bijvoorbeeld, is nu bijna dubbel zo duur (+97 procent) als in december vorig jaar. Elektriciteit is 44 procent duurder geworden, huisbrandolie een derde. Diesel en benzine kosten ruim 22 procent meer dan in december 2020. De grootste prijsdalingen op jaarbasis zijn er bij onder meer tv-apparatuur (-11,5 procent), software (-8,2 producten), smartphones (-5 procent) en cacao (-5,2 procent). De inflatie zonder energieproducten bedroeg in december 2,35 procent, tegen 1,88 procent in november.
De spilindex werd opnieuw overschreden. Daardoor zullen de sociale uitkeringen in januari 2022 en de weddes van het overheidspersoneel in februari 2022 met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.
Het Planbureau had de tweede overschrijding sinds augustus voorspeld. Het verwacht zelfs dat de spilindex in augustus 2022 nog een keer overschreden zal worden, waarna de sociale uitkeringen en wedden van het overheidspersoneel voor de derde keer in 13 maanden geïndexeerd zouden worden.
Loonindexering
Door de hoge inflatie krijgen een recordaantal werknemers begin volgend jaar meer loon, berekende hr-dienstenbedrijf SD Worx. De omvang en het tijdstip van de loonindexering hangen in België af van het paritair comité waarin men tewerkgesteld is.
De grootste groep bedienden - meer dan 400.000 uit het pc 200 dat onder meer IT- en consultancybedrijven of callcentra omvat - zullen hun loon in januari met 3,58 procent zien toenemen. Dat is de hoogste indexering in tien jaar. In 2021 bleef de indexering beperkt tot 0,95 procent.
Ook in de horeca (+3,219 procent voor 140.000 werknemers), voeding (+3,22 procent voor 90.000 werknemers), handel in voedingswaren waaronder slagerijen (+3,58 procent voor 33.000 werknemers) en in de landbouw (+3,22 procent voor zo’n 35.000 werknemers) stijgen de lonen in januari.
Andere sectoren waar er volgende maand een indexering van de lonen plaatsvindt, zijn het wegvervoer voor rekening van derden (+3,21 procent voor zo’n 90.000 werknemers), de internationale logistiek (+3,95 procent voor zo’n 50.000 werknemers), handel in brandstoffen (+3,2189 procent voor zo’n 2.000 werknemers), de sector van gebouwenbeheer en vastgoedmakelaars (+3,58 procent voor zo’n 12.000 werknemers), de verzekeraars (+3,94541 procent) en bemiddelaars in bank- en beleggingsdiensten (+3,58 procent).
Ook toeleveranciers aan de bouw zien de lonen in januari stijgen. Dat is onder meer het geval voor elektriciens (+3,95 procent voor bijna 25.000 werknemers) en de pannenbakkerijen (+3,94 procent).
Voor de meeste van deze sectoren gebeurt de aanpassing slechts één keer per jaar, telkens in januari. Andere sectoren passen de lonen sneller aan aan de stijgende levensduurte.
Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bouwsector (pc 124 met 140.000 werknemers), die per kwartaal indexeert. In januari stijgen de lonen er met 1,41747 procent. Ook de houtnijverheid trekt de lonen in onder meer januari op, deze keer met 1,41 procent. De paritaire comités werkzaam met papier en karton, die een 10.000 werknemers groeperen, laten de lonen in januari met 2,93 procent stijgen. De schoonmaaksector (pc 121 met zo’n 40.000 werknemers) voorziet tweemaal per jaar een moment van loonindexering: in juli en in januari (+2,76 procent). Werknemers uit de financiële sector van banken (pc 310) en beursvennootschappen (pc 309) krijgen om de twee maanden een indexering: voor 48.000 werknemers betekent dat een verhoging met respectievelijk 1,3 procent en 1,3028 procent.
Verschillende andere sectoren indexeren met een vast percentage (+1 of 2 procent) na het overschrijden van hun spilindex. In januari is dat onder meer geval voor de distributiesector, met meer dan 200.000 werknemers, de textielsector, de steenbakkerijen, de gezondheidsinstellingen en -diensten ...
Technisch gezien betreft de loonindexering geen opslag, maar gaat het om een aanpassing van de lonen aan de levensduurte. Voor de werkgevers gaat het wel om een stijging van de loonkost. Daarbovenop komt in veel sectoren ook nog een echte opslag, van maximaal 0,4 procent verspreid over de jaren 2021-2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Zeker 15 procent van tankstations in Frankrijk kampt met tekorten door protesten tegen pensioenhervorming
Meer dan 15 procent van de tankstations in Frankrijk kampt maandag met tekorten aan benzine of diesel. De tekorten zijn het grootst in het westen van het land. Dat meldt het Franse persagentschap AFP maandag. De tekorten zijn het gevolg van de protesten in Frankrijk tegen de pensioenhervorming in het land. Ook het luchtverkeer ondervindt hinder. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
“Zelfs Spanje en Griekenland hebben betere begroting”: oppositiepartijen niet onder de indruk van akkoord
De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. “De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust. Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting”, luidt het bij N-VA. De coalitiepartners blikken al vooruit naar volgende akkoorden. -
-
Amerikaanse centrale bank verhoogt rente opnieuw met 25 basispunten
De Federal Reserve heeft woensdag de rente opnieuw verhoogd met 25 basispunten, tot een vork van 4,75 à 5 procent, het hoogste niveau sinds 2006. Er staan nog meer renteverhogingen op het programma, kondigde de Fed aan, want de inflatie zou dit jaar mogelijk iets hoger uitvallen dan verwacht. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
PREMIUM
“Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.” -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
49 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerVital Verstraten
Marc Stromberg
Domien Jaumain
Lieven tanghe
Lisette Theunis