Ursula von der Leyen
Volledig scherm
Ursula von der Leyen © AFP

Europese Commissie haalt 20 miljard euro op financiële markten op voor herstelfonds

Om het herstelinstrument NextGenerationEU te kunnen financieren, heeft de Europese Commissie dinsdag 20 miljard euro opgehaald op de financiële markten. Het gaat om een obligatie met eindvervaldag in juli 2031. "Dit is een historische dag voor de Europese Unie", reageert Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "We hebben met succes de eerste financieringsoperatie voor NextGenerationEU afgerond."

2 reacties

 • willem merken

  1 maand geleden
  En wie gaat dat ook weer moeten betalen?
 • Hervé Depreeuw

  1 maand geleden
  Een overheid kan onmogelijk over voldoende gegevens beschikken om de juiste investering op het juiste moment op de juiste plaats te doen. Enkel de vrije markt beschikt over deze gegevens. We zitten om een hellend vlak richting een socialistische staat. De overheid is een ondoelmatige kolos en zou zich beter concentreren op haar kerntaken, het bijmaken van schulden hoort daar niet bij.
 1. Google-moederbedrijf Alphabet verdient fors meer aan advertenties

  Goog­le-moederbe­drijf Alphabet verdient fors meer aan adverten­ties

  Google-moederbedrijf Alphabet heeft zijn opbrengsten en winst in het tweede kwartaal flink opgevoerd. Het Amerikaanse technologieconcern slaagde erin om veel meer te verdienen aan advertenties dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ook leveren de clouddiensten van Alphabet steeds meer op. Wat meespeelt is dat in de vergelijkbare periode vorig jaar de coronacrisis net was uitgebroken en reclame-inkomsten onder druk stonden omdat bedrijven als kostenbesparing hun advertentiebudget verkleinden.
 2. Productieproblemen bij Nike en Adidas in Zuidoost-Azië: fabrieken sluiten om coronaverspreiding in te dammen
  1

  Productie­pro­ble­men bij Nike en Adidas in Zuid­oost-Azië: fabrieken sluiten om coronaver­sprei­ding in te dammen

  Enkele van de grotere schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas hebben productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor de merken zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kenners vrezen mede door de lage vaccinatiegraad in de regio nog meer productieproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het aanbod tijdens de aanstaande feestdagen in de Verenigde Staten en Europa.
 1. Frans gerecht voert onderzoek naar moederbedrijf Fnac en Vanden Borre wegens witwassen

  Frans gerecht voert onderzoek naar moederbe­drijf Fnac en Vanden Borre wegens witwassen

  Fnac Darty, de elektronicagroep bij ons bekend met winkelketens Fnac en Vanden Borre is in Frankrijk onderwerp van een gerechtelijk onderzoek wegens witwassen en bendevorming. Dat bracht de Franse nieuwssite Mediapart aan het licht. Sinds 2014 zou het bedrijf in enkele Franse vestigingen minstens anderhalf miljoen euro illegale cashtransacties hebben ontvangen. Op 3 juni voerde het gerecht vijf huiszoekingen uit.
 2. Chiptekort blijft autosector teisteren: “Probleem is absoluut nog niet van de baan”

  Chiptekort blijft autosector teisteren: “Probleem is absoluut nog niet van de baan”

  Het chiptekort blijft voor uitdagende situaties zorgen bij autobouwers. In de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi moest de band vorig maand nog worden stilgelegd en ook in de Gentse fabriek van autobouwer Volvo lag de productie meer dan een week stil. Daar volgt de directie het probleem op de voet. “De problematiek is absoluut nog niet van de baan”, zegt woordvoerder Barbara Blomme.

Geld