IN KAART. Tienduizenden eigenaars verliezen bouwgrond door nieuwe boskaart. Check hier waar
De nieuwe boskaart van de Vlaamse regering bedreigt tienduizenden eigenaars die hun gronden niet meer zullen kunnen gebruiken waarvoor die aangekocht werd, met fors waardeverlies tot gevolg. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw. Zo worden gronden die eerder bedoeld waren als bouw-, industrie-, landbouw- of recreatiegrond nu ingekleurd als kwetsbare zonevreemde bossen.
In totaal telt de Vlaamse Confederatie Bouw 15.001 sites waarop volgens de nieuwe boskaart van de Vlaamse regering zonevreemde bossen groeien. Dat is bos dat groeit op gronden met wonen, industrie, landbouw en recreatie als bestemming.
De beslissing van de regering om deze gronden als zonevreemd bos te erkennen, betekent dat de gronden beschermd worden. Bijvoorbeeld op een bouwgrond die nu als zonevreemd bos erkend wordt, mag dus niet langer gebouwd worden. Een streep door de rekening voor heel wat mensen: "Onze bouwgrond afgepakt voor een paar bomen", zo getuigt een eigenaar.
De getroffen gronden zijn gemiddeld 80 are groot, beslaan vaak meer dan een kadastraal perceel en treffen dus dikwijls meerdere eigenaars. Daardoor dreigen tienduizenden eigenaars hun gronden niet meer te kunnen benutten waarvoor zij die hebben aangekocht. De fragmenten kwetsbaar bos zijn nu al voorlopig beschermd. Na het openbaar onderzoek dat op 16 mei van start is gegaan, volgt de definitieve bescherming.
Antwerpen en Limburg zwaarst getroffen
Eigenaars van bouwgrond kunnen daardoor op hun perceel geen woning meer bouwen of uitbreiden en ook bedrijven kunnen daardoor niet meer uitbreiden
De getroffen gronden liggen verspreid over Vlaanderen, al zijn er sterke verschillen per provincie. Zowel in aantal hectare als in aantal sites is de provincie Antwerpen koploper met in totaal voor 5.137 hectare kwetsbare bossen. In die provincie is ook het aantal beboste sites het grootst (5.406 fragmenten) en overlappen deze sites het meest met woongebieden (voor 698 hectare). Op de tweede plaats komt Limburg met voor 2.773 hectare kwetsbare bossen en 4.705 hectare beboste sites. In Limburg overlappen deze sites meer dan in andere provincies met industriegebied.
De gemeenten met het grootst aantal beschermde bosfragmenten zijn Genk (377), Lille (337), Beringen (333), Houthalen-Helchteren (321), Herselt (308), Aarschot (287) en Balen (284). Het is niet verwonderlijk dat deze gemeenten zich voornamelijk in de provincies Antwerpen en Limburg bevinden.
De sites werden enkel geselecteerd op basis van biologische en historische criteria. Zo werd onder meer onderzocht of het bosfragment nog voorkwam op de topografische kaarten van Ferraris uit de jaren 70 van de 18de eeuw. Als dit het geval is, krijgt het bosfragment een hoge beschermingsscore (lees verder onder de kaart).
Mogelijk waardeverlies
Bij de selectie werd geen rekening gehouden met het mogelijke waardeverlies voor de eigenaars, zo klaagt de Vlaamse Confederatie Bouw aan. "Noch met economische belangen."
Voor gans Vlaanderen vallen de zonevreemde fragmenten bos voor 1.630 hectare samen met woongebied en voor 502 hectare met industriegebied, berekende de VCB. "Daardoor treft de bescherming van de zonevreemde kwetsbare bossen in belangrijke mate particulieren die de waarde van hun gronden fors aangetast zien. Eigenaars van bouwgrond kunnen daardoor op hun perceel geen woning meer bouwen of uitbreiden en ook bedrijven kunnen daardoor niet meer uitbreiden."
Ruimte voor wonen nog meer in het gedrang
"De overlapping van de kwetsbare bossen met bouwgrond betekent een extra beknibbeling van de 16,5% oppervlakte die in Vlaanderen voor wonen is bestemd", zo waarschuwt de Confederatie Bouw.
"Want daarnaast is het vandaag voor een groot aantal percelen woonuitbreidingsgebied onzeker of ze nog kunnen worden ontwikkeld, onder meer omwille van mogelijk overstromingsrisico. Dit betekent dat momenteel nog om en bij de 10.000 hectare bouwgrond inzetbaar is voor wonen. Aangezien er tegen 2050 meer dan 550.000 gezinnen bijkomen en verdichtingsprojecten vandaag zeer moeizaam verlopen - stadsvernieuwingsprojecten nemen gemiddeld 12 jaar in beslag - komen betaalbaarheid en wooncomfort steeds meer op de helling te staan."
Bezwaar aantekenen
De huidige afbakening van de kwetsbare bossen is voorlopig. Van 16 mei tot en met 14 juli loopt een openbaar onderzoek. Binnen die termijn kunnen eigenaars opmerkingen indienen of bezwaar aantekenen. "Maar wie daardoor te maken krijgt met een bouwverbod, kan pas een schadevergoeding krijgen na bestemmingswijziging naar waardevol en kwetsbaar bosgebied en dit kan al snel twee jaar duren. Eigenaars kunnen het waardeverlies dus slechts na verloop van jaren recupereren. Bovendien zal de schadevergoeding slechts een deel van het reële waardeverlies dekken."
"Wie durft nog bomen te planten?"
"Het beschermingsbeleid van de Vlaamse overheid heeft dan nog als neveneffect dat eigenaars vanaf nu zullen aarzelen om nog bomen aan te planten of spontaan te laten groeien in de periode die voorafgaat aan de ontwikkeling van een bedrijventerrein of woningproject", zo zegt de VCB. "Met het huidige beschermingsbeleid dreigen zij hun gronden dan definitief aan de natuur te moeten afstaan. Gronden braak laten liggen is dan de zekerste optie op verdere ontwikkeling."
Bekijk hier de kaart met 'Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Schauvliege krijgt kritiek uit alle hoeken voor kaart met zonevreemde bossen, maar: "Geen onnauwkeurigheden"
Verschillende burgemeesters van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V zien de kaart met zonevreemde bossen van de Vlaamse regering niet zitten. Jan Dalemans, liberaal burgemeester van Hechtel-Eksel, heeft het over 'diefstal'. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert: "De voorbeelden die vandaag zijn geciteerd hebben niets met onnauwkeurigheden te maken, maar zijn gewoon het gevolg van de criteria die gestemd werden in het parlement." -
-
Italiaanse premier naar Libië voor grote gasdeal
De Italiaanse premier Giorgia Meloni is zaterdag naar de Libische hoofdstad Tripoli gevlogen, waar ze naar verwachting een grote gasovereenkomst zal sluiten om de energievoorziening van Europa te verbeteren. -
Europese Centrale Bank verhoogt rente met 50 basispunten
Zoals verwacht trekt de Europese Centrale Bank haar rentetarieven nog eens op met 50 basispunten. In maart wil ze dat opnieuw doen, zo heeft de centrale bank van de eurozone in Frankfurt aangekondigd. -
22
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
"Onze bouwgrond afgepakt voor een paar bomen"
"Mensen zonder enige verwittiging hun bouwgrond afpakken omdat er een paar bomen op staan: willen we zulke drama's echt aanrichten?" Open Vld en CD&V stellen de splinternieuwe Vlaamse boskaart opnieuw in vraag. Het belooft weer te kletteren in de regering-Bourgeois.