Energieconsulent Dieter Jong legt uit of het voor jou interessant is om nu van energiecontract te veranderen.
Volledig scherm
PREMIUM
Energieconsulent Dieter Jong legt uit of het voor jou interessant is om nu van energiecontract te veranderen. © rv / getty images

Energie weer 23% goedkoper: het moment om van energiecontract te veranderen?

Moet je deze maand van energiecontract veranderen? Dat is dé vraag van het moment nu de energieprijzen blijven dalen. Cruciaal is welk contract je op dit moment hebt en wanneer je het hebt afgesloten. Hoe dat precies zit? Wij leggen het hier gedetailleerd uit.

13 reacties

 • jan geens

  1 maand geleden
  @Peter Van den Bergh. De reden is dat wij eigenlijk kwartaalprijzen betalen zelfs met var. contract ,en dan nog met een gesimuleerd verbruik . Zelfs al heb je een digitale meter en zelfs al heb je gans januari in de kou gezeten ,dan nog zul je een verbruik voor januari aangerekend krijgen . Zij gaan jouw verbruik per kwartier gaan bestraffen maar zelf hebben ze veel liever een kwartaal gesimuleerde prijs, dat geeft meer winstzekerheid . Een slimme meter die zich dom houdt indien zij dat willen.
 • Dany Van Impe

  2 maanden geleden
  De gedwongen variabele contracten zijn bij veel consumenten prijzen per kwartaal.
 • Peter Rouchet

  2 maanden geleden
  Als er een tekort komt zoals voorspeld, zal de prijs weer steil omhoog gaan! Met dank een Groen en VIVALDI!
 • Frans Peeters

  2 maanden geleden
  De prijs voor het sluiten van kerncentrales en de transmissie
 • Jan Reunes

  2 maanden geleden
  Wanneer er een mislukte aardappeloogst plaatsvind gaat de prijs van een pakje friet ook omhoog, nadien zakt het niet meer zelfs niet na een goede oogst
 1. Hoe weet je of je voorschotfactuur te hoog is?
  PREMIUM

  Hoe weet je of je voorschot­fac­tuur te hoog is?

  Energieleveranciers checken nu automatisch of je voorschotfactuur nog in lijn ligt met de actuele energieprijzen en je verbruik. Wanneer je voorschot afwijkt, word je daar als klant van op de hoogte gebracht en volgt een uitnodiging om het aan te passen. Maar hoe kun je zelf uitvissen of je voorschot vandaag te hoog ligt of niet? Hoe zit het met het sociaal tarief? En is dit wel een goed moment om te veranderen van leverancier of contract? We vroegen het aan energie-expert André Jurres.