Hebben hamsteraars dan toch gelijk? Er dreigt wereldwijd tekort aan toiletpapier
Het was een beetje een running joke in het begin van de coronacrisis. Toen de eerste lockdown in ons land werd aangekondigd, repte iedereen zich naar de supermarkt om toiletpapier en droge voeding in te slaan. De ongerustheid bleek uiteindelijk onterecht, maar dat zou wel eens kunnen veranderen. Er dreigt namelijk een wereldwijd tekort aan toiletpapier door een crisis in de containersector.
Delen per e-mail
De grootste producent van houtpulp ter wereld - een basisstof voor het maken van toiletpapier - waarschuwt voor fikse vertragingen bij het transport. Volgens de CEO van Suzano zou de wereldwijde crisis in de sector van de zeecontainers kunnen leiden tot leveringsproblemen, zo klinkt het op de nieuwssite Bloomberg.
Suzano transporteert zijn pulp in de eerste plaats in zogenaamd breakbulk. Door de stijgende vraag naar schepen die containers in geribbeld staal vervoeren, begint daar nu ook extra druk op te komen.
Paniekshoppen
De vraag naar toiletpapier is tijdens de coronacrisis flink gestegen omdat we allemaal meer thuis zijn en er is zelfs sprake van hamsteren en paniekshoppen. Walter Schalka van Suzano vreest dat de transportproblemen daardoor nog erger zullen worden. Er zullen nog meer leveringsproblemen ontstaan als producenten van toiletpapier zonder grondstof komen te zitten.
Suzano vreest dat het in maart minder zal kunnen uitvoeren dan verwacht en dat het een aantal bestellingen zal moeten doorschuiven naar april. Het bedrijf is goed voor een derde van de wereldwijde voorraad van het soort van pulp dat gebruikt wordt om toiletpapier te maken en dat kan dus gevolgen hebben.
De containercrisis werd in gang gezet door een enorme vraag om containers van China en is al maanden aan de gang. Het havenverkeer raakt in de war, de vrachtkosten zijn gestegen en leveringen vertraagd.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Geblokkeerd containerschip van 400 meter lang veroorzaakt opstopping in Suezkanaal
Een enorm containerschip is vast komen te zitten in het Suezkanaal in Egypte. Het vaartuig Ever Given, 224.000 ton zwaar, blokkeerde sinds dinsdag een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, in beide richtingen. Er ontstond al snel een gigantische opstopping van vaartuigen die gebruik wilden maken van de waterweg tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee. Berichten dat het schip woensdag deels zou zijn losgetrokken, blijken niet te kloppen. Intussen zijn de olieprijzen op de internationale markten de hoogte in gegaan. -
Containerschip tekende gigantische fallus in Rode Zee voor blokkering in Suezkanaal
Het lijkt te gek om waar te zijn, maar het containerschip dat een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld blokkeert, heeft voor het zichzelf toegang verschafte tot het Suezkanaal, een penis ‘getekend’ in de Rode Zee. Dat blijkt uit gps-gegevens van websites die scheepsroutes volgen. De blokkering is pijnlijk, want het kan volgens experten nog weken duren om het schip los te trekken. -
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
-
Livios
BINNENKIJKEN. Tomas en Arne bouwen oud vrachtschip om tot unieke vakantiewoning
-
PREMIUM20
"Wie kanker op zijn cv heeft staan, wordt niet alleen ingeschat als fysiek minder sterk, maar ook als een risico op hogere kosten voor de werkgever"
-
PREMIUM87
Belg wordt steeds rijker: netto financieel vermogen van gezinnen dikt jaarlijks met 3,3% aan
-
Economie8
“Historisch olie-overschot door pandemie bijna weg”
Het historische overschot aan olie dat tijdens de coronapandemie ontstond omdat er veel minder werd gereisd of gevlogen, is bijna weg. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dat betekent ook dat de prijzen zich gaan herstellen en daar zullen olieproducenten blij mee zijn, maar consumenten minder.
43 reacties
Chloe Kezako
Dominique Hermys
Peter Van der vennet
Eddy Peeters
nicole desseyn