Komt er een Europees prijsplafond op gas? "Het kan twee richtingen uit", waarschuwt expert Joannes Laveyne.
Volledig scherm
PREMIUM
Komt er een Europees prijsplafond op gas? "Het kan twee richtingen uit", waarschuwt expert Joannes Laveyne. © reuters / AP / Emy Elleboog

Dan toch Europees prijsplafond voor gas? Expert waarschuwt voor “nefaste gevolgen” en “nieuw probleem”

Komt er dan toch een Europees prijsplafond voor gas? Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen doet de deur voorzichtig open voor het voorstel waar ook ons land pleitbezorger van is. Al waarschuwen experts voor ongewenste bijwerkingen. “En dan zitten we met een nieuw probleem.”

66 reacties

 • boudewijn schepers

  3 weken geleden
  We hebben meer kerncentrales nodig en we moeten overstappen op elektrische verwarmen aan een betaalbare prijs
 • Yvette Dekleermaeker

  2 maanden geleden
  1 simpel antwoord. Indien de schepen met gas voorbijvaren, dan dient Europa de import te verbieden van landen waar deze schepen naartoe varen. Zonder afzetmarkt hebben zij geen gas nodig en kunnen wij rustig bepalen wat wij willen betalen. En spreken van een boycot zou ik het niet noemen want deze afzetters doen iets vergelijkbaar.
 • Paul Lejeune

  2 maanden geleden
  Saoudi Arabië wordt dus een bondgenoot van Rusland ! Hoog tijd om deze Kroonprins Moordenaar zwaar te sanctioneren ! Maar daar zullen de VS wel een stokje voor steken , want het een grote afnemer van wapens en zogenaamde bondgenoot van de VS . De VS lacht in zijn vuistje met de nabije ondergang van West Europa .
 • Henninckx Terry

  2 maanden geleden
  Europa,is een vogel 🐦 voor de 🐱 kat.
 • Roger Vanthillo

  2 maanden geleden
  We worden door onze beleidsvoerders permanent bedonderd. In hun dogmatisch denken, of spelen hier ook weer belangen, werden tegen elke realiteit in nog operationele kerncentrales gesloten. Nochtans, op dit ogenblik, een van de weinige middelen om onafhankelijk te blijven van gas en olie en de klimaatdoelstellingen makkelijker te halen.
 1. Professor economie Koen Schoors voorspelt: “Inflatiepiek eind dit jaar in zicht, maar we evolueren naar scenario van stagflatie”
  PREMIUM

  Professor economie Koen Schoors voorspelt: “Inflatie­piek eind dit jaar in zicht, maar we evolueren naar scenario van stagflatie”

  De inflatie is in september opnieuw fors toegenomen. Het leven wordt deze maand maar liefst 11,3 procent duurder tegenover exact een jaar geleden. Zulke hoge inflatie is ongezien sinds 1975. Omdat vooral de hoge energieprijzen de boosdoener zijn, is moeilijk te voorspellen wanneer het tij keert. Is de piek bereikt of bibberen we het nieuwe jaar in? En wat zijn de beste recepten tegen hoge inflatie? Professor economie Koen Schoors (UGent) verduidelijkt: “We evolueren naar een scenario van stagflatie. Er dreigen dan gezinnen hun job kwijt te raken”.
 2. Overfacturatie van honderden euro’s dreigt voor wie deze winter fel bespaart op z'n energieverbruik
  PREMIUM

  Overfactu­ra­tie van honderden euro’s dreigt voor wie deze winter fel bespaart op z'n energiever­bruik

  U kan deze winter nog zo fel besparen op uw aardgasverbruik als u wil, toch bestaat de kans dat u honderden euro’s meer dient te betalen dan eigenlijk zou moeten. Door de manier waarop uw verbruik berekend wordt, dreigt namelijk overfacturatie. “Gezinnen die energie besparen als de prijzen hoog staan, worden door dit systeem benadeeld”, klinkt het. En daar is slechts één oplossing voor.