De lidstaten van de Europese Unie moeten werkgevers verplichten om een systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van hun werknemers wordt geregistreerd, oordeelt het Europese Hof van Justitie.
Volledig scherm
De lidstaten van de Europese Unie moeten werkgevers verplichten om een systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van hun werknemers wordt geregistreerd, oordeelt het Europese Hof van Justitie. © Getty Images

Europees Hof van Justitie verplicht 'prikklok' voor bedrijven

Ondernemingen zijn verplicht om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer wordt geregistreerd. Dat is nodig om het per dag en per week gewerkte aantal uren inclusief overwerk te registreren en om te controleren of de minimale rusttijden in acht zijn genomen, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

78 reacties

 • Bruno Draulans

  2 jaar geleden
  “Alle bedrijven”, wat wordt daar mee bedoeld? Ik heb ook een firma, een eenmanszaak. Ik moet dus een tikklok zetten zodat ik mijzelf kan controleten? Is dit niet wat overdreven?
 • Jan Verstrepen

  2 jaar geleden
  Nog iets om mee te sjoemelen tijdklop zal wel in orde zijn maar de praktijk dat zal wat anders zijn.
 • Nico Herbots

  2 jaar geleden
  In bepaalde sectoren - prive-niet de best betaalde - is het normaal om mensen onbetaalde, niet-recupereerbare uren te laten presteren. Zelfs volledige gratis proefperiodes.Ook in Belgie. Men doet smalend over de 9-to-5-mentaliteit en heeft de mond vol van flexibiliteit, maar die blijkt alleen te gelden in het voordeel van de werkgever. Dus de prikklok kan ook voordelen hebben. Uren registreren is niet voor iedereen een futiliteit, je moet niet alles uitsluitend bekijken vanuit je eigen situatie.
 • Maria Wijnants

  2 jaar geleden
  Arbeiders hebben al jaren een prikklok dus iedereen gelijk of niet?
 • Medard Albrechts

  2 jaar geleden
  ik kan goed begrijpen dat het verenigd koninkrijk weg wil bij de eu, dat ze zich eens met ernstigere zaken bezig houden, inplaats van met zo een onnozelheden
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Volvo-site in Gent in de running voor giga-batterijfabriek
  Play

  Vol­vo-si­te in Gent in de running voor gi­ga-batterijfa­briek

  De gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.
 2. Eerste Bitcoin-ETF op Amerikaanse beurs: “Aanvaarding door banken van alternatieve geldsoort”
  Cryptomunten
  3

  Eerste Bit­coin-ETF op Amerikaan­se beurs: “Aanvaar­ding door banken van alternatie­ve geldsoort”

  De eerste bitcoin-ETF of tracker maakt vandaag zijn debuut op de Amerikaanse beurs. Dat is een mijlpaal voor de crypto-industrie. “Dit maakt de digitale munt meer toegankelijk voor kleine beleggers”, zegt geldexpert Pascal Paepen. “Bovendien zien veel mensen dit als een aanvaarding door het bankensysteem dat er een alternatieve geldsoort bestaat.” De cryptomunt nadert dan ook opnieuw zijn recordkoers.
 3. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?

Geld