Een gasplatform van het Russische Lukoil in de Kaspische Zee.
Volledig scherm
PREMIUM
Een gasplatform van het Russische Lukoil in de Kaspische Zee. © REUTERS

“Er zijn geen taboes meer.” Van de kernuitstap uitstellen tot de terugkeer naar steenkool: zo raken we af van Russisch gas

Ondanks de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende economische sancties van het Westen, stroomt er ook vandaag nog gas van Rusland naar de EU. Aan de huidige gasprijzen: goed voor 660 miljoen euro per dag. Meer dan een serieuze levenslijn voor Vladimir Poetin en zijn oorlog in Oekraïne, dus. Om Rusland écht te raken, moeten we dus van het Russische gas af. Maar hoe doen we dat? En kan dat zomaar? “Zelfs steenkool is geen taboe meer.”

63 reacties

 • Guido de cock

  1 jaar geleden
  Geofysische opwekking . Onze aardkern is extreem heet . Die energie gaan gebruiken.
 • Peter Tijdgad

  1 jaar geleden
  Ga een kachel plaatsen op steenkool !
 • Hendrik Goris

  1 jaar geleden
  Onze steenkoolmijnen moeten niet opnieuw open, maar we kunnen de testen om vanop het aardoppervlak de steenkool te vergassen misschien heropstarten.
 • Ed Cobek

  1 jaar geleden
  De roverheid beslist, maar kan niet opbrengen
 • Renée Verhoeven

  1 jaar geleden
  Zonder kerncentrales moeten we 6GW aan vermogen produceren met gas, die centrales gaan gewoon dag en nacht draaien, dat zal leiden tot een enorme toename van CO2 uitstoot, zowel bij verbranding als bij ontginnning, van fijn stof en vooral ook Nox. Zon en wind is er gewoon veel te kort, anders zouden we toch niet de ganse winter gas verbrand hebben als die makkelijk te stoppen is! Waarom zou men nu anders met dergelijke prijzen zitten voor energie, toch niet omdat er voldoende zon en wind is?