VOKA-hoofdeconoom Bart Van Craeynest
Volledig scherm
PREMIUM
VOKA-hoofdeconoom Bart Van Craeynest © petercam

Econoom over begrotingstekort: “Zonder ambitieus plan gaat het binnenkort weer automatisch beginnen aandikken”

De Belgische begroting gaat volgend jaar 21,26 miljard euro in het rood. Door de sterke economische groei is dat beter dan verwacht. “Maar het begrotingstekort zal automatisch beginnen aandikken door de kost van de vergrijzing en de sociale zekerheid. Zonder ambitieus plan kleurt de begroting de volgende jaren weer donkerrood”, zegt econoom Bart Van Craeynest (VOKA).

36 reacties

 • Daniel Bamps

  6 dagen geleden
  Met de enorme meerinkomsten langs de energieprijzen en de brandstoffen zullen ze het gat in de begroting wel kunnen dichten.
 • jan geens

  3 weken geleden
  Binnenkort aandikken ? De laaste 75 jaar wordt er ieder jaar bijgeleend . Ik weet dat ze allerlei rekenmethodes hebben uitgevonden om dat niet te moeten zien, maar dat is de waarheid. Is er nog iemand op deze wereld die een seconde gelooft dat België zijn schulden kan betalen ? Of de eu ? Of de vs? Of …… we drukken wat we nodig hebben. Wat een verrassing dergelijke inflatie !
 • Lisette Theunis

  1 maand geleden
  Stagflatie is een zeer vicieuze cirkel die ontstaat doordat grondstoffen, goederen, diensten en de loonkost stelselmatig maar duurder worden. De ECB hoopt met min. 2% inflatie echter het schuldprobleem te counteren. Eenmaal de winsten niet meer volgen doordat de kosten steeds hoger worden, waardoor de groei stagneert en lager is dan de echte inflatie; ontstaat het stagflatie-spook. De triestige gevolgen van langdurige stagflatie zijn alom bekend.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Als alles 10% duurder wordt dan stijgen de winsten van de bedrijven. Stijgen de fiscale ontvangsten. Vermindert verhoudingsgewijs de overheidsschuld. Via die cijfers kan je dat dan economische groei noemen. Maar als de inkomens gelijk blijven, de koopkracht daalt, er minder productie en consumptie is. Dan is dat geen economische groei maar stagflatie. Stijgende prijzen en krimpende economie. Zouden economen dat woord geschrapt hebben uit hun woordenboeken.
 • David Hermans

  1 maand geleden
  Dus door de stijgende inflatie betalen we allemaal lekker mee aan het verminderen van het begrotingstekort (inkomsten nemen toe)? Leuk om weten dan onze overheid dus integendeel nog méér inflatie wil, want: vermindering koopkracht = vermindering staatsschuld. De printers van de ECB zullen de volgende jaren dus nog wat meer overuren draaien... brrrbrrrrbrrbrrrrrrbrr prtprt brrrbrrrrr
 1. Volvo-site in Gent in de running voor giga-batterijfabriek
  Play

  Vol­vo-si­te in Gent in de running voor gi­ga-batterijfa­briek

  De gigafabriek die Volvo Cars wil bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens, komt mogelijk in Gent. Dat heeft de Belg Geert Bruyneel, senior vice president manufacturing bij Volvo Cars, in Göteborg gezegd tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan de hoofdzetel van Volvo Cars. Het gaat om een fabriek die batterijen moet leveren voor 300.000 à 400.000 elektrische wagens per jaar.

Geld