CD&V en N-VA kibbelen over brugpensioen Carrefour: "Het is de partij van Kris Peeters die dit blijft toelaten"
Sociaal akkoordDe vakbonden en de directie van Carrefour België zijn een compromisvoorstel overeengekomen: werknemers zullen op 56 jaar op SWT (het vroegere brugpensioen) kunnen gaan. Maar N-VA vraagt die mogelijkheid niet toe te laten. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) schuiven ondertussen de hete aardappel naar elkaar door.
Delen per e-mail
De directie van Carrefour kondigde in januari een herstructurering aan waarbij 1.233 jobs in België bedreigd waren. Daarover werd nu een compromis bereikt tussen bonden en directie.
De militanten van de christelijke bediendebond LBC-NVK bij Carrefour hebben het ontwerpakkoord over de herstructurering alvast "met grote meerderheid" goedgekeurd.
Brugpensioen op 56 jaar
Werknemers zullen kunnen kiezen voor SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) op 56 jaar. Dat kan voor een bedrijf in herstructurering, maar moet wel groen licht krijgen van de federale overheidsdienst Werk. "Mensen zijn niet verplicht om te kiezen voor SWT op 56 jaar. Carrefour heeft wel veel oudere werknemers", aldus Kristel Vandamme van de christelijke vakbond.
Carrefour zal bovenop de RVA-premie nog een premie betalen. Werknemers zullen, aldus de LBC, op die manier nog zowat zeventig procent van hun nettoloon overhouden.
Peeters: "Gewesten moeten advies geven"
Het kabinet van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) waarschuwt dat niet alleen de federale overheidsdienst Werk groen licht moet geven voor herstructureringsdossiers met SWT of brugpensioen vanaf 56 jaar. Sinds de zesde staatshervorming moeten ook de betrokken regio's een bindend advies leveren. Aangezien Carrefour actief is zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel, is een bindend advies van de drie gewesten nodig.
Die gewesten moeten ook instaan voor activering van de bruggepensioneerden. Die moeten immers beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt tot de leeftijd van 61 of 62 jaar, zo merkt het kabinet van minister Kris Peeters nog op.
"Niet bevoegd voor SWT"
Peeters verwijst dus zo naar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die echter een ander geluid laat horen. Hij ontkent dat het gewest bevoegd is voor SWT. "We zijn enkel bevoegd voor het outplacement dat Carrefour zou aabieden. Niet voor het brugpensioen", klinkt het. "Maar als Peeters de bevoegdheid niet wil, willen wij dat wel voor hem doen in het kader van de volgende staatshervorming", merkt Muyters nog fijntjes op.
"Pas die wet toch aan"
Minister Muyters reageerde op Radio 1 dat hij wat hem betreft niet aan het kibbelen is. "We moeten eens goed kijken naar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Ik ben bevoegd om te oordelen over de outplacementvoorstellen, maar het is en blijft de federale minister (Kris Peeters, red.) die beslist of SWT wordt toegestaan of niet. Ik heb daar geen advies op uit te brengen en al zeker geen beslissing over te nemen."
Muyters zegt met zijn partij N-VA voorstander te zijn om de SWT-wet aan te passen, zodat brugpensioen op 56 niet meer mogelijk is. "Officieel moeten ze 'aangepast beschikbaar' zijn, maar in de praktijk zijn ze heel moeilijk te motiveren omdat ze nog meer dan 70 procent van hun loon krijgen. Je kan die mensen dan ook niet kwalijk nemen dat ze in een stelsel stappen dat nog bestaat."
"Ik wil en kan geen signaal geven dat we iedereen die 56 is of ouder kunnen missen op de arbeidsmarkt", zei Muyters ook nog in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Axel Ronse (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Daniëlle Vanwesenbeeck (Open Vld). Muyters zei ook dat hij een negatief advies zal geven. "Mijn federale collega vraagt een advies en zegt dat hij dat zal volgen. Dat is volgens mij niet conform de wet, maar als hij mij een advies vraagt zal ik het geven. Ik hoop dat hij het volgt. Ik ga niet akkoord met SWT", zo zei Muyters.
Op de vraag waarom de wet nog bestaat, terwijl N-VA zowel in Vlaanderen als federaal de grootste meerderheidspartij is, zegt Muyters dat er "in de regering geen meerderheid is om die aanpassing te doen". "Dat staat niet in het regeerprogramma, en het is de partij van Kris Peeters die dit blijft bewaren."
Totaal verkeerd signaal
De N-VA spreekt van een "totaal verkeerd signaal" indien mensen op 56 op brugpensioen zouden kunnen gaan en roept Peeters op de aanvraag van Carrefour niet goed te keuren. Volgens N-VA-Kamerlid Jan Spooren zou brugpensioen op 56 jaar een "uitholling" betekenen van het regeringsbeleid om de strijd aan te gaan tegen de vele openstaande vacatures en de nood om langer te werken. "Dit zou een oneigenlijk gebruik zijn van een beleid dat wordt afgebouwd. We roepen de minister op dit niet goed te keuren."
De Croo: "Stop met hete aardappel door te schuiven"
Viceminister Alexander De Croo reageerde in De Ochtend op het gekibbel tussen Peeters en Muyters. "Ze moeten stoppen met de hete aardappel naar elkaar door te schuiven en samenwerken om die mensen aan een nieuwe job te helpen. Die mensen hebben er ook niet voor gekozen om op 56 jaar op pensioen te gaan."
"Wie in SWT zit, wordt verwacht zich beschikbaar te houden voor de arbeidsmarkt, dus het zou goed zijn als Muyters een instructie geeft aan de VDAB om die mensen bijzonder goed op te volgen en naar een job te leiden. Het is een keuze van Muyters om hen in SWT te zetten of niet. Ik ben niet overtuigd dat SWT bij Carrefour nodig is, maar dat is de individuele keuze van minister Peeters", aldus De Croo.
Peeters: "Veel misverstanden"
Minister Kris Peeters reageerde tot slot nog eens op Twitter. Hij wil een en ander uitklaren, en nodigt zijn regionale collega's - naast Muyters ook Brussels minister Didier Gosuin (DéFI) en zijn Waalse evenknie Pierre-Yves Jeholet (MR) - uit voor overleg. "Heel wat misverstanden rond herstructurering Carrefour. Ik nodig de drie regionale ministers uit om dossier gezamenlijk te bespreken", zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reizen Cruisemaatschappij Norwegian verlengt annulering van cruises
Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line Holdings verlengt de annulering van alle cruises. Daaronder vallen de cruises bij Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Die maatschappijen varen niet tot en met 30 april 2021. -
Tienen Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt 400 banen: “Dit slaat in als een bom”
De directie van Bosch Tienen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd. Dat meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil overgaan tot het schrappen van 400 banen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. Het sociaal overleg zal plaatsvinden volgens de regels van de wet-Renault. -
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
“Een op de drie Belgische consumenten van plan om elektrische auto te kopen”
De trend richting elektrische auto's wordt sterker en meer dan een op de drie Belgische consumenten is van plan om een elektrische of hybride auto te kopen. Dat blijkt uit Deloitte's 2021 Global Automotive Consumer Study, een bevraging van ruim 24.000 consumenten in 23 landen, onder wie ruim duizend Belgen. -
Geen overnemer voor failliete keten Mega World
Er is uiteindelijk geen overnemer gevonden voor Mega World. Het bod van de enige (Duitse) kandidaat was onvoldoende en bevatte te veel randvoorwaarden. Dat laat curator Thierry Lammar weten aan Belga. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
622 reacties
Alain Bibendum
jan geens
Charel Jansens
Guido Dyck
Jan Verstrepen