Europees Parlement spreekt zich uit over groen label voor gas en kernenergie
Het Europees Parlement spreekt zich woensdagmiddag in plenaire zitting uit over de vraag of kernenergie en gas onder bepaalde voorwaarden als groene investeringen kunnen worden aangemerkt. Hoe er gestemd zal worden, is moeilijk te voorspellen. Verschillende fracties zijn verdeeld over de kwestie.
Alles draait om het taxonomiebesluit van de Europese Commissie. De taxonomie klasseert economische activiteiten in functie van hun duurzaamheid en impact op het milieu. De Commissie wil op die manier investeringen oriënteren richting activiteiten die niet schadelijk zijn voor klimaat en milieu, in het kader van het traject richting een klimaatneutrale EU tegen 2050. De Commissie besliste in maart via een zogenaamde gedelegeerde handeling om ook gas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden in de taxonomie onder te brengen.
De leden van de commissies Milieu en Economische Zaken van het Europees Parlement verzetten zich vorige maand al met een nipte meerderheid tegen het besluit van de Commissie. Daardoor kan het Europees Parlement nu een veto stellen tegen de gedelegeerde handeling, door het bezwaar dat ertegen is ingediend te steunen. Daar is een absolute meerderheid van 353 parlementsleden voor nodig, ongeacht het aantal parlementsleden dat deelneemt aan de stemming.
Morgen moet de plenaire vergadering van het Europees Parlement zich uitspreken. Welke kant het uitgaat, is nog onduidelijk. Verschillende fracties zijn intern verdeeld over de kwestie.
Ecolo en Groen steunen bezwaar
Wat wel duidelijk is, is dat de groenen met ook de Belgische partijen Ecolo en Groen in de rangen het bezwaar zullen steunen. Wellicht is dat ook het geval voor een groot deel van de sociaaldemocratische S&D-fractie. Fractieleidster Iratxe Garcia sprak van een “grote meerderheid” binnen haar groep. “Het debat gaat niet over voor of tegen kernenergie, maar wel over de vraag of ze een groen label kunnen krijgen. We zullen die technologieën uiteraard nog nodig hebben, maar ze zijn niet groen”, zei de Spaanse.
De Belgische sociaaldemocratische Europarlementsleden Marc Tarabella en Marie Arena steunen die visie. Volgens Arena komt de taxonomie nu neer op een vorm van ‘greenwashing’. Ook de Linkse Fractie, met de Belg Marc Botenga (PVDA), zal zich normaal gezien tegen de taxonomie verzetten.
Interne verdeeldheid
Bij de Europese Volkspartij EVP is de interne verdeeldheid groter. De fractie zat gisteren nog samen, maar die vergadering heeft geen uniforme positie opgeleverd. Ook vanavond zou er nog vergaderd worden.
Volgens de Belgische EVP-parlementsleden Benoît Lutgen en Pascal Arimont zal wellicht 40 procent van de fractie zich tegen de taxonomie verzetten, onder wie Lutgen en Arimont zelf. De grootste delegaties uit Spanje, Frankrijk en Polen zullen het besluit van de Commissie allicht wel steunen, net als de Vlaamse CD&V-Parlementsleden. Tom Vandenkendelaere benadrukt dat de groene transitie niet in de weg mag staan van de geopolitieke context en de onzekerheid over de energiebevoorrading op korte termijn. Hij stelt ook dat het groene label voor gas en kernenergie omkaderd wordt met strenge voorwaarden en beperkt is in de tijd.
Liberalen
Bij de liberalen en Macronisten van Renew, de op twee na grootste fractie in het Europees halfrond, stelt voorzitter Stéphane Séjourné dat een meerderheid van rond de 70 à 80 procent van de fractie niet mee zal stemmen met het bezwaar tegen de taxonomie. Maar de Belgische Hilde Vautmans (Open Vld) en Guy Verhofstadt zullen wel voor stemmen.
“Het probleem is tweevoudig”, stellen ze. “Enerzijds is er de procedure waar we niet achter staan. De taxonomie is te belangrijk om op een drafje zonder inspraak van het Parlement aan te passen. Anderzijds zijn we van mening dat de act ook minstens geamendeerd had moeten worden na de Russische inval, zodanig dat ze geen vrijgeleide wordt voor investeringen in Russisch gas, bijvoorbeeld met een bepaling dat de subsidies terug geëist zullen worden indien de installatie Russisch gas verwerkt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wereldvoedselprijzen dalen fors
De wereldvoedselprijzen zijn in juli fors gedaald, al voor de vijfde maand op rij. Vooral de prijs van granen en oliën gaat naar beneden, nadat die in maart op een recordhoogte stond als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de Food Price Index van de VN-Voedselorganisatie (FAO). -
Staalbedrijf Abramovitsj zet Noord-Amerikaanse dochter te koop
Staalconcern Evraz, waar de Russische miljardair Roman Abramovitsj grootaandeelhouder van is, heeft zijn Noord-Amerikaanse activiteiten in de etalage gezet. De in Londen gevestigde staalproducent heeft partijen om overnamevoorstellen gevraagd voor het onderdeel. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
-
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
PREMIUM54
INTERVIEW. Ecomodernisten Thomas Rotthier en Jan Deschoolmeester: “Met minder auto’s en minder vlees gaan we de wereld niet redden”
-
Rusland haalt perfect werkende vliegtuigen uiteen voor onderdelen omdat het er in buitenland niet meer aanraakt
Het lijkt erop dat de westerse sancties tegen Rusland werken. Russische luchtvaartmaatschappijen - waaronder het door de staat gecontroleerde Aeroflot - zijn begonnen met het strippen van perfect werkende vliegtuigen voor onderdelen, omdat ze die in het buitenland niet meer kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters. -
Mijntelco
Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.