Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

"Erfbelasting is niet aangepast aan maatschappelijke realiteit": tarieven kunnen oplopen tot 80%

Wil je als single je erfenis nalaten aan je petekind? Als er geen familieband is, kan de belasting oplopen tot 80 procent. Daarvoor waarschuwt Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel. Onze maatschappij verandert in ijltempo en dat geldt ook voor manier waarop mensen relaties met elkaar aangaan. Steeds minder mensen gaan trouwen en steeds meer mensen scheiden, wonen ongehuwd samen of zijn single. Onze maatschappij verandert, maar ons rechtsstelsel doet dat niet, of althans niet in hetzelfde tempo en dat heeft zo zijn gevolgen voor de belasting die je betaalt op erfenissen.

 1. Els en Sofie zijn helemaal overtuigd van cohousing: "In een cohousingproject woon je minder anoniem dan in een appartement in de stad.”
  Livios

  Els en Sofie zijn helemaal overtuigd van cohousing: "In een cohousing­pro­ject woon je minder anoniem dan in een apparte­ment in de stad.”

  Beperkte bubbels, social distancing, alleen thuis werken,... Heel wat mensen voelen zich eenzaam door de coronamaatregelen. Maar daar hebben Els en Sofie geen last van. Zij kozen ervoor om te wonen in een cohousingproject. Dit is een manier van gemeenschappelijk wonen, waarbij je toch je privacy behoudt. “Ik wist meteen dat deze nieuwe woonvorm iets voor mij was”, vertelt Els aan bouwsite Livios.
 2. Scheiden doet ook fiscaal lijden: onze belastingexpert bekijkt de impact van een relatiebreuk op uw belastingen
  PREMIUM

  Scheiden doet ook fiscaal lijden: onze belasting­ex­pert bekijkt de impact van een relatie­breuk op uw belastin­gen

  De coronacrisis heeft mensen aan het denken gezet over hun relatie en dat heeft zo zijn gevolgen. Bij het begin van de lockdown voorspelde seksuologe Kaat Bollen al dat er een stijging in het aantal relatiebreuken aan zat te komen. De cijfers van de Federatie van Notarissen bevestigen die voorspelling. In de maand mei kregen notarissen een kwart meer aanvragen tot echtscheiding in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een echtscheiding brengt niet alleen een pak emotionele ellende met zich mee, ook fiscaal zorgt het voor miserie. Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, legt uit wat de gevolgen zijn.
 1. Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk
  Play
  games

  Wij hebben de nieuwe Xbox al: unboxing en eerste indruk

 2. Origineel en grappig: spotje Biden toont hoe je afrekent met Trump
  Play
  VS2020

  Origineel en grappig: spotje Biden toont hoe je afrekent met Trump

Geld