Enkel Qualcomm levert chips voor modems iPhone en iPad: EU legt bedrijf miljard euro boete op
De Europese Commissie legt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op vanwege een deal met Apple. Door tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple te leveren, heeft Qualcomm zijn dominante marktpositie misbruikt, aldus de toezichthouder in Brussel. De chipfabrikant gaat in beroep tegen de beslissing.
Qualcomm sloot rivalen illegaal uit van de markt voor bepaalde chips gedurende meer dan vijf jaar, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Het bedrijf betaalde sinds 2011 miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chips van andere bedrijven zou kopen.
Deze betalingen waren geen kortingen, maar werden gedaan op de voorwaarde dat Apple uitsluitend chips van Qualcomm zou gebruiken in al zijn iPhones and iPads, aldus Vestager. De overeenkomst tussen beide bedrijven maakt volgens haar duidelijk dat de betalingen zouden stoppen als Apple chips van een andere chipfabrikant zou betrekken.
"Keuzemogelijkheden ontnomen"
"Door het gedrag van Qualcomm werden consumenten en andere bedrijven keuzemogelijkheden en innovatie ontnomen. Dit is illegaal onder de Europese mededingingsregels", lichtte Vestager toe. De hoogte van de boete komt neer op bijna 5 procent van de omzet in 2017.
Qualcomm is wereldwijd veruit de grootste producent van de chips die nodig zijn om smartphones en tablets met 4G-netwerken te verbinden. Intel, de grootste concurrent, heeft geprobeerd de dominantie van Qualcomm op dit vlak te doorbreken. Pas in september 2016 begon Apple ook chips van Intel te gebruiken.
De Europese Commissie gaf juist vorige week groen licht voor de overname door Qualcomm van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. Aan de overname ter waarde van ongeveer 47 miljard dollar werden wel voorwaarden verbonden. Zelf is Qualcomm in het vizier van chipmaker Broadcom, dat zo'n 105 miljard dollar heeft geboden.
In beroep
Qualcomm gaat in beroep tegen de boete, zo heeft het technologiebedrijf in een reactie laten weten. "Wij hebben er vertrouwen in dat de overeenkomst niet in strijd was met EU-regels, of de concurrentie in de markt heeft verstoord ten nadele van onze Europese klanten", aldus bedrijfsjurist en bestuurder Don Rosenberg. "Wij hebben een sterke zaak om het vonnis juridisch te laten toetsen en zullen dat proces onmiddellijk in gang zetten." Het bedrijf benadrukt dat de het besluit van de Europese Commissie geen gevolgen heeft voor licenties of voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
Amerikaans bankengroep injecteert 30 miljard dollar in noodlijdende bank First Republic
Elf Amerikaanse banken, waaronder Bank of America, Citigroup en JPMorgan, zijn overeengekomen om in totaal 30 miljard dollar aan deposito's te storen aan het noodlijdende First Republic. De injectie geldt als een "teken van hun vertrouwen in het banksysteem van het land", aldus een gezamenlijke verklaring. Na de steunactie eindigden Amerikaanse regionale banken donderdag op Wall Street weer in het groen na enkele dagen van stevige verliezen. -
S&P bevestigt AA-rating België
Door een "veerkrachtige economie" en een "sterke arbeidsmarkt" zijn de risico's voor de Belgische overheidsfinanciën beperkt. Dat zegt het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's (S&P) vrijdag. Het bevestigde zijn inschatting van de kredietwaardigheid van België op 'AA'. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
2
Elon Musk maakt Twitter-algoritme vanaf 31 maart ‘open source’
Elon Musk kondigde vrijdag aan dat Twitter het algoritme openbaar gaat maken waarmee het platform tweets aan gebruikers aanbeveelt. De daarvoor gebruikte code wordt op 31 maart “open source”, zei de eigenaar en baas van het sociale medium in een tweet. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUMPolitiek
We leven meer dan ooit boven onze stand. Waar ontspoort de Belgische begroting het ergst? En hoe gaan burgers dat voelen?
Met een tekort van ‘maar’ 27,4 miljard euro kreeg de Vivaldi-regering een meevaller, maar de federale ministers rekenen zich bij de begrotingscontrole toch best niet rijk. Zonder ingrepen ontsporen de overheidsfinanciën immers compleet. Waar knelt het schoentje van de Belgische begroting momenteel het meest? We vroegen het aan professor economie Wim Moesen (KU Leuven). “Als onze kredietwaardigheid weer verlaagd wordt, wordt lenen nóg duurder.”
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Jan Corneel
paul lemmens
J. VAN SCHUERBEECK
Roland Peeters