HET DEBAT. Is de bitcoin een bubbel of de toekomst?
De bitcoin is meer waard dan ooit. Terwijl de cryptomunt bij de start ruim tien jaar geleden slechts enkele centen waard was, is dat nu meer dan 50.000 dollar. En toch blijven critici sceptisch: de schommelingen zijn te groot en de toekomst is onzeker. Hoe zit dat nu precies? Is de bitcoin een zeepbel die ieder moment kan barsten of is het de toekomst? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Delen per e-mail
Paul D’Hoore, financieel expert:
“Ik koop geen cryptomunten. Er wordt iets uit het niets gecreëerd, iets wat je niet kan zien, voelen of vastnemen. De prijs van de bitcoin bedraagt momenteel 50.000 dollar, maar dat is niet hetzelfde als wat het waard is. Het doet me denken aan de tulpenmanie. 400 jaar geleden werd er in Nederland enorm geïnvesteerd in tulpen omdat het mooie bloemen zijn en er vraag naar was, met als gevolg dat tulpen een interessant beleggingsmiddel werden. Iedereen was bereid om gigantische bedragen neer te leggen voor de tulpen. Maar uiteindelijk stortte de markt in elkaar. Het toont aan dat iets waarin mensen rotsvast geloven, plotsklaps kan terugvallen op wat het eigenlijk is, een tulpenbol.”
“In het geval dat de cryptomunten het betaalmiddel van de toekomst worden, heeft het waarde als een betaalmiddel. De dollar, euro en yen zijn ook betaalmiddelen, maar die zijn nooit zoals bitcoin met honderden en duizenden procenten de hoogte ingeschoten qua waarde. Het enige wat de waarde van bitcoin omhoog drijft, is schaarste, een grote groep mensen die denkt iets met de munt te zijn en de overtuiging dat er morgen iemand anders meer voor zal willen geven. Het voegt niets toe. We hebben al betaalmiddelen zoals de euro en de dollar.”
Jean-Luc Verhelst, expert in bitcoins en auteur van het boek ‘Bitcoin, the Blockchain and Beyond’:
“Volgens mij is de bitcoin te goed om als betaalmiddel te dienen. Met de euro en de dollar kunnen centrale banken voor wat inflatie zorgen en zo mensen geld laten spenderen. Dat doen ze niet te snel met bitcoin. Het is vooral iets om te speculeren. Vroeger waren het de grote believers die bitcoins kochten, maar nu is het iets geworden dat steeds meer mensen zoals goud, zilver of obligaties in hun gespreide beleggingsportefeuille willen. Ik denk niet dat de bubbel de eerstvolgende jaren zal springen.”
Een bitcoin of een andere cryptomunt is een digitaal iets, waar niets inzit. Volgens mij gaan de machtigste instellingen ter wereld uiteindelijk ook maatregelen nemen die het gebruik van de bitcoin zullen bemoeilijken
Pascal Paepen, bank- en beursexpert en docent aan de Thomas More Hogeschool:
“Persoonlijk denk ik dat de cryptomunten een bubbel zijn. Het heeft geen zin om bitcoins te kopen. De munt heeft simpelweg geen bestaansreden, omdat het niet in staat is om het probleem waar traditioneel geld mee kampt op te lossen. De euro en de dollar hebben eigenlijk het probleem dat er te veel van zijn. Een bitcoin wordt gezien als een antwoord daarop. Het zou meer zekerheid bieden, maar het is eigenlijk ‘maar’ een digitale code zonder enige intrinsieke waarde, zoals dat wel het geval is bij goud en zilver bijvoorbeeld. Investeringen als bedrijven en vastgoed maken winst. Goud en zilver kan je nog gebruiken om bijvoorbeeld juwelen van te maken. Een bitcoin of een andere cryptomunt is een digitaal iets, waar niets inzit. Volgens mij gaan de machtigste instellingen ter wereld uiteindelijk ook maatregelen nemen die het gebruik van de bitcoin zullen bemoeilijken.”
“Het enige voordeel van de cryptomunten dat ik zie, is de blockchain die bitcoin gebruikt om transacties te maken. Die technologie maakt het mogelijk om transacties goedkoper en vooral veel sneller te kunnen laten doorgaan. Bovendien is er een hele sterke controle op aanwezig. Ik voorspel dat we die technologie in de toekomst massaal zullen gebruiken.”
Yves Ceelen, Head of Portfolio Management bij Degroof Petercam Asset Management:
“We vergelijken bitcoins een beetje met goud als activaklasse. De hoeveelheid bitcoins is beperkt, hetzelfde geldt voor goud. Of de bitcoin daardoor interessant is? Niet noodzakelijk voor iemand in de VS of Europa met dollars en euro’s. Maar misschien wel voor iemand die bijvoorbeeld in Venezuela of Zimbabwe woont, waar de munteenheden onderhevig zijn aan devaluatie.”
Hoe dan ook merkt Ceelen enkele interessante tendensen op: “Eerst was het vooral retail dat overstag ging voor bitcoins, nu geldt dat ook voor enkele grote institutionele partijen. Denk maar aan Tesla en PayPal. Hoe meer partijen het gebruiken, hoe meer waarde het krijgt. Je kan daarbij ook interessante parallellen trekken met technologiebedrijven. Denk maar aan Facebook. In de beginjaren had het netwerk weinig waarde. Hoe groter het netwerk wordt, hoe meer gebruikers, hoe moeilijker het wordt om nee tegen te zeggen.”
De kritiek dat het lucht is, slaat op niets: er is toch ook niemand die zijn bankrekening een knuffel kan geven?
Quinten Francois, expert in bitcoins en auteur van het boek ‘De Bitcoinrevolutie’:
“Eerlijk: ook ik stond in het begin sceptisch tegenover de bitcoin. Het is niet tastbaar, en je kan er, in tegenstelling tot aandelen, geen waarde op kleven. Daarom heb ik het eerst een paar maanden bestudeerd voor ik investeerde. En 99 procent van die cryptomunten is waardeloos. De technologie staat nog niet op punt: soms duurt het lang om bitcoins te versturen, de transactiekosten zijn hoog en het kan maar 5 transacties per seconde aan - bij Visa en PayPal gaat het om 20.000 en meer. En toch noem ik bitcoin goud op steroïden. De kritiek dat het lucht is, slaat op niets: er is toch ook niemand die zijn bankrekening een knuffel kan geven? Geld is al voor 95 procent digitaal, bitcoins zijn dat voor 100 procent. Ik zou het absurd vinden moest dit nog falen. Dat zie ik enkel gebeuren wanneer overheden ertegen zouden vechten.”
En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Is de bitcoin een bubbel of de toekomst? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. We bundelen de boeiendste meningen vanavond in een nieuw stuk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Club Brugge
Club Brugge werkt aan beursgang: “Handige manier om aan geld te geraken. Voor de voetbalfan is dit een emotionele investering”
Als alles volgens plan verloopt, trekt voetbalclub Club Brugge nog voor de zomer naar de Brusselse beurs. Dat meldt De Tijd vandaag op basis van meerdere bronnen. De landskampioen zou de eerste Belgische club zijn die een beursnotering krijgt. Sporteconoom Thomas Peeters verbaast zich niet over de Brugse beursgang. “Zeker in deze tijden is het een handige manier om aan geld te geraken. En bovendien is de aandeelhouder van een voetbalclub een aparte: voor hen is dit meer een emotionele investering in plaats van een manier om er geld mee te winnen.” -
Belfius stelt dividend voor van 77 miljoen, met mogelijk nog 130 miljoen tegen jaareinde
Belfius stelt voor om in april een dividend uit te keren aan de Belgische staat van 77 miljoen euro. Daarbovenop, als alles goed gaat en de Europese Centrale Bank (ECB) het licht op groen zet, zou nog een extra 130 miljoen euro uitgekeerd kunnen worden in het vierde kwartaal. Dat maakte de uittredend voorzitter van de Belgische bank-verzekeraar, Jos Clijsters, bekend bij de voorstelling van de jaarresultaten. -
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft. -
-
PREMIUM
De cryptokoorts is in het land. Onze reporter investeerde 200 euro: dit zijn zijn bevindingen
De cryptomunt bitcoin bereikte vandaag de historische kaap van 50.000 dollar. De cryptokoorts is de afgelopen maanden enkel gestegen, en dat over de hele wereld. Nu bitcoin ‘to the moon’ gaat, hoe koop je eigenlijk zo’n cryptomunten? Zijn er gevaren en word je een instant-miljonair zoals velen denken? Onze reporter is sinds vorige week de trotse eigenaar van 0,0025 BTC (100 euro) en zocht het uit. -
PREMIUM204
In België verdwijnt 52% van loonmassa in staatskas, in Nederland slechts 37%. Werkexpert: “Overheid neemt veel maar geeft weinig terug”
-
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
PREMIUM
Begonnen als vriendenclub op studentenkot, nu miljardenbedrijf: Coolblue overweegt na 22 jaar beursgang
Ze begonnen in een studentenkot met wat mp3-spelers, maar dik twintig jaar later zou een beursnotering van Coolblue een miljardenbedrijf maken. Een website en een magazijn, meer heb je niet nodig als je goede service levert, zo wist Pieter Zwart (43) als prille twintiger al. De Nederlandse Jeff Bezos doet niet alles, maar toch heel veel voor uw glimlach.
76 reacties
Eugene Gysels
Thomas Vervoort
Tom Peeters
Bart Verbeeck
Sjonny Martero