Het systeem van de promotieval houdt in dat minimumloners die opslag van hun werkgever krijgen daar weinig of niets van overhouden.
Volledig scherm
PREMIUM
Het systeem van de promotieval houdt in dat minimumloners die opslag van hun werkgever krijgen daar weinig of niets van overhouden. © Getty Images

Een extraatje voor de laagste lonen? Slecht idee

Er is niet alleen een werkloosheidsval in ons land, maar ook een promotieval. Werkgevers die hun arbeiders en bedienden met de laagste lonen een extraatje willen geven, doen dat vaak beter niet. Doen ze het toch, dan dreigen de betrokkenen slechter af te zijn. Door een verhoging van hun verloning dreigen ze andere voordelen kwijt te spelen. De balans riskeert dan negatief te worden.

32 reacties

 • Léon-Bernard Giot

  2 maanden geleden
  Als alle wedden en lonen aan een 'normale' index zouden aangepast worden dan zouden er geen té lage lonen zijn en hoeven deze ook niet aangepast te worden ... idem voor de pensioenen. En zeg nu zelf : wie voldoende zou verdienen behoeft toch ook geen kinderbijslag . . . voldoende betekent echter minimum 4 à 5000 Euro netto per maand en daar hinken wij nog ver achter . . . alleen de EG-ambtenaren ontvangen minstens 6000 Euro netto per maand . . .
 • lieven tanghe

  2 maanden geleden
  Men zal wellicht de werloosheidsvergoedingen verhogen tot een niveau boven de laagste lonen , de slimmeriken .
 • Yolande MARIS

  2 maanden geleden
  Het wordt stilaan tijd dat wij werkgevers de lonen en de voordelen die onze werknemers ,(regeringen en hun kabinetten) eens onder de loep gaan leggen .Een reorganisatie en een loonplafond zouden een gigantische besparing betekenen voor onze staatskas en dan kon iedereen genieten van lonen waar geen 50% naar de staats kas moet vloeien.
 • Johan Bol

  3 maanden geleden
  Regelgeving en de nodige structuren en personen er rond. Een staatssecretaris daarvoor aanstellen voor vereenvoudiging is uit hetzelfde vaatje tappen. Het is moeilijk om in enkel zinnen uit te leggen maar geef iedereen een basisbedrag van zeg maar €1400 zonder er iets voor te moeten doen. Maar schaf al die andere schijnoplossingen af. Geen werkloosheid of ziekte dagen meer, Geen verlofdagen of feestdagen meer wie werkt krijgt zijn loon bovenop dat basisbedrag.
 • An Vanden Bossche

  4 maanden geleden
  Echte vakmensen en sommige technici zijn onderbetaald. Voor het overige wordt vaak vergeten dat die ‘lage lonen’ ook dienen om de uitkeringen te financieren waarop die lonen recht geven: vooral pensioenen. Werkloosheid en ziekteverlof zijn peanuts in vergelijking hiermee. Vooral ambtenaren plunderen de kassen.

Geld