VOKA-hoofdeconoom Bart Van Craeynest
Volledig scherm
PREMIUM
VOKA-hoofdeconoom Bart Van Craeynest © petercam

Econoom over begrotingstekort: “Zonder ambitieus plan gaat het binnenkort weer automatisch beginnen aandikken”

De Belgische begroting gaat volgend jaar 21,26 miljard euro in het rood. Door de sterke economische groei is dat beter dan verwacht. “Maar het begrotingstekort zal automatisch beginnen aandikken door de kost van de vergrijzing en de sociale zekerheid. Zonder ambitieus plan kleurt de begroting de volgende jaren weer donkerrood”, zegt econoom Bart Van Craeynest (VOKA).

37 reacties

 • Yolande MARIS

  1 jaar geleden
  Altijd vergrijzing opvoeren,deze mensen hebben betaald voor hun pensioen.Massa immigratie,k en een leger politici die bij elke verkiezing uitbreid en die enkel uitblinkt in spilzucht en onbekwaamheid,dat zijn de voornaamste reden van de schulden.Wij Belgen betalen de hoogste belasting ,de meeste taksen en alles in dit land is duurder.Stop met lullen over de bevolking,en doorbreekt de taboes.
 • Daniel Bamps

  1 jaar geleden
  Met de enorme meerinkomsten langs de energieprijzen en de brandstoffen zullen ze het gat in de begroting wel kunnen dichten.
 • jan geens

  1 jaar geleden
  Binnenkort aandikken ? De laaste 75 jaar wordt er ieder jaar bijgeleend . Ik weet dat ze allerlei rekenmethodes hebben uitgevonden om dat niet te moeten zien, maar dat is de waarheid. Is er nog iemand op deze wereld die een seconde gelooft dat België zijn schulden kan betalen ? Of de eu ? Of de vs? Of …… we drukken wat we nodig hebben. Wat een verrassing dergelijke inflatie !
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Stagflatie is een zeer vicieuze cirkel die ontstaat doordat grondstoffen, goederen, diensten en de loonkost stelselmatig maar duurder worden. De ECB hoopt met min. 2% inflatie echter het schuldprobleem te counteren. Eenmaal de winsten niet meer volgen doordat de kosten steeds hoger worden, waardoor de groei stagneert en lager is dan de echte inflatie; ontstaat het stagflatie-spook. De triestige gevolgen van langdurige stagflatie zijn alom bekend.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Als alles 10% duurder wordt dan stijgen de winsten van de bedrijven. Stijgen de fiscale ontvangsten. Vermindert verhoudingsgewijs de overheidsschuld. Via die cijfers kan je dat dan economische groei noemen. Maar als de inkomens gelijk blijven, de koopkracht daalt, er minder productie en consumptie is. Dan is dat geen economische groei maar stagflatie. Stijgende prijzen en krimpende economie. Zouden economen dat woord geschrapt hebben uit hun woordenboeken.
 1. Microsoft steekt miljarden in bedrijf achter populair ChatGPT
  2

  Microsoft steekt miljarden in bedrijf achter populair ChatGPT

  Softwareconcern Microsoft investeert de komende jaren 10 miljard dollar in het bedrijf achter het spraakmakende programma ChatGPT. OpenAI, ook bekend van het vergelijkbare programma Dall-E, heeft het geld en de technische mogelijkheden van Microsoft nodig om de enorme hoeveelheden data aan te kunnen. ChatGPT heeft in korte tijd veel gebruikers getrokken door op basis van kunstmatige intelligentie goed leesbare teksten te produceren.