Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, Nederland. De proef met de vierdaagse werkweek wordt vooralsnog alleen in Nieuw-Zeeland gedaan.
Volledig scherm
Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, Nederland. De proef met de vierdaagse werkweek wordt vooralsnog alleen in Nieuw-Zeeland gedaan. © ANP

Dag minder werken, hetzelfde loon: Unilever experimenteert met vierdaagse werkweek

Was- en levensmiddelenconcern Unilever gaat in Nieuw-Zeeland een vierdaagse werkweek uitproberen. Daarmee wil de organisatie de productiviteit en het welzijn van werknemers verhogen. Vanaf deze maand nemen 81 werknemers de proef op de som: ze zullen een jaar lang 4 dagen werken voor een volledig salaris. 

9 reacties

 • Catherine Mistiaen

  1 jaar geleden
  In een kapitalistisch systeem, krijgen we het marxistische dilemma: hoe verenig je het welzijn van de werknemers en het winstbejag van de werkgevers. We moeten dringend een leefbaar systeem vinden tussen rechtvaardig communisme en rechtvaardig kapitalisme. Eerste stap is de 'vaste' arbeidscontracten aanpakken. Geef WN en WG elk van hun kant meer vrijheid. Met vaste contracten zijn zowel WG als WN in een gouden kooi aan elkaar geketend.
 • Frans Van Hoyweghen

  2 jaar geleden
  Dan slagen ze alle producten in de winkels op.
 • karin verwimp

  2 jaar geleden
  Oei, als de hoge heren van het bedrijf waar ik werk dit gelezen hebben liggen ze nu allemaal met een hartinfarct in de kliniek. Die hebben liever dat we zes dagen voor minder loon komen werken dan andersom. Gevolg: wie kan is al lang gaan lopen.
 • Walter Van Criekinge

  2 jaar geleden
  Toch reist bij mij de vaag " Wie gaat dat betalen ", want om de productie op peil te hoeden moet men extra volk aannemen die uiteraard niet gratis gaan werken. Win-Win ... ik weet dat zo maar niet.
 • Rudy Devolder

  2 jaar geleden
  Er zijn er die werken om te leven en andere  die leven om te werken,ik behoor tot de eerste. jos tony en tom duidelijk tot de tweede groep.
 1. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.