Brexit: status quo voor Vlaamse goederenexport naar VK, "maar 2022 wordt uitdaging"
De brexit heeft de handel met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd, maar de Vlaamse export bleef dit jaar hangen op het niveau van 2020. Dat meldt Flanders Investment & Trade (FIT) donderdag in een persbericht. Voor 2022 gaan wel verschillende nieuwe, ingrijpende maatregelen in.
Tijdens de eerste drie kwartalen van 2021 kende de goederenexport naar het VK een uiterst zwak verloop. De uitvoer bleef met -0,06 procent hangen op het niveau van 2020 en klokte zelfs 14,2 procent lager dan in dezelde periode in 2019, voor de brexit en de coronacrisis.
De nulgroei wat betreft de handel met het VK staat in schril contrast met de totale goederenexport uit Vlaanderen, die met 24,4 procent gestegen is in vergelijking met vorig jaar. Vooral naar Duitsland (+31,4 procent), Nederland (+28,33 procent) en Frankrijk (+20,64 procent) werd meer geëxporteerd. Het VK blijft de vierde exportmarkt van Vlaanderen met een aandeel van 6,21 procent van de totale uitvoer.
FIT benadrukt dat er naast de brexit ook rekening gehouden moet worden met de gevolgen van de coronacrisis. Beide fenomenen zijn tegelijk aan de gang en het is moeilijk om exact te ontwaren wat de impact op de handel is, klinkt het. Daarnaast zijn in de aanloop van het einde van de transitieperiode (2020) enorme voorraden opgebouwd, waardoor sommige exporteurs tijdens de eerste maanden van 2021 minder moesten exporteren.
De export in de farmaceutica verdrievoudigde dit jaar, vooral gestuwd door de uitvoer van coronavaccins. Ook de exportwaarde van minerale brandstoffen bleef oplopen, net zoals die van diamant en edelmetalen. Bij personenwagens liep het exportverlies verder op (-64,1 procent), met uitzondering van de non-plug-in-hybride benzinewagens.
Ondanks de veranderingen in 2021 met betrekking tot de handel met het VK, bleef de gevreesde chaos uit voor Vlaamse exporteurs. Volgens FIT zijn heel wat wijzigingen echter uitgesteld naar 2022. Zo komen er vanaf 1 januari gewijzigde invoermodellen en is een voorafgaande aanmelding voor goederen die de EU verlaten vereist om de Britse grens over te steken. Ook dierlijke en plantaardige producten moeten op voorhand worden aangegeven en uitgestelde douaneaangiftes zijn niet langer mogelijk. De regels voor de export van mineraal water worden vanaf 7 januari eveneens aangescherpt.
LEES OOK. - Boris Johnson benoemt nieuwe brexitministerMinister-president Jambon: “Onze havens moeten nu al inspelen op Schotse onafhankelijkheid”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uitbreiding sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas kostte bijna 1,7 miljard euro
-
40.000 nieuwe jobs dankzij Vlaams relanceplan, maar vooral in knelpuntsectoren
Het corona-relanceplan Vlaamse Veerkracht zal 40.740 jobs creëren tegen 2030. Dat becijferde consultant Idea in opdracht van de Vlaamse regering. Het gaat voornamelijk om jobs in de zorg en de bouw, twee knelpuntsectoren. Tegelijk waarschuwen de onderzoekers dat de files op de productiviteit wegen. -
PREMIUM106
EXCLUSIEF. De supermarktoorlog. Grijpt Nederland de macht? Expert waarschuwt voor lot van Belgische supermarkten
Blijven straks alleen nog buitenlandse supermarkten over in ons land? We doen nu al massaal onze inkopen over de grens en de macht van Nederland is groot: “Wat Albert Heijn doet, is extreem marktverstorend”, zegt expert Pierre-Alexandre Billiet. Hoeveel verdienen de Belgische supermarkten? En hoe groot is het verschil met onze buurlanden? Deze grafieken liegen er niet om. -
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Forse winstgroei voor grootste olieconcern van Rusland, ondanks sancties
Rosneft, het grootste olieconcern van Rusland, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een fors hogere winst geboekt dan in de voorgaande periode ondanks de harde westerse sancties tegen de Russische olie-industrie wegens de oorlog in Oekraïne. Rosneft profiteerde onder meer van een hogere productie van ruwe olie en gas en verlaagde zijn kosten voor het winnen van fossiele brandstoffen. -
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?