Europees Hof van Justitie verplicht 'prikklok' voor bedrijven
Ondernemingen zijn verplicht om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer wordt geregistreerd. Dat is nodig om het per dag en per week gewerkte aantal uren inclusief overwerk te registreren en om te controleren of de minimale rusttijden in acht zijn genomen, oordeelt het Europees Hof van Justitie.
Het Hof draagt de EU-lidstaten op om voor een concrete nationale regeling voor de toepassing van een 'prikklok'-systeem te zorgen waaraan werkgevers zich dienen te houden. Volgens de Europese rechters heeft iedere werknemer het fundamentele recht op een beperking van de maximumarbeidsduur en op dagelijkse en wekelijkse rusttijden. Dat kan alleen worden aangetoond en gecontroleerd met een goede registratie.
Spaanse vakbond
Het Hof boog zich over een geschil tussen een Spaanse vakbond en Deutsche Bank. De vakbond had een Spaanse rechter verzocht om de bank te verplichten om een systeem voor de registratie van het dagelijks aantal gewerkte uren van het personeel in te voeren. Deutsche Bank stelde echter dat het Spaanse recht zo’n verplichting niet kent. Het zou enkel verplicht zijn om een register van overuren bij te houden. Aan het einde van de maand moet het aantal overuren dan doorgespeeld worden aan de werknemers en hun bonden.
In Spanje wordt 53,7 procent van de gemaakte overuren in bedrijven niet geregistreerd waardoor werknemers daar geen bewijs voor hebben en hun rechten niet kunnen claimen.
“Niet vergelijkbaar”
Het arrest van het Europese Hof van Justitie zou “op het eerste zicht niet mogen leiden tot grote veranderingen voor België”, zegt ondernemersorganisatie Unizo. “België is niet vergelijkbaar met Spanje.”
“In ons systeem kan een werknemer alleen maar prestaties verrichten binnen de werkroosters die vastgelegd zijn in het arbeidsreglement of conform de procedure die in het arbeidsreglement wordt bepaald. Voor afwijkingen op die werkroosters - bijvoorbeeld als gevolg van overuren - zijn specifieke procedures van toepassing. In principe kan dus alles worden opgevolgd en is overal een spoor van. Wanneer er meer flexibiliteit is, zoals in het geval van glijdende uurroosters, legt de wet bovendien een systeem van tijdsopvolging per dag per werknemer op”, klinkt het.
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt dat werken met een tijdsregistratiesysteem “haaks staat op de huidige vraag naar meer flexibiliteit van zowel de werknemer als de werkgever”. Zo werd bij de overheid de tijdsregistratie recentelijk afgeschaft omdat het systeem niet meer strookt met de moderne manier van werken.
“Belgische bedrijven zullen moeten volgen”
De vakbond ACV is het niet eens met de lezing van Unizo. “Dat is je kop in het zand steken”, klinkt het. Het arrest zal in België wel degelijk moeten worden opgevolgd, stelt de vakbond.
“Vandaag bestaat die verplichte tijdsregistratie in ons land niet, behalve voor deeltijds werk”, aldus Piet Van den Bergh, adviseur van de ACV-studiedienst. Het arrest betekent dat bedrijven wel degelijk een systeem van tijdsregistratie zullen moeten invoeren. “Dat kan bijvoorbeeld via het aanloggen op de computer, of via een app”, aldus Van den Bergh.
Niet alleen zal de tijd moeten worden geregistreerd, maar zal er ook rekening moeten worden gehouden met de gevolgen. “Er zullen dus overuren moeten worden uitbetaald”. ACV toont zich alvast voorstander van een verplichte tijdsregistratie, met het oog op het maken van goede en duidelijke afspraken.
Ook voor de socialistische vakbond is arbeidstijdregistratie belangrijk om een correcte verloning en opvolging en controle van de arbeidstijd en overwerk te verzekeren. Het ABVV wil evenwel geen terugkeer naar de prikklokken of papieren registratie, maar bepleit het gebruik van elektronische middelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
IMF verhoogt groeiprognoses voor wereldeconomie
De wereldeconomie zal de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende hoge inflatie iets beter opvangen dan aanvankelijk werd gevreesd. Dat komt niet in de laatste plaats door de ontwikkelingen in China, blijkt vandaag uit de bijgewerkte prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Elon Musk: “Bestellingen Tesla overtreffen deze maand productie, prijsverlaging werkt”
Begin deze maand verlaagde Tesla de prijzen van zijn elektrische wagens in China met tot 25 procent, tot woede van wie nog net de volle pot had betaald. Daarna volgden de VS en Europa. Elon Musk zegt nu dat die prijsdalingen een succes zijn en dat de bestellingen deze maand tot nu toe hoger liggen dan de productie. “De prijs doet er echt wel toe”, aldus Musk. -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Onderzoek naar “misleidende” uitspraken Elon Musk over zelfrijdende auto’s
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet opnieuw onderzoek naar Elon Musk, de topman van Tesla. Deze keer draait het om zijn rol bij claims op het gebied van zelfrijdende auto’s. Volgens ingewijden onderzoekt de toezichthouder of Musk onjuiste uitspraken deed over het zogeheten Autopilot-systeem. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
78 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBruno Draulans
Jan Verstrepen
Nico Herbots
Liliane Coeckx
Medard Albrechts