Beeld ter illustratie. HSBC haalde in de periode tussen 2018-2020 tot 62,3 procent meer winst uit belastingsparadijzen dan in de periode tussen 2014-2016.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. HSBC haalde in de periode tussen 2018-2020 tot 62,3 procent meer winst uit belastingsparadijzen dan in de periode tussen 2014-2016. © REUTERS

Europese banken halen 20 miljard euro winst uit belastingparadijzen

Europese banken blijven nog altijd belastingparadijzen gebruiken om winst te maken. De 36 grootste banken van Europa boeken jaarlijks samen 20 miljard euro, of zo'n 14 procent van hun totale winst, in belastingparadijzen, blijkt uit het jongste rapport van de EU Tax Observatory. De praktijk veranderde weinig sinds 2014, terwijl er sindsdien algemene verontwaardiging ontstond na rapporten zoals de Panama Papers en Lux Leaks.

  1. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
    Play

    Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

    Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.

Geld