Getty images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty images

Geen belastingontwijking meer via duolegaat: zoveel blijft er over als je 600.000 euro bij testament toekent aan drie familieleden

Afgelopen weekend kondigde de Vlaamse regering aan om werk te maken van een hervorming van de schenk- en de erfbelasting tegen 1 juli 2021. Een van de opmerkelijkste voorstellen op dat vlak is ongetwijfeld het neutraliseren van de fiscale voordelen van het “duolegaat”: een vorm van successieplanning via een testament. Wat is dit precies? En wat voor invloed heeft het op je portemonnee? Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, geeft advies aan de hand van een duidelijk voorbeeld.

 1. Wie betaalt coronafactuur? “Echt rijken zijn niet meer aan hogere belastingstarieven onderworpen”
  PREMIUM

  Wie betaalt coronafac­tuur? “Echt rijken zijn niet meer aan hogere belastings­ta­rie­ven onderwor­pen”

  Betalen rijke mensen effectief minder belastingen, en zouden zij dus de coronamaatregelen moeten financieren? Het is een vraag die zich volgens Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, niet zomaar laat beantwoorden. Hij gaat in op de belastingen waar zelfs de superrijken in ons land niet aan kunnen ontsnappen en stelt vast dat er enkele scheeftrekkingen zijn in de regels. “Zo zijn fiscale uitzonderingen in een aantal gevallen zeer voordelig voor de rijksten van de samenleving.”
 2. Zullen nieuwe belastingen ons redden? “Ons land investeert al jarenlang veel te weinig”
  PREMIUM

  Zullen nieuwe belastin­gen ons redden? “Ons land investeert al jarenlang veel te weinig”

  De Belg zet vandaag meer geld opzij dan vroeger. Een van de redenen is dat we onbewust vrezen voor nieuwe belastingen. Want ooit zullen de crisis en de reusachtige inspanningen van overheden om de economie overeind te houden betaald moeten worden, zo merkt Véronique Goossens, econoom binnen ons geldpanel, op. Zijn er inderdaad extra belastingen nodig? En waar zou België best voldoende geld aan uitgeven? “Sommige hervormingen die onze economie vooruithelpen kosten zelfs niets.”

Geld