Economie eurozone groeit met 0,7% in tweede kwartaal, inflatie stijgt naar 8,9% in juli
De economie van de eurozone is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, die van de Europese Unie met 0,6 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar gaat het telkens om een stijging met 4,0 procent. Ook de inflatie op jaarbasis in de eurozone steeg in juli ten opzichte van juni. Dat blijkt vrijdag uit een flashraming van het Europese bureau voor statistiek Eurostat.
Het gaat evenwel om een eerste voorlopige raming van de economische groei. Een aanpassing kan later nog volgen. In België was er in het tweede kwartaal volgens Eurostat een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en met 3,3 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Inflatie
De inflatie in de eurozone is in juli gestegen naar 8,9 procent op jaarbasis, van 8,6 procent in juni. Energie had de grootste impact, gevolgd door voeding, alcohol en tabak.
De inflatie kwam daarmee hoger uit dan economen hadden verwacht. Zij rekenden in doorsnee op 8,7 procent. De verder oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente verder te verhogen. De ECB kwam vorige week met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste rentestap sinds 2011. ECB-president Christine Lagarde zei toen dat de inflatie voorlopig nog ongewenst hoog zal blijven.
Verschillen binnen eurozone
Het statistiekbureau in Luxemburg meldt de cijfers via de Europese geharmoniseerde meetmethode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.
Binnen de eurozone ligt de inflatie het hoogst in de Baltische staten, geleid door Estland met 22,7 procent. In Litouwen en Letland wordt de inflatie respectievelijk op 20,8 procent en 21 procent geraamd. De laagste inflatie werd in juli opgetekend in Frankrijk (6,8 procent) en Malta (6,5 procent). In België bedroeg de inflatie in juli 10,4 procent volgens de flashraming van Eurostat, tegenover 10,5 procent in juni. De definitieve cijfers worden op 18 augustus gepubliceerd.
Lees ook:
Bekijk ook: inflatie blijft pieken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Supermarkt tot 12% duurder, en da’s nog maar het begin: “Als we alles verrekenen, gaan prijzen maal twee”
-
40.000 nieuwe jobs dankzij Vlaams relanceplan, maar vooral in knelpuntsectoren
Het corona-relanceplan Vlaamse Veerkracht zal 40.740 jobs creëren tegen 2030. Dat becijferde consultant Idea in opdracht van de Vlaamse regering. Het gaat voornamelijk om jobs in de zorg en de bouw, twee knelpuntsectoren. Tegelijk waarschuwen de onderzoekers dat de files op de productiviteit wegen. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
8
Russische economie kampt met “massale braindrain”: bedrijven schroeven productie terug of sluiten
De Russische economie krijgt af te rekenen met een “massale braindrain” nu meer dan een miljoen jonge werknemers de arbeidsmarkt hebben verlaten. Dat zegt Alexandra Propkopenko, een voormalig hoofd van de Russische Centrale Bank. -
Forse winstgroei voor grootste olieconcern van Rusland, ondanks sancties