Europese gasprijs loopt verder op door zorgen over aanvulling voorraden
De Europese gasprijzen zijn maandag verder opgelopen na de opmars van de afgelopen twee weken. De prijzen zitten in de lift door de zorg dat de Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd kunnen aanvullen voor de komende winter door het afknijpen van de leveringen door Rusland.
Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam werd gas dik 5 procent duurder op 135 euro per megawattuur. Afgelopen week steeg de gasprijs al 9 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maakte twee weken geleden bekend de leveringen aan Duitsland verder terug te schroeven. Via de Nord Stream 1, voor Duitsland de belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas, wordt nog maar zo’n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.
Doordat partijen moeite hebben om vervanging te vinden voor het Russische gas, zijn de voorraadniveaus in Europa afgelopen zaterdag met 1 procent gedaald. De situatie dreigt verder te verslechteren doordat de Nord Stream-pijpleiding volgende maand door Rusland volledig wordt afgesloten vanwege onderhoud.
Nord Stream 1
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck waarschuwde al dat het niet zeker is dat Rusland na de onderhoudswerkzaamheden de gasleveringen zal hervatten via de pijpleiding. Verdere prijsstijgingen en rantsoenering van gas deze winter liggen daarmee in het verschiet. In Duitsland is al de tweede fase van het driedelige noodplan rond de gasvoorziening in het land ingegaan en Berlijn gaat meer kolencentrales gebruiken om gas te vervangen.
De volledige aanvulling van de gasvoorraden is essentieel voor Europa om de winter door te komen wanneer de vraag naar gas piekt. Volgens diplomaten bespreken de EU-ministers van Energie maandag tijdens een bijeenkomst in Luxemburg de plannen rond de gasvoorziening voor komende winter. De Europese Commissie streeft ernaar om in juli een voorstel te presenteren over hoe het economische blok ook de vraag naar gas kan verminderen.
Ondanks de verminderde gasleveringen uit Rusland hebben de Europese energieministers maandag op een bijeenkomst in Luxemburg bekrachtigd dat de gasvoorraden tegen november voor minstens 80 procent gevuld moeten zijn.
Akkoord om voorraden minstens 80 procent te vullen
De ministers zetten het licht op groen voor een verordening waarover midden mei al een akkoord werd bereikt met het Europees Parlement. Het verplicht de 18 lidstaten met ondergrondse opslagcapaciteit om tegen november minstens 80 procent van de capaciteit te vullen. Lidstaten zonder eigen opslagcapaciteit moeten 15 procent van hun jaarlijkse nationale consumptie laten opslaan in andere lidstaten.
Met het oog op komende winter moet deze maatregel helpen om de energiebevoorrading in de Europese Unie te vrijwaren. Dat wordt geen sinecure, gezien Rusland nu reeds de gasleveringen aan twaalf lidstaten heeft verminderd of stopgezet. De Europeanen haalden ongeveer 40 procent van hun gasimport uit Rusland, maar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de toevoer intussen gehalveerd.
België zit op schema
Ondanks de verminderde gastoevoer uit Rusland besloten de ministers de globale doelstelling van 80 procent en ook all tussentijdse doelstellingen voor elk land te behouden. Zo moeten de Belgische voorraden tegen augustus voor 49 procent aangevuld zijn, tegen september voor 62 procent en tegen oktober voor 75 procent.
België zit momenteel voor op schema. De stocks zijn nu reeds voor ongeveer 56 procent gevuld. In februari had de Kamer al een wetsontwerp van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) goedgekeurd dat moest toelaten om de stocks sneller aan te vullen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUM50
Moet bedrag op maaltijdcheque omhoog? “Dit kan koopkracht een boost geven”
-
Tesla wil elektriciteit aan huishoudens verkopen
Tesla is van plan elektriciteit aan huishoudens te verkopen. De eerste stappen op die markt zet de autofabrikant in de Amerikaanse staat Texas, blijkt uit een nieuwe vacature op de site van het bedrijf. Daarin schrijft Tesla op zoek te zijn naar een leidinggevende voor dit nieuwe onderdeel. -
-
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM
Steenkoolcentrales Nederland mogen weer volop draaien. Ook Duitsland doet het. Is het voor ons een optie? En hoe vervuilend is dat allemaal?
Steenkool is in Europa terug van nooit weggeweest. Door de oorlog in Oekraïne laat Nederland zijn centrales weer op volle toeren draaien. En Oostenrijk wil een gascentrale omvormen tot een kolencentrale. Liever de afhankelijkheid van dat dure gas wat terugdringen, ook al betekent dat meer smurrie in de lucht. Maar hoe vervuilend is dat dan? En stelt het iets voor in vergelijking met bijvoorbeeld China? “Alleen als noodmaatregel is het nog verdedigbaar.” -
PREMIUM
4 op de 10 vastgoedkopers jonger dan 30: jongeren kopen weer sneller om stijgende rente voor te blijven
32 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohny Goessens
Eddy Lefere
Marc Baeyens
Karel Dillen
Wilfried Vanden Berg