Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Shutterstock / Michel Wiegandt

Hoeveel mag je verdienen als vrijwilliger? En wat moet je aangeven bij de belastingen? “Ene vrijwilliger is andere niet”

In ons land zijn honderdduizenden vrijwilligers actief bij verenigingen zonder winstoogmerk, instellingen en overheden. In veel gevallen krijgen ze daarvoor een vergoeding. Maar hoeveel mag je krijgen en hoe zit het met de belastingen? “De fiscale regeling is iets complexer geworden”, zegt Eva Hambach van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Zij en onze onze belastingexpert Michel Maus vertellen je naar aanleiding van de Dag van de Vrijwilliger waar je allemaal moet op letten.

6 reacties

 • Vaneylen Pierre

  2 maanden geleden
  Vrijwilligerswerk is vrijwillig werken maw het moet gratis zijn. Ik als Kleine Zelfstandige werk ook vrijwillig , doch moet daar wel sociaal bijdrage, belasting verzekering ed op betalen.
 • raf peeters

  3 maanden geleden
  Doe ook vrijwilligerswerk en dat doe ik gratis anders is 't geen vrijwilligerswerk en als je dan toch betaald wil worden belasten vanaf de eerste euro want dan heb je een bijkomende inkomen.
 • rose marie dewallef

  3 maanden geleden
  Brandweervrijwilliger mag tot 6000 € onbelast bijverdienen. Wet is dus niet voor iedereen gelijk.
 • Mario Adams

  3 maanden geleden
  De overheid begrijpt zelf de definitie van 'vrijwilliger' niet blijkbaar... Op de site Vrijwilligerswerk.be staan de 3 kenmerken van vrijwilligerswerk: "1. Je zet je in voor een organisatie zonder winstoogmerk.  2. Je verdient er geen geld mee.   3. Niemand verplicht je het werk te doen.".    "Verdienen" als 'vrijwilliger" bestaat dus niet.  
 • pol van de velde

  3 maanden geleden
  Van pensioen zouden ze moeten afblijven, je hebt er recht op. Wil je bijverdienen, dan kan daar, en daar alleen, belastingen op betaald worden.
 1. Vrijwilligerswerk is grote troef voor je cv: “Discriminatie van mensen met een migratieachtergrond valt weg én het geeft je loon een boost”
  PREMIUM

  Vrijwilli­gers­werk is grote troef voor je cv: “Discrimi­na­tie van mensen met een migratie­ach­ter­grond valt weg én het geeft je loon een boost”

  Vorige week plaatste onze werkexpert Stijn Baert heel wat kanttekeningen bij het voornemen van de stad Gent om voor 30% van haar aanwervingen iemand met een buitenlandse herkomst aan te nemen. Volgens hem leidt dat immers niet tot minder, maar juist tot méér discriminatie. Zijn oplossing? “Maak van vrijwilligerswerk een punt bij de nationaliteitsverwerving van allochtone werknemers.” Maar ook voor autochtone werknemers staat vrijwilligerswerk goed op hun cv én heeft het een positief effect op hun loon.
 1. “Marokkaanse kuthoer”: bestuurder scheldt moeder van twee de huid vol aan Nachtegalenpark
  Play

  “Marokkaan­se kuthoer”: bestuurder scheldt moeder van twee de huid vol aan Nachtega­len­park

 2. Zoveel lieveheersbeestjes zag je nog nooit bij elkaar!
  Play

  Zoveel lieveheers­beest­jes zag je nog nooit bij elkaar!

Geld