AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Hoe één windstoot de hele wereldeconomie doet sputteren: "Als dit niet snel opgelost wordt, wordt het dramatisch”

Eén schip ligt dwars in het Suez-kanaal en de hele wereldeconomie sputtert. Het containerverkeer, dat al sinds de pandemie vierkant draait, dreigt in het honderd te lopen als de Ever Given, een gevaarte van 400 meter van 220.000 ton, tegen morgen niet vlot is getrokken. Dat zegt transporteconoom Thierry Van Elslander van UAntwerpen. “We gaan nog langer moeten wachten op onze bestellingen, en misschien worden die op termijn ook duurder.” De olieprijzen zijn nu al gestegen.

115 reacties

 • Miguel Leboucq

  2 jaar geleden
  Nog een bewijs dat Europa minder afhankelijk moet worden van Azië/China. We kunnen dezelfde producten hier produceren, en met betere kwaliteit. Het is goed voor de tewerkstelling en het milieu want zo'n containerschip verbruikt 250ton zware diesel per dag.
 • Danielle Helten

  2 jaar geleden
  De reacties hier zijn ongepaste kennis van zaken. Begrijpende, een vaartuig van 400m lengte, en circa 30 m hoogte.. is een creatie van circa 12.000 v/meter. Het vaartuig zal wel uitgerust zijn met een ( berekend krachtig boegschroef) . Maar met een zeil, van deze oppervlakte, kan je liefst het minste windje vermijden. En natuurlijk de diepgang.. het zijn opsommingen van omstandigheden. ( Het zal bikkelhard zijn, voor de gezagvoerder)
 • Rik Ledoux

  2 jaar geleden
  De dienst Genie van het leger inschakelen
 • David Van De Velde

  2 jaar geleden
  Kan een andere ship van die grote hem niet uit trekken met zijn kracht? Er zijn er genoeg buiten te wachten.
 • Philippe Legrand

  2 jaar geleden
  Ik heb deze middag een interview gehoord op de radio met een deskundige hydrodynamica en die man vond het helemaal niet raar dat een windstoot dat kan veroorzaken. Ik wist bv. niet dat als zo'n schip door het Suez kanaal vaart, door invloed van de wind zijn roer dus niet recht staat maar schuin om deze afwijking door de wind te corrigeren. Door een felle windstoot extra en de lengte van dat schip, is dit heel goed mogelijk.