Colruyt verkoopt windmolens op zee voor 1,5 miljard euro aan Japanners
De Colruyt Group verkoopt Parkwind, een onderneming die windmolens bouwt op zee, aan de Japanse energiemaatschappij JERA. Dat heeft de groep woensdag voorbeurs bekendgemaakt.
Het was al langer geweten dat de Colruyt Group van (een deel van) Parkwind af wilde. De groep verwees onder meer naar de steeds grotere projecten van windmolenparken op zee (offshore), wat hogere financiële risico's voor investeerders met zich meebrengt, en op de sterke concurrentie op de markt, die hogere investeringen vereist.
In september sprak voorzitter Jef Colruyt over een gedeeltelijke desinvestering. Maar nu blijkt Parkwind volledig verkocht te worden aan JERA. De Japanners tellen om en bij de 1,55 miljard euro neer voor het bedrijf. Maar Colruyt zal mogelijk toch niet volledig uit beeld verdwijnen: er lopen gesprekken om een deel van de opbrengst te herinvesteren "in een minderheidsparticipatie in de Belgische windparken van Parkwind", klinkt het in een persbericht.
De Colruyt Group noemt de overname door JERA "een belangrijke mijlpaal in de verdere ontwikkeling van Parkwind als gerenommeerde, in België gevestigde, globale speler in de energiesector". De Japanners engageren zich luidens het persbericht "om de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen".
Aandeel stijgt 15 procent
De transactie zal naar verwachting in de loop van dit jaar afgerond kunnen worden, mits goedkeuring door onder andere mededingingsautoriteiten. "De afronding zal leiden tot een zeer belangrijk eenmalig positief effect in het geconsolideerde nettoresultaat van Colruyt Group in boekjaar 2023/24", luidt het.
Parkwind participeert in vier operationele windparken gelegen voor de Belgische kust in de Noordzee (Belwind, Northwind, Nobelwind and Northwester 2), en in een aantal buitenlandse windparken. Het bedrijf is nu nog ondergebracht in Virya Energy, de energieholding van Colruyt Group (zowat 60 procent) en de familie Colruyt.
De aankondiging gaf het aandeel Colruyt woensdagochtend de wind in de zeilen op de beurs van Brussel. Het aandeel noteerde kort na opening van de beurs tot 15 procent hoger. Omstreeks 9.25 uur stond het op een winst van ruim 14 procent, tot boven de 28 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM21
Kwart van de Belgen bespaart op tomaten en appels: worden onze 10 populairste groenten en fruitsoorten binnenkort nóg duurder of net goedkoper?
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
-
“Vliegtuigpassagiers zullen meer moeten betalen als klimaatvriendelijke brandstoffen gebruikt worden”
-
Europese Unie blokkeerde al meer dan 200 miljard euro van Russische centrale bank
In de vijftien maanden sinds de start van de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Unie al meer dan 200 miljard euro aan tegoeden van de Nationale Centrale Bank van Rusland bevroren. Dat blijkt donderdag uit geactualiseerde cijfers die bevestigd zijn door de Europese Commissie. Tegen de achtergrond van die blokkering woedt de discussie over hoe al dat geld kan aangewend worden om Oekraïne opnieuw op te bouwen. -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
Diesel tanken wordt iets duurder vanaf morgen