‘Levensverwachting is een gemiddelde’, stelt demograaf Patrick Deboosere (VUB). ‘We worden niet steeds ouder. Er worden meer mensen oud. Dat is een groot verschil.’
Volledig scherm
PREMIUM
‘Levensverwachting is een gemiddelde’, stelt demograaf Patrick Deboosere (VUB). ‘We worden niet steeds ouder. Er worden meer mensen oud. Dat is een groot verschil.’ © Tim Dirven

Demograaf Patrick Deboosere kijkt met een andere blik naar de pensioenen: “Het klopt niet dat we allemaal ouder worden”

Telkens als de pensioendiscussie oplaait, springt demograaf Patrick Deboosere (VUB) op de barricade. We moeten volgens hem op een andere manier naar die pensioenen kijken. De stelling dat iedereen ouder wordt, klopt niet, zegt Deboosere: “Veel, vooral jongere, mensen zijn door die misvatting ervan overtuigd dat we als mens steeds ouder worden, waardoor ze het eigenlijk niet zo erg vinden als we wat langer zouden moeten werken. Maar dat klopt niet.”

42 reacties

 • WILFRIED DESLYPERE

  12 maanden geleden
  Verminder gewoon het pensioen van degenen die boven de 2.500 euro netto hebben, dan kan je daar al veel mee doen denk ik om de lage pensioenen en wel van de mensen die echt gewerkt hebben te verhogen.
 • Maria De Leeuw

  12 maanden geleden
  De pensioenen die uitbetaald worden in jaar X (bijvoorbeeld 2020) komen van de rsz bijdrage van de werknemers en van de patronale bijdrage in jaar X (2020). Niemand spaart voor zijn eigen pensioen. Op het einde van het jaar X is alle geld op en meestal is er zelfs tekort om alle staatsuitgaven te kunnen betalen.
 • Gino Denil

  12 maanden geleden
  Geweldige argumentaties lees je soms om te besparen op de karige pensioenen. De kosten voor de vergrijzing blijven oplopen, zegt Johan Van Gompel, voorzitter van de Studiecommissie voor de Vergrijzing. Met de verhoging van de zelfstandigenpensioenen en de minimumpensioenen stijgt de factuur tegen 2070 met ruim 24 miljard euro. Wanneer werden die babyboomers die voor de vergrijzing zorgen weer geboren. Tussen 1945 en 1955. En die generatie heeft geen levensverwachting van 82, maar van 72.
 • Bernadette Claeskens

  12 maanden geleden
  Mijn beide broers en mijn zus, hebben geen van alle de pensions leeftijd bereikt. Waar is het geld gebleven dat zij wel tijdens hun loopbaan hebben af gedragen? Zeker niet bij de erfenis want als je ziet wat de staat daar nog eens op pakt, ja, dan stel ik me vragen.
 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  12 maanden geleden
  De regering maakt mensen wat wijs en denken dat zij alleen maar op de wereld zijn met hun hoogmoed en hebzucht.
 1. GROTE PEILING. 2 op 3 vrezen dat ze geen deftig pensioen krijgen
  PREMIUM

  GROTE PEILING. 2 op 3 vrezen dat ze geen deftig pensioen krijgen

  Twee derde van de Belgen denkt in de toekomst niet over een deftig pensioen te kunnen beschikken. Nadat experten de betaalbaarheid van de hervormingsplannen van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) al grotendeels afschoten, geloven we er zelf duidelijk ook niet meer in. En blijven werken tot ons 67ste? Onze eigen grens trekken we gemiddeld zes jaar eerder, op net geen 61 jaar. Dat blijkt uit De Grote Peiling van 'Het Laatste Nieuws', 'VTM nieuws', RTL en 'Le Soir'.