Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds 1983: deze producten zijn het sterkst in prijs gestegen en gedaald
De inflatie in ons land nam verder toe in maart tot 8,31 procent. In februari was het nog 8,04 procent. Dat meldt federaal statistiekbureau Statbel. Opnieuw zijn het vooral de energieproducten die de inflatie doen stijgen, al is de prijs voor elektriciteit tegenover vorige maand gedaald.
De inflatie blijft op het hoogste niveau sinds maart 1983. Toen kwam ze uit op 8,92 procent. De indicator voor prijsstijgingen gaat vooral de hoogte in door de fors gestegen energieprijzen.
De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 3,75 procent.
De prijsstijgingen voor energieproducten zijn spectaculair. “Energie kent momenteel een inflatie van 57,22 procent”, schrijft Statbel. Elektriciteit is nu 49,9 procent duurder dan een jaar geleden, aardgas liefst 148,8 procent duurder. Motorbrandstoffen kosten 31,3 procent meer dan een jaar geleden.
Tegenover vorige maand is de prijs voor elektriciteit wel met gemiddeld 11,7 procent gedaald door een tijdelijke btw-verlaging. Aardgas werd 4,8 procent duurder, maar krijgt volgende maand dezelfde btw-verlaging.
Verder waren de belangrijkste prijsstijgingen er op fruit, lichaamsverzorging, aankoop van voertuigen, onderhoud en reparaties van voertuigen en vliegtuigtickets.
Lees verder onder de video: Wie zijn de winnaars en verliezers bij een hoge inflatie?
Ook Duitse en Spaanse inflatie op ongeziene hoogte
In Duitsland steeg de inflatie in maart tot 7,3 procent, het hoogste niveau sinds de Duitse eenmaking van 1990, zo maakte het Duitse statistiekbureau woensdag bekend. Voor West-Duitsland is het zelfs van het begin van de jaren tachtig geleden.
In Spanje werden consumptiegoederen dan weer 9,8 procent duurder tegenover een jaar geleden. Ook dat is het hoogste inflatiecijfer in 37 jaar. “Deze situatie treft onze economie, onze samenleving en in het bijzonder de meest kwetsbare groepen”, aldus premier Pedro Sanchez.
Net als in België, liggen de sterk gestegen energieprijzen — op hun beurt een gevolg van de oorlog in Oekraïne — aan de basis van de sterke stijging.
LEES MEER:
Herbekijk ook: Onze winkelkar is duurder geworden
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
PREMIUM
“Als je veel leent bij hoge inflatie, kan je veel verdienen op geld dat je eigenlijk nog niet hebt”: onze geldexpert legt uit hoe je de impact van inflatie kunt beperken
De inflatie is hoog en het zijn vooral consumenten die daar de dupe van zijn. Maar niet iedereen heeft daar evenveel last van. Er zijn zelfs partijen die verdienen aan de hoge inflatie. Ook jij kan daar een graantje van meepikken, aldus onze geldexpert Pascal Paepen. Door geld te lenen, bijvoorbeeld. Ook al is de rente al gestegen, je kan nog steeds verdienen aan het (te) goedkope tarief van woonkrediet. -
PREMIUM
“Het is een achterhaald idee dat het OCMW er enkel voor ‘arme mensen’ is”: voor deze zaken kan ook jij steun van hen krijgen
Het bleek al uit onze grote peiling: Met de huidige energiecrisis en de hoge inflatie komt bijna de helft van de Belgen moeilijk rond op het einde van de maand. Maar wat kan je doen als je geldzorgen hebt? Kan je ook bij het OCMW terecht als je een tweeverdiener bent en waar kunnen zij je dan mee helpen? Pablo Annys, schepen van sociale zaken van de stad Brugge, licht toe. -
-
PREMIUM47
Wanneer krijgen we eindelijk meer rente op ons spaarboekje? Expert geeft antwoorden
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
Spaargids.be
Grootbank biedt lagere rente op je spaarcenten dan kleine speler: wat verklaart dit verschil?
73 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYolande MARIS
Gino Denil
Jean Pierre Van Hecke
eric Lejeune
An Vanden Bossche