Hoger zorgbudget voor 20.000 bewoners woonzorgcentra
Vanaf 1 april 2023 krijgen zo'n 20.000 bewoners in woonzorgcentra een hoger maandelijks zorgbudget. Gemiddeld gaat het om 125 euro extra per maand, voor bewoners met de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) gaat het om 214 euro per maand extra. Bewoners die nu al recht hebben op het zorgbudget zullen automatisch het hoger bedrag ontvangen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).
De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) betaalt verschillende zorgbudgetten uit aan personen met zorgnoden. Eén van die zorgbudgetten is het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood in woonzorgcentra. Het gaat om een maandelijks budget voor 65+ers met een beperkt inkomen. Dat is een cashbudget dat zij vrij kunnen besteden. De hoogte van het bedrag hangt onder meer af van hoeveel zorg iemand nodig heeft, de gezinssamenstelling en het inkomen.
Bewoners die nu al recht hebben op het budget zullen dat met gemiddeld 125 of 214 euro per maand zien stijgen. Wie nog geen zorgbudget heeft en er een wil aanvragen, moet 'ingeschaald' worden om te kijken hoeveel zorg en ondersteuning men nodig heeft. Op basis van die schaal komt de persoon in 1 van 5 zorgcategorieën terecht. Hoe groter de zorgbehoefte, hoe hoger de zorgcategorie en hoe hoger het maandelijkse zorgbudget voor ouderen.
Vanaf 1 april worden de bewoners met grote zorgnoden en een laag inkomen automatisch in de hoogste zorgcategorieën 4 en 5 geplaatst. Zorgcategorie 4 betekent dat zij een zorgbudget tot 556 euro per maand kunnen krijgen. De financieel meest kwetsbare bewoners, die een inkomensgarantie voor ouderen hebben, worden automatisch in zorgcategorie 5 geplaatst. Ook ouderen die vandaag al recht hebben op categorie 5, blijven dat recht behouden. Zorgcategorie 5 komt overeen met een zorgbudget van maximaal 683 euro per maand.
De huidige en toekomstige bewoners van woonzorgcentra, die al recht hebben op een zorgbudget voor ouderen, klimmen automatisch naar de hogere zorgcategorieën, en krijgen dus ook een hoger zorgbudget. Zij hoeven zelf niets te doen. Op die manier zullen 20.000 bewoners meteen meer budget ontvangen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Vliegtuigpassagiers zullen meer moeten betalen als klimaatvriendelijke brandstoffen gebruikt worden”
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
Het Salariskompas van Jobat wijst uit dat de sector die het best betaalt opnieuw die van chemie en de farmaceutische industrie is. Het loon ligt er 943 euro hoger dan het gemiddelde van de fulltime werkende Belg. Toch staan er net voor die sector erg veel vacatures op Jobat.be. -
-
Recordaantal faillissementen in Vlaanderen in mei
-
OPEC beslist om volgend jaar minder olie te produceren
Het oliekartel OPEC+ zal volgend jaar dagelijks zo’n 40 miljoen vaten (van 159 liter olie per vat) produceren. Dat zijn 1,39 miljoen vaten per dag minder dan nu, schat het Russische persagentschap TASS. De beslissing werd genomen na urenlange onderhandelingen in Wenen. -
PREMIUM106
EXCLUSIEF. De supermarktoorlog. Grijpt Nederland de macht? Expert waarschuwt voor lot van Belgische supermarkten
Blijven straks alleen nog buitenlandse supermarkten over in ons land? We doen nu al massaal onze inkopen over de grens en de macht van Nederland is groot: “Wat Albert Heijn doet, is extreem marktverstorend”, zegt expert Pierre-Alexandre Billiet. Hoeveel verdienen de Belgische supermarkten? En hoe groot is het verschil met onze buurlanden? Deze grafieken liegen er niet om. -
40.000 nieuwe jobs dankzij Vlaams relanceplan, maar vooral in knelpuntsectoren