Het logo van Evergrande bij het hoofdkwartier in Shenzhen.
Volledig scherm
Het logo van Evergrande bij het hoofdkwartier in Shenzhen. © REUTERS

Evergrande-crisis volgens IMF nu geen risico voor economie China

De Chinese economie loopt voorlopig geen grote risico’s door de crisis bij vastgoedconcern Evergrande. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de overheid van president Xi Jinping de gevaren zo ingeperkt dat de Chinese economie weinig last heeft van het dreigende omvallen van de bouwontwikkelaar.

3 reacties

 • Bart Van Poppel

  1 jaar geleden
  260 miljard en geen probleem tenzij Peking geld bijdrukt
 • Patrick Verschelde

  1 jaar geleden
  De huizenmarkt in China is usd 62 triljoen, hun totale inkomen usd 19 tr, de aandelenmarkt usd 11 tr. Die huizenmarktbubbel bedraagt 29% van het BNP in China. Ter vergelijking, in de US is dit usd 34 tr voor de huizen, usd 48 tr inkomen en usd 47 tr aandelen met 6% van het BNP. Tijdens de 2008 crisis was de US huizenmarkt usd 25 tr waard. Het risico is nu veel groter en de eerste default van Evergrande is pas op 23 okt., dan volgen Fantasia, Modern Land, ... Het IMF vreest een paniekreactie!
 • Patrick Verschelde

  1 jaar geleden
  Als centrale banken geruststellend nieuws uitbrengen, dan is een crisis imminent, net als in 2008. De eerste default is pas op 23 okt. voor Evergrande (30 dagen grace period), dus pas dan begint het, daarna Fantasia, Sinic, Modern Land, enz. Volgend jaar pas zijn de grote afbetalingen van lening gepland, dus we hebben nog niks gezien.
 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Evergrande, het wankele Chinese vastgoedconcern, doet denken aan kredietcrisis van 2008: “Dit is weer zo'n Lehman-moment”
  PREMIUM

  Evergrande, het wankele Chinese vastgoed­con­cern, doet denken aan kredietcri­sis van 2008: “Dit is weer zo'n Leh­man-mo­ment”

  Blijft de impact van het mogelijk imploderen van de Chinese vastgoedgigant Evergrande beperkt tot enkele rimpelingen op de beurs, of zijn die toch de voorbode van een aantal grote golven in de economie en de financiële markten? “De vergelijking met het faillissement van Lehman Brothers in 2008 en de daarop volgende wereldwijde bankencrisis wordt gemaakt, maar er zijn toch belangrijke verschillen”, zegt hoofdeconoom Luc Aben van Lanschot Bankiers.