Europese gasprijs op laagste niveau in drie maanden, olieprijzen stijgen licht
De olieprijzen zijn de week begonnen met een lichte stijging. Tegelijkertijd is de gasprijs in Europa maandag naar het laagste peil in drie maanden gezakt, nu de voorraden zijn gestegen naar bijna normale niveaus.
Brentolie, dat bij ons de prijs aan de pomp bepaalt, kostte ‘s ochtends 114,43 dollar voor een vat (159 liter). Dat is 88 cent meer dan vrijdag. De prijs voor de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) steeg met 69 cent tot 110,97 dollar.
De prijzen voor ruwe olie krijgen een lichte boost van de zwakkere Amerikaanse dollar, die ruwe olie goedkoper maakt voor potentiële kopers buiten de dollarzone en zo de vraag stimuleert. De olieprijzen blijven hoog. Een belangrijke reden is de oorlog van Rusland in Oekraïne, waardoor de aanvoer van Russische olie sterk is verminderd, vooral in de westerse wereld.
In China blijft de coronasituatie moeilijk. In Shanghai, de grootste stad van het land, lijkt de situatie op dit moment stabiel. In de hoofdstad Peking worden echter nog veel besmettingen gemeld. Het strenge coronabeleid van China weegt al enige tijd op de economie en de vraag naar olie in de Volksrepubliek.
Gasprijs blijft extreem hoog
Op de Nederlandse termijnmarkt — de maatstaf voor Europa — daalde de gasprijs meer dan 3 procent naar 85 euro per megawattuur.
De gasvoorraden in Europa — onder meer dankzij leveringen van LNG of vloeibaar gemaakt aardgas — zijn de voorbije weken gestegen naar niveaus die bijna even hoog liggen als de voorbije jaren. Dat sust wat de bezorgdheid over een verstoorde gastoevoer vanuit Rusland.
Niettemin blijven de gasprijzen in Europa extreem hoog, ook al liggen ze beduidend onder de prijspiek die ontstond na de Russische inval in Oekraïne.
Recessie afwenden
Olieproducenten moeten verantwoordelijk handelen om de sterk gestegen olieprijzen onder controle te houden en zo helpen om een wereldwijde recessie af te wenden. Dat zei Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), in een interview met ‘Bloomberg TV’ op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.
“Als we nu geen positieve bijdrage leveren, zien we de prijzen mogelijk nog hoger worden en zullen ze een groot gevaar vormen voor een recessie van de wereldeconomie”, zei Birol, die verder geen concrete voorbeelden gaf van de gewenste stappen van de olieproducenten.
Vooral in de zomer zal de situatie volgens hem “moeilijk” worden omdat de vraag naar olie normaal gesproken dan sterk stijgt, doordat mensen tijdens de vakantiemaanden meer reizen.
Een belangrijke punt is volgens Birol hoe de Chinese vraag naar olie zich de komende tijd zal ontwikkelen. De vraag naar olie wordt nu nog enigszins gedrukt door de lagere vraag uit China vanwege de coronamaatregelen in dat land.
De Verenigde Staten hebben de leden van oliekartel OPEC eerder al verzocht de olieproductie te verhogen om er zo voor te zorgen dat de prijzen omlaag gaan. De grote olieproducerende landen hebben daar tot nu toe geen gehoor aan gegeven. De OPEC voert samen met bondgenoten als Rusland de olieproductie wel geleidelijk op, maar dat is lang niet voldoende om de prijzen te drukken.
Ook verklaarden de olieministers van de OPEC onlangs dat een hogere olieproductie niet zal helpen om de prijzen aan de pomp te verlagen. Dat komt volgens hen omdat er te weinig raffinagecapaciteit is om de ruwe olie te verwerken tot brandstof.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alle prijzen stijgen, ook bij de frituur: “Bestelling 10 à 20 procent duurder”
Het leven is fors duurder geworden afgelopen maanden, dat hoeven we je niet te vertellen. Dat hebben ook ‘s lands frietkoten opgemerkt. Ze zijn genoodzaakt de prijzen van een pak goudgeel gebakken frieten, de bijhorende snacks en sauzen te verhogen. “Als een pakje friet 2,50 euro kost, dan zal daar 25 à 50 eurocent bij kunnen komen”, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van het nationaal verbond van Belgische frituristen Navefri aan onze redactie. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Lufthansa schrapt meer dan 3.000 vluchten tijdens zomer
De Duitse luchtvaartmaatschappij moet tijdens de zomer nog meer vluchten schrappen. In totaal worden er meer dan 3.000 vluchten geannuleerd, zo heeft Lufthansa donderdag bekendgemaakt. -
-
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
Mijnenergie
Indexering variabele energiecontracten erg verschillend: hier moet je op letten voor je tekent
Zoek je vandaag een nieuw energiecontract, kan je vrijwel alleen maar kiezen tussen variabele tariefformules. Waar een vast tarief voor de gehele duur van het contract ongewijzigd blijft, schommelt de prijs die je betaalt voor elektriciteit of aardgas bij een variabel contract mee met de evoluties op de energiemarkten. Maar hoe werkt dit juist? Hoe frequent mag je een prijsaanpassing verwachten? En waar schuilen de verschillen tussen variabele contracten onderling? Mijnenergie.be heldert op wat je moet weten. -
Mijnenergie
Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij. -
TV14
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf.