Chipproducent Intel: “Investeren om tekort aan chips weg te werken, kost jaren”
De Amerikaanse chipproducent Intel vreest dat het tekort aan halfgeleiders nog twee jaar zou kunnen duren. De ongekende vraag naar computerchips zet de industrie onder zware druk, aldus de nieuwe CEO Pat Gelsinger.
Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders heeft de productie in verschillende sectoren verstoord, wat heeft geleid tot tijdelijke stillegging van autofabrieken en een verminderd aanbod van elektronische apparaten, zoals computers.
Nieuwe fabrieken
Volgens Gelsinger, die pas in februari de leiding over Intel heeft overgenomen, zal het nog enkele jaren duren eer er opnieuw aan volle capaciteit chips geleverd kunnen worden. Onder meer omdat de explosieve vraag ook druk zet op de toevoer van materialen en apparatuur.
Het Amerikaanse bedrijf onthulde eerder ook al dat het gaat investeren in twee nieuwe fabrieken in Arizona. "Maar het duurt een paar jaar om capaciteit op te bouwen, dat is altijd zo als je nieuwe fabrieken bouwt", aldus Gelsinger.
Tegenslagen
Intel was lange tijd de onbetwistbare marktleider op vlak van processors voor pc's, maar kwam onlangs onder druk te staan. Het bedrijf kampte met tegenslagen bij de invoering van nieuwe 7 nanometer-chips, die efficiënter zijn. Volgens Intel zijn de problemen intussen wel van de baan. Een ander pijnpunt is dat Apple voor Mac-computers tegenwoordig gebruikmaakt van zelf ontwikkelde processors, en dus niet langer van de Intel-chips.
In het eerste kwartaal van dit jaar boekte Intel een omzet van 19,7 miljard dollar (16,4 miljard euro), 1 procent minder dan een jaar eerder. De winst daalde met 41 procent tot 3,4 miljard dollar (2,8 miljard euro). Dat lagere resultaat heeft onder meer te maken met een kostbare rechtszaak die Intel voert. Voor 2021 heeft het bedrijf de verwachtingen wel verhoogd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse winstgroei voor grootste olieconcern van Rusland, ondanks sancties
-
Europese Unie blokkeerde al meer dan 200 miljard euro van Russische centrale bank
In de vijftien maanden sinds de start van de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Unie al meer dan 200 miljard euro aan tegoeden van de Nationale Centrale Bank van Rusland bevroren. Dat blijkt donderdag uit geactualiseerde cijfers die bevestigd zijn door de Europese Commissie. Tegen de achtergrond van die blokkering woedt de discussie over hoe al dat geld kan aangewend worden om Oekraïne opnieuw op te bouwen. -
Productie Peugeot 308 in Franse fabriek voor derde week op rij stil door chiptekort
De productie van de Peugeot 308 in de Stellantis-fabriek in het Franse Sochaux wordt maandag voor de derde week op rij stopgezet door een tekort aan chips in de auto-industrie. Dat heeft het management van de autofabrikant vrijdag bekendgemaakt. Het grootste deel van de 700 werknemers kan een beroep doen op maatregelen waardoor geen loonverlies optreedt. -
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Ook Jaguar Land Rover sluit tijdelijk fabrieken om chiptekort
De Britse autobouwer Jaguar Land Rover sluit tijdelijk twee fabrieken in het Verenigd Koninkrijk vanwege het chiptekort waarmee de wereldwijde autosector al langere tijd worstelt. De fabrieken van het bedrijf in Castle Bromwich en Halewood gaan vanaf maandag voor een beperkte tijd dicht. -
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYolande MARIS
L D
gustaaf carpels
Ramon Simon
Ledoux Ruddy