EPA
Volledig scherm
© EPA

HET DEBAT. Is de bitcoin een bubbel of de toekomst?

De bitcoin is meer waard dan ooit. Terwijl de cryptomunt bij de start ruim tien jaar geleden slechts enkele centen waard was, is dat nu meer dan 50.000 dollar. En toch blijven critici sceptisch: de schommelingen zijn te groot en de toekomst is onzeker. Hoe zit dat nu precies? Is de bitcoin een zeepbel die ieder moment kan barsten of is het de toekomst? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

76 reacties

 • Albert Gysels

  2 jaar geleden
  Ik heb ook lang gedacht dat Bitcoin en Altcoins fake was en zou crashen, tot ik eens de fundamentals van het huidig fiat-geldsysteem vergeleek met Bitcoin. De dollar is sinds 1944 (BW1) met 95% in waarde gedaald. Ons spaargeld brengt niets meer op, is in sommige landen zelfs negatief en de facto geraken wij nooit of te nimmer meer uit de schuld tenzij we een serieuze inflatie= pure verarming veroorzaken. Geef mij dus maar Bitcoin en altcoins + DEFI.
 • Thomas Vervoort

  2 jaar geleden
  Zo veel hier mensen die het compleet niet begrijpen. Net zoals er zo veel zeiden dat internet een klucht was en je niets moest kopen van bv Google. Blocxk chain word al gebruikt door Coca Cola. Waarom? Omdat het 1.000x veiliger is via block chains te werken dan wat banken nu doen. Zelfs sommige banken zijn aan het onderhandelen om hier met te beginnen; En dan krijg je de mensen die zeggen "het is een klucht". Goed geïnformeerde mensen hun opinie dus XD Das het soort mensen dat paniek (ver)koopt.
 • Tom Peeters

  2 jaar geleden
  Een bubbel wordt groter tot die springt en daarna verdwijnt. De tulpenmanie is daar een mooi voorbeeld van. Bitcoin daarentegen is al verschillende malen teruggevallen tot een fractie van zijn waarde en komt telkens sterker terug! De waarde van cryptomunten wordt bepaald door wat de gebruikers ervoor willen geven. De waarde van 'normaal geld' wordt bepaald door wat overheden zeggen dat het waard is. Vroeger was 'normaal geld' gebacked door goudvoorraden, dat is al sinds 1973 niet meer het geval.
 • Bart Verbeeck

  2 jaar geleden
  Sociaal een ideale oplossing. Ik zie een toekomst waarbij crypto en overheidsgeld zullen bestaan. Niemand wordt gedwongen in het 1 of andere systeem te stappen, je kiest zelf. Overheidsgeld zal nu moeten concurreren met crypto. Een digitale Euro zit er snel aan te komen en dat is een goede evolutie voor diegenen die blijven geloven in de Euro enz. Het is nu al heel makkelijk om van crypto naar Euro en visa versa te gaan. Banken zullen wellicht het grootste slachtoffer zijn.
 • Sjonny Martero

  2 jaar geleden
  Er zullen er altijd zijn die er enorm aan verliezen of winnen.