De lidstaten van de Europese Unie moeten werkgevers verplichten om een systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van hun werknemers wordt geregistreerd, oordeelt het Europese Hof van Justitie.
Volledig scherm
De lidstaten van de Europese Unie moeten werkgevers verplichten om een systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van hun werknemers wordt geregistreerd, oordeelt het Europese Hof van Justitie. © Getty Images

Europees Hof van Justitie verplicht 'prikklok' voor bedrijven

Ondernemingen zijn verplicht om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer wordt geregistreerd. Dat is nodig om het per dag en per week gewerkte aantal uren inclusief overwerk te registreren en om te controleren of de minimale rusttijden in acht zijn genomen, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

78 reacties

 • Bruno Draulans

  4 jaar geleden
  “Alle bedrijven”, wat wordt daar mee bedoeld? Ik heb ook een firma, een eenmanszaak. Ik moet dus een tikklok zetten zodat ik mijzelf kan controleten? Is dit niet wat overdreven?
 • Jan Verstrepen

  4 jaar geleden
  Nog iets om mee te sjoemelen tijdklop zal wel in orde zijn maar de praktijk dat zal wat anders zijn.
 • Nico Herbots

  4 jaar geleden
  In bepaalde sectoren - prive-niet de best betaalde - is het normaal om mensen onbetaalde, niet-recupereerbare uren te laten presteren. Zelfs volledige gratis proefperiodes.Ook in Belgie. Men doet smalend over de 9-to-5-mentaliteit en heeft de mond vol van flexibiliteit, maar die blijkt alleen te gelden in het voordeel van de werkgever. Dus de prikklok kan ook voordelen hebben. Uren registreren is niet voor iedereen een futiliteit, je moet niet alles uitsluitend bekijken vanuit je eigen situatie.
 • Liliane Coeckx

  4 jaar geleden
  Arbeiders hebben al jaren een prikklok dus iedereen gelijk of niet?
 • Medard Albrechts

  4 jaar geleden
  ik kan goed begrijpen dat het verenigd koninkrijk weg wil bij de eu, dat ze zich eens met ernstigere zaken bezig houden, inplaats van met zo een onnozelheden
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 3. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.