Volledig scherm
© EPA

HET DEBAT. Is de bitcoin een bubbel of de toekomst?

De bitcoin is meer waard dan ooit. Terwijl de cryptomunt bij de start ruim tien jaar geleden slechts enkele centen waard was, is dat nu meer dan 50.000 dollar. En toch blijven critici sceptisch: de schommelingen zijn te groot en de toekomst is onzeker. Hoe zit dat nu precies? Is de bitcoin een zeepbel die ieder moment kan barsten of is het de toekomst? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

76 reacties

 • Eugene Gysels

  2 weken geleden
  Ik heb ook lang gedacht dat Bitcoin en Altcoins fake was en zou crashen, tot ik eens de fundamentals van het huidig fiat-geldsysteem vergeleek met Bitcoin. De dollar is sinds 1944 (BW1) met 95% in waarde gedaald. Ons spaargeld brengt niets meer op, is in sommige landen zelfs negatief en de facto geraken wij nooit of te nimmer meer uit de schuld tenzij we een serieuze inflatie= pure verarming veroorzaken. Geef mij dus maar Bitcoin en altcoins + DEFI.
 • Thomas Vervoort

  2 weken geleden
  Zo veel hier mensen die het compleet niet begrijpen. Net zoals er zo veel zeiden dat internet een klucht was en je niets moest kopen van bv Google. Blocxk chain word al gebruikt door Coca Cola. Waarom? Omdat het 1.000x veiliger is via block chains te werken dan wat banken nu doen. Zelfs sommige banken zijn aan het onderhandelen om hier met te beginnen; En dan krijg je de mensen die zeggen "het is een klucht". Goed geïnformeerde mensen hun opinie dus XD Das het soort mensen dat paniek (ver)koopt.
 • Tom Peeters

  2 weken geleden
  Een bubbel wordt groter tot die springt en daarna verdwijnt. De tulpenmanie is daar een mooi voorbeeld van. Bitcoin daarentegen is al verschillende malen teruggevallen tot een fractie van zijn waarde en komt telkens sterker terug! De waarde van cryptomunten wordt bepaald door wat de gebruikers ervoor willen geven. De waarde van 'normaal geld' wordt bepaald door wat overheden zeggen dat het waard is. Vroeger was 'normaal geld' gebacked door goudvoorraden, dat is al sinds 1973 niet meer het geval.
 • Bart Verbeeck

  2 weken geleden
  Sociaal een ideale oplossing. Ik zie een toekomst waarbij crypto en overheidsgeld zullen bestaan. Niemand wordt gedwongen in het 1 of andere systeem te stappen, je kiest zelf. Overheidsgeld zal nu moeten concurreren met crypto. Een digitale Euro zit er snel aan te komen en dat is een goede evolutie voor diegenen die blijven geloven in de Euro enz. Het is nu al heel makkelijk om van crypto naar Euro en visa versa te gaan. Banken zullen wellicht het grootste slachtoffer zijn.
 • Sjonny Martero

  2 weken geleden
  Er zullen er altijd zijn die er enorm aan verliezen of winnen.
 1. Club Brugge werkt aan beursgang: “Handige manier om aan geld te geraken. Voor de voetbalfan is dit een emotionele investering”
  Club Brugge

  Club Brugge werkt aan beursgang: “Handige manier om aan geld te geraken. Voor de voetbalfan is dit een emotionele investe­ring”

  Als alles volgens plan verloopt, trekt voetbalclub Club Brugge nog voor de zomer naar de Brusselse beurs. Dat meldt De Tijd vandaag op basis van meerdere bronnen. De landskampioen zou de eerste Belgische club zijn die een beursnotering krijgt. Sporteconoom Thomas Peeters verbaast zich niet over de Brugse beursgang. “Zeker in deze tijden is het een handige manier om aan geld te geraken. En bovendien is de aandeelhouder van een voetbalclub een aparte: voor hen is dit meer een emotionele investering in plaats van een manier om er geld mee te winnen.”
 2. Belfius stelt dividend voor van 77 miljoen, met mogelijk nog 130 miljoen tegen jaareinde

  Belfius stelt dividend voor van 77 miljoen, met mogelijk nog 130 miljoen tegen jaareinde

  Belfius stelt voor om in april een dividend uit te keren aan de Belgische staat van 77 miljoen euro. Daarbovenop, als alles goed gaat en de Europese Centrale Bank (ECB) het licht op groen zet, zou nog een extra 130 miljoen euro uitgekeerd kunnen worden in het vierde kwartaal. Dat maakte de uittredend voorzitter van de Belgische bank-verzekeraar, Jos Clijsters, bekend bij de voorstelling van de jaarresultaten.
 1. De cryptokoorts is in het land. Onze reporter investeerde 200 euro: dit zijn zijn bevindingen
  PREMIUM

  De crypto­koorts is in het land. Onze reporter investeer­de 200 euro: dit zijn zijn bevindin­gen

  De cryptomunt bitcoin bereikte vandaag de historische kaap van 50.000 dollar. De cryptokoorts is de afgelopen maanden enkel gestegen, en dat over de hele wereld. Nu bitcoin ‘to the moon’ gaat, hoe koop je eigenlijk zo’n cryptomunten? Zijn er gevaren en word je een instant-miljonair zoals velen denken? Onze reporter is sinds vorige week de trotse eigenaar van 0,0025 BTC (100 euro) en zocht het uit.
 1. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag

 2. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht

Geld