AFP
Volledig scherm
© AFP

Europese gasprijs stijgt door langer dichtblijven Nord Stream 1: wat met onze factuur?

De Europese gasprijs is maandag uiteindelijk zo’n 11 procent hoger geëindigd, nadat eerder op de dag de prijs nog een derde hoger was geschoten. De Europese gasprijs ging vanochtend op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam omhoog na het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom van vrijdag om de leveringen via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 langer stil te leggen. Gazprom wijst daarbij op technische problemen. Woensdag werd de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee al voor drie dagen stilgelegd vanwege onderhoud.

129 reacties

 • ralph ernst

  3 maanden geleden
  Wanneer zijn de Europaische instanties eindelijk van plan om hier in te grijpen ? Het kan toch niet dat enkele rijke zakken slapend rijk worden op de rug van honderden miljoenen burgers. Hieraan moet er een stop komen en neem hun gerust hun woekerwinsten weer af door middel van taksen. Dit is ongehoord zoals het nu loopt !
 • Petrus Dijkzeul

  3 maanden geleden
  Tussenpersonen die handelen in gas worden nu slapend rijk.
 • Jo Nijs

  3 maanden geleden
  de oorzaak van de hoge gasprijs is Duitsland en niet Rusland ! Dankzij de eengemaakte markt is er maar 1 europese prijs voor elektriciteit, maar ze waren vergeten dat de grootste gasslurper in bed lag met Poetin. Die koopt nu alle gas op en creeert eigenlijk schaarste voor alle andere partijen zoals Belgie. En dan durven net die nog een oproep te doen voor "solidariteit" tussen de landen en vaardigen ze steunmaatregelen af die enkel gelden in Duitsland, de rest laten ze in de kou staan !!
 • Nico Van Damme

  3 maanden geleden
  En EU koopt Russisch gas omgezet in vloeibare vorm (LNG) via China in maar betaald er een stuk meer voor.
 • eric reynebeau

  3 maanden geleden
  Hetgeen nu gebeurt is gewoon de doorsnee werkman terug in de armoede duwen. Is al lang een doorn in het oog van de betere klasse dat een werkmens zich ook een mooie wagen kan permiteren en 2 maal per jaar op reis gaat. En het gaat hun deze keer lukken wees maar zeker.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Nieuwe nettarieven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)
  Play

  Nieuwe nettarie­ven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)

  De VREG heeft de nettarieven voor elektriciteit en aardgas goedgekeurd. De nieuwe nettarieven voor elektriciteit gaan in op 1 januari 2023. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een capaciteitstarief. Dat zal voor gezinnen zo’n 7 procent van de volledige elektriciteitsfactuur uitmaken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met het capaciteitstarief minder dan wie dat niet doet. Als je een digitale meter hebt, tenminste.