De kerncentrales in Tihange. Met de kernuitstap, die over iets meer dan een jaar begint, staat Electrabel voor een enorme opdracht. Dat het bedrijf financieel gezond is, is cruciaal om die te kunnen betalen.
Volledig scherm
De kerncentrales in Tihange. Met de kernuitstap, die over iets meer dan een jaar begint, staat Electrabel voor een enorme opdracht. Dat het bedrijf financieel gezond is, is cruciaal om die te kunnen betalen. © REUTERS

Electrabel versluist ondanks verlies 700 miljoen naar Parijs

Energieproducent Electrabel heeft net voor Kerstmis de uit­kering van een dividend van 693 miljoen euro goedgekeurd. Dat bedrag stroomt naar Electrabels Franse moederhuis Engie. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

 1. “Restwarmte Tereos als alternatieve energiebron voor stadsgebouwen? Dit doet denken aan het Interstoom-debacle”: Terexit niet enthousiast over overeenkomst tussen stad en bedrijf
  Aalst

  “Restwarmte Tereos als alternatie­ve energie­bron voor stadsgebou­wen? Dit doet denken aan het Interstoom-debacle”: Terexit niet enthousi­ast over overeen­komst tussen stad en bedrijf

  “Stevenen we af op een nieuw duur Interstoom-fiasco?”, zo reageert Terexit op de jongste overeenkomst van de stad Aalst en de fabriek Tereos. Terexit verzet zich tegen een verlengd verblijf van de 9 hectare grote fabriek in het stadscentrum van Aalst. De stad Aalst en Tereos maken plannen om de restwarmte van de fabriek te gebruiken als alternatieve energiebron voor onder andere stadsgebouwen, maar Terexit herinnert beiden aan fouten uit het verleden.
 2. Engie vecht nieuwe belasting voor opslag nucleair afval aan en stelt zelf ‘evenementenbudget’ voor: “Dit weegt niet op tegen miljoenen die we verliezen”
  Doel

  Engie vecht nieuwe belasting voor opslag nucleair afval aan en stelt zelf ‘evenemen­ten­bud­get’ voor: “Dit weegt niet op tegen miljoenen die we verliezen”

  Engie-Electrabel is naar de rechtbank gestapt om een nieuwe belasting voor de opslag van nucleair afval aan te vechten. De gemeentelijke heffing moet tot 3 miljoen euro per jaar opleveren en is een compensatie voor het verlies aan inkomsten door de geplande sluiting van de kerncentrale. Intussen loopt ook een aanvraag voor een nieuw splijtstofcontainergebouw.

Geld