Mario Coppens (ACLVB), Marc Leemans (ACV), Miranda Ulens (ABVV).
Volledig scherm
PREMIUM
Mario Coppens (ACLVB), Marc Leemans (ACV), Miranda Ulens (ABVV). © Belga, Photo News

Het mislukte loonakkoord in 5 vragen. Waar gaat het over? Waarom verloopt het overleg zo moeilijk? En wat nu?

Na de socialistische bond trekken ook de andere vakbonden een streep onder de onderhandelingen over een loonakkoord. De deadline van 1 mei wordt niet gehaald en dus wordt de Dag van de Arbeid er één in mineur. Maar waar gaat dit eigenlijk over? Waarom is het zo moeilijk? Hoe kan de regering dit oplossen? En komt ze dan niet zelf in de problemen?

20 reacties

 • rita vdbergh

  1 jaar geleden
  Een familielid was vakbondsafgevaardigde voor ACV, hij heeft zijn mandaat ingediend en ontslag genomen uit de vakbond, hij noemde het een oplichtersbond. Verder raad ik iedereen aan goed de bijdrage aan de vakbond goed te controleren, ze informeren hun leden niet in wanneer ze recht hebben op een verminderde bijdrage in geval van langdurige ziekte of pensionering. Dat is hun taak niet en meestal krijg je nog een krijsende bediende aan de lijn die zeg dat je zelf je geldzaken moet controleren.
 • Ludo Wouters

  1 jaar geleden
  Ik hoor Leemans nog steeds zeggen, zonder rood te worden, dat hij een normaal loon had. Toen vertelde hij op TV, zonder rood te worden, dat hij 5000 euro/net per maand had en dat is meer dan 10 jaar geleden. Hoeveel zou zijn loon en dat van de andere vakbondsleiders nu zijn, het dubbele?
 • Johny vanderlinden

  1 jaar geleden
  Het is de vakbond niet verboden om hun personeel meer te betalen toch, ze hebben genoeg in kas want ze betalen geen belastingen en worden door de regering nog gesponsert.
 • Ives Ameel

  1 jaar geleden
  Wat ik zie is dat er van ons pensioen belastingen afgehouden wordt en bijdragen voor sociale zekerheid terwijl miljardairs geen cent bijdragen, natuurlijk is dit niet de schuld van de syndicaten maar van die regering van lozers.
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  1 jaar geleden
  @Egard Gielis ,juist de gepensioneerden worden al 28 jaar bestolen door Dehaene zijn idee en niet minder dan 2 % /maanden dan zijn ze met 0.4% opslag niet tevreden?. Wanneer gaan ze die diefstal een stoppen,kan toch niet normaal zijn dat dit nog steeds toegepast wordt als je weet waarvoor ze destijds(voor 5 j) werd ingevoerd ,om de begroting in orde te brengen ,hallo?.
 1. Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
  Mijnenergie

  Maandelijk­se energieaf­re­ke­ning mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveran­ciers: wanneer zal het overal een optie zijn?

  Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.
 2. New Yorker eist 50 miljoen van McDonald's en Wendy's voor misleiding: “Hamburgers in reclame zien er veel groter uit dan in het echt”

  New Yorker eist 50 miljoen van McDonald's en Wendy's voor misleiding: “Hamburgers in reclame zien er veel groter uit dan in het echt”

  Een man uit New York heeft een proces aangespannen tegen hamburgerketens McDonald’s en Wendy’s voor misleidende reclame. Justin Chimienti vindt het niet kunnen dat de hamburgers van die fastfoodbedrijven in hun advertenties veel groter zijn dan die hij in het restaurant voorgeschoteld krijgt. Hij eist een schadevergoeding van 50 miljoen dollar (47,6 miljoen euro) voor zichzelf en voor andere gedupeerde klanten.