Het logo van Evergrande bij het hoofdkwartier in Shenzhen.
Volledig scherm
Het logo van Evergrande bij het hoofdkwartier in Shenzhen. © REUTERS

Evergrande-crisis volgens IMF nu geen risico voor economie China

De Chinese economie loopt voorlopig geen grote risico’s door de crisis bij vastgoedconcern Evergrande. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de overheid van president Xi Jinping de gevaren zo ingeperkt dat de Chinese economie weinig last heeft van het dreigende omvallen van de bouwontwikkelaar.

3 reacties

 • Bart Van Poppel

  1 maand geleden
  260 miljard en geen probleem tenzij Peking geld bijdrukt
 • Patrick Verschelde

  1 maand geleden
  De huizenmarkt in China is usd 62 triljoen, hun totale inkomen usd 19 tr, de aandelenmarkt usd 11 tr. Die huizenmarktbubbel bedraagt 29% van het BNP in China. Ter vergelijking, in de US is dit usd 34 tr voor de huizen, usd 48 tr inkomen en usd 47 tr aandelen met 6% van het BNP. Tijdens de 2008 crisis was de US huizenmarkt usd 25 tr waard. Het risico is nu veel groter en de eerste default van Evergrande is pas op 23 okt., dan volgen Fantasia, Modern Land, ... Het IMF vreest een paniekreactie!
 • Patrick Verschelde

  1 maand geleden
  Als centrale banken geruststellend nieuws uitbrengen, dan is een crisis imminent, net als in 2008. De eerste default is pas op 23 okt. voor Evergrande (30 dagen grace period), dus pas dan begint het, daarna Fantasia, Sinic, Modern Land, enz. Volgend jaar pas zijn de grote afbetalingen van lening gepland, dus we hebben nog niks gezien.
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.
 2. Evergrande, het wankele Chinese vastgoedconcern, doet denken aan kredietcrisis van 2008: “Dit is weer zo'n Lehman-moment”
  PREMIUM

  Evergrande, het wankele Chinese vastgoed­con­cern, doet denken aan kredietcri­sis van 2008: “Dit is weer zo'n Leh­man-mo­ment”

  Blijft de impact van het mogelijk imploderen van de Chinese vastgoedgigant Evergrande beperkt tot enkele rimpelingen op de beurs, of zijn die toch de voorbode van een aantal grote golven in de economie en de financiële markten? “De vergelijking met het faillissement van Lehman Brothers in 2008 en de daarop volgende wereldwijde bankencrisis wordt gemaakt, maar er zijn toch belangrijke verschillen”, zegt hoofdeconoom Luc Aben van Lanschot Bankiers.

Geld