De terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas LNG in Zeebrugge.
Volledig scherm
De terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas LNG in Zeebrugge. © BELGA

Europese gasprijs op laagste niveau in drie maanden, olieprijzen stijgen licht

De olieprijzen zijn de week begonnen met een lichte stijging. Tegelijkertijd is de gasprijs in Europa maandag naar het laagste peil in drie maanden gezakt, nu de voorraden zijn gestegen naar bijna normale niveaus.

 1. Indexering variabele energiecontracten erg verschillend: hier moet je op letten voor je tekent
  Mijnenergie

  Indexering variabele energiecon­trac­ten erg verschil­lend: hier moet je op letten voor je tekent

  Zoek je vandaag een nieuw energiecontract, kan je vrijwel alleen maar kiezen tussen variabele tariefformules. Waar een vast tarief voor de gehele duur van het contract ongewijzigd blijft, schommelt de prijs die je betaalt voor elektriciteit of aardgas bij een variabel contract mee met de evoluties op de energiemarkten. Maar hoe werkt dit juist? Hoe frequent mag je een prijsaanpassing verwachten? En waar schuilen de verschillen tussen variabele contracten onderling? Mijnenergie.be heldert op wat je moet weten.
 2. Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
  Mijnenergie

  Maandelijk­se energieaf­re­ke­ning mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveran­ciers: wanneer zal het overal een optie zijn?

  Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.