Gat van 100 miljoen bij luchtverkeersleider skeyes door coronavirus
Door het stilgelegde vliegverkeer grijpt skeyes naast 100 miljoen euro aan inkomsten van luchtvaartmaatschappijen. Dat schrijft De Tijd op haar website. De Belgische luchtverkeersleider bedelt om geld bij de federale regering.
Delen per e-mail
Skeyes voelt de impact van het coronavirus enorm. Door de reisbeperkingen en vliegverboden hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen hun aanbod stilgelegd.
Het grootste deel van de luchtverkeersleiders, allen statutaire ambtenaren, blijft echter nodig om de dienstverlening te garanderen. "Onze vaste kosten blijven lopen, want we zijn een publieke dienstverlener, zelfs al is er amper vliegverkeer", zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Bovendien is de luchtverkeersleider zo goed als volledig afhankelijk van de vergoedingen die luchtvaartmaatschappijen betalen.
Op basis van prognoses van de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol rekent skeyes het verlies aan inkomsten alleen voor 2020 op zeker 100 miljoen euro. En de kans dat de spartelende luchtvaartmaatschappijen die factuur (snel) betalen, is erg klein.
Europees probleem
Dehaene legt daarenboven uit dat de tarieven berekend worden op basis van prognoses, en dat die elke twee jaar worden geëvalueerd. Als in 2022 blijkt dat het luchtverkeer in 2020 fout was ingeschat, worden de extra kosten verdeeld tussen skeyes en de luchtvaartmaatschappijen. "We zitten dus de komende twee jaar sowieso met een gat van 100 miljoen euro", zegt Dehaene.
Skeyes klopt, net als verschillende andere spelers uit de luchtvaartsector, aan bij de overheid voor hulp.
Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) reageert voorzichtig. "Wij staan in contact met skeyes om te kijken hoe we zijn werking op korte termijn kunnen garanderen en welke oplossingen op lange termijn mogelijk zijn", zegt zijn woordvoerder. Mogelijk duikt een Europese oplossing op, want de meeste luchtverkeersleiders zijn overheidsbedrijven en kampen met gelijkaardige problemen. "Skeyes is niet alleen. Dit is een Europees probleem", klinkt het bij Bellot.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM30
De Grote Horeca-enquête van Telefacts NU: we verlangen naar een frisse pint op café en willen dat de horeca coronaproof georganiseerd wordt
-
PREMIUM
Aandelen gekocht? Onze geldexpert legt uit hoe je het best de beurs volgt: "Lees vooral rapporten van analisten die ‘contrair’ zijn"
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
1
Loonoverleg in het slop: “Stakingen voorlopig niet aan de orde, maar ze zijn ook niet uitgesloten”
De vakbonden organiseren vandaag een actiedag om hun eis voor meer loon in sectoren die het goed doen kracht bij te zetten. De komende weken volgen nog acties. “Stakingen zijn nog niet aan de orde, maar ook niet uitgesloten”, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans. -
Economie2
Audi in Vorst en Volvo Trucks in Gent hernemen productie
In de fabrieken van Audi in Vorst en Volvo Trucks in Gent is de productie maandag hernomen. Beide constructeurs zagen zich genoodzaakt om hun productie vorige week stil te leggen door een tekort aan computerchips. -
1
Bitcoin klimt weer boven de 50.000 dollar na forse waardedaling
De bitcoin is weer gestegen tot boven de 50.000 dollar (41.000 euro), na de flinke waardedaling van de cryptomunt de afgelopen dagen. De koers van de cryptomunt kreeg een zetje door berichten dat betalingsbedrijf Square van Twitter-topman Jack Dorsey voor 170 miljoen dollar aan bitcoins heeft gekocht. Ook positieve opmerkingen van een grote investeerder over de bitcoin zorgden voor een beter sentiment rond ’s werelds bekendste digitale munt.