ECB-president Lagarde belooft harde aanpak hoge inflatie
De Europese Centrale Bank (ECB) belooft er alles aan te zullen doen om de hoge inflatie in het eurogebied aan te pakken. Volgens ECB-president Christine Lagarde zal de centrale bank daarbij “zo ver gaan als nodig is”. Ook zal de inflatie de komende tijd nog “ongewenst hoog” blijven.
Dat zei Lagarde op een bijeenkomst van de ECB in het Portugese Sintra. De ECB gaat bij de beleidsvergadering van volgende maand voor het eerst in meer dan tien jaar de rente verhogen, waarschijnlijk met een kwart procentpunt.
De inflatie in de eurozone lag in mei op een recordniveau van 8,1 procent, vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie en levensmiddelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Lagarde zegt dat de hoge inflatie een grote uitdaging is en dat de ECB er dus alles aan zal doen om te zorgen dat de inflatie op de middelbare termijn stabiliseert op de doelstelling van 2 procent. Daarmee sluit ze nog sterkere renteverhogingen niet uit.
Lagarde stelde dat de huidige niveaus van prijsstijgingen in industriële en agrarische goederen niet meer zijn gezien sinds de jaren tachtig en dat de inflatiedruk groter en breder wordt. Daarnaast drukt de hoge inflatie op de koopkracht van huishoudens en zorgt “economische turbulentie” voor zwakkere groei.
Geen recessie
De ECB denkt overigens niet dat de economie van de eurozone in een recessie zal belanden. Er wordt nog steeds gerekend op positieve cijfers. De bank had eerder gezegd niet te verwachten dat de eurozone een periode van stagflatie zal doormaken zoals in de jaren zeventig. Er is sprake van stagflatie als de economische groei vertraagt en de inflatie snel stijgt.
Vrijdag komen nieuwe cijfers naar buiten over de inflatie in de eurolanden. Economen verwachten in doorsnee dat de consumentenprijzen in juni met 8,5 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee zou dus een nieuw record worden aangetikt.
De ECB hanteerde jarenlang een soepel monetair beleid met bodemrentes en zelfs een negatieve depositorente enerzijds en een miljardenopkoopprogramma anderzijds om de economie te stutten. Aan die periode, waarin geld lenen goedkoop was door de ECB-maatregelen, is nu een einde aan het komen. De torenhoge en steeds stijgende inflatie zet de ECB ertoe aan om de opkoopprogramma’s te stoppen en de rente op te trekken. Eén en ander moet de economie afkoelen en de inflatiegroei blussen. Geld lenen is intussen al duurder aan het worden.
Tijdens de ECB-vergadering van 9 juni zette Lagarde de lijnen reeds uit. De instelling is van plan om in juli de rentevoeten met 25 basispunten te verhogen, de eerste renteverhoging sinds 2011. In september zou al een tweede, mogelijk forsere stap volgen en ook nadien zal de rente nog verhoogd worden. De belangrijkste rente in de eurozone, de herfinancieringsrente, staat al sinds maart 2016 op nul. Banken die geld willen parkeren bij de ECB, moeten daarvoor zelfs een strafrente van 0,5 procent betalen. De ECB-top blaast op 21 juli opnieuw verzamelen voor de monetairbeleidsvergadering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPS neemt grote speler in logistiek voor gezondheidszorg over
Het Amerikaanse pakjesbedrijf UPS neemt de Italiaanse Bomi Group over, dat maakt het maandag bekend in een persbericht. Bomi Group is de afgelopen 35 jaar uitgegroeid tot een specialist in logistiek voor de gezondheidszorg. Door de overname verwerft UPS temperatuurgecontroleerde faciliteiten, zoals voertuigen en distributiecentra in veertien landen, klinkt het. -
Jobat
Goed verdienen maar hard werken: dit zijn de 6 best betaalde arbeiders
Is een hele dag stilzitten niets voor jou? Voor wie graag fysiek in de weer is, heeft een arbeidersjob tal van troeven. De vrees dat je met een arbeidersstatuut minder goed verdient, is in veel gevallen ook ongegrond. Jobat.be belicht enkele van de best betaalde arbeidersbanen. -
Shell geeft medewerkers bonus na recordwinst
Het olie- en gasconcern Shell geeft het merendeel van zijn circa 82.000 werknemers een bonus van 8 procent van hun jaarsalaris. Shell wil daarmee medewerkers laten delen in het succes van het bedrijf. Het gaat specifiek om werknemers die geen topfuncties bekleden. -
-
9
Belgische profvoetbalclubs schieten nog tekort in strijd tegen witwassen
De Belgische profvoetbalclubs moeten al ruim verplicht een jaar mee strijden tegen witwassen, maar uit controles blijkt dat nog geen enkele club volledig in orde is met de antiwitwasverplichtingen. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
PREMIUM
Economische recessie dreigt in tweede jaarhelft: “Alles zal stilvallen”, voorspelt hoofdeconoom ING
Onze economie dreigt in een recessie te belanden en het stagflatiespook doemt op. Dat voorspelt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte in de economische vooruitzichten die de bank maakt voor ons land. “De consument is het kind van de rekening”, valt te horen. Hoelang zal die situatie nog aanslepen? En zal dit alles een impact hebben op de tewerkstelling?
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNaessens Kristof
Leopold Vanhoof
van den eeden maria
Raynel Enfield
Eddy Breuker