Beroepsvereniging makelaars: “Vlaamse studentenkamers 9 procent duurder in twee jaar”
Volgens een analyse van het CIB, de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars, zijn de prijzen voor studentenhuisvesting de voorbije twee academiejaren in Vlaanderen met 9 procent gestegen, maar zijn ze in Brussel met 2 procent gedaald. Dat schrijft De Tijd.
Delen per e-mail
In het academiejaar 2020-2021 wordt in Vlaanderen voor een studentenkamer gemiddeld 426 euro per maand neergeteld. In Brussel is dat 433 euro. Antwerpen en Leuven profileren zich als de duurdere studentensteden in Vlaanderen, Kortrijk als de goedkoopste. In elke Vlaamse studentenstad stijgen de prijzen. De cijfers zijn gebaseerd op 2.000 nieuwe contracten die zijn afgesloten via makelaars. Het gaat om een steekproef.
"Corona heeft geen noemenswaardige impact gehad op de verhuur van studentenkamers. Studenten zijn op kot blijven gaan", zegt Kristophe Thijs, de communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen. De kleine daling van de prijzen in Brussel schrijft hij toe aan de toegenomen concurrentie.
“Prijsstijging van 2 procent per jaar”
Ludo Clonen, het hoofd van de dienst studentenhuisvesting van de KU Leuven, fronst de wenkbrauwen bij de door het CIB genoteerde gemiddelde prijs van 461 euro per maand in Leuven. "Wij gaan uit van 350 à 360 euro en een prijsstijging van eerder 2 procent per jaar."
Het verschil wordt mogelijk verklaard door het feit dat vooral luxueuzere en dus duurdere studentenkamers worden verhuurd via makelaars. Ook Xior, de beursgenoteerde specialist voor studentenvastgoed, bemerkt niet meteen grote prijsstijgingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Studentenkamers in grote bouwprojecten mogen niet meer per stuk verkocht worden
De Stad Gent ijvert voor goed onderhouden en goed beheerde studentenkamers. Daarom werd bepaald dat studentenkamers in grootschalige bouwprojecten niet meer per stuk verkocht kunnen worden. Een versnipperde eigendom is op lange termijn nefast voor de kwaliteit, volgens de Stad. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
-
-
PREMIUM79
Wanneer kan je nog op brugpensioen? Werkexpert: “Ik misgun het niemand, maar dit stelsel zou niet meer mogen bestaan"
-
Vastgoedmakelaar wil meer dan tweehonderd verouderde koten kopen en opknappen
Quares Student Housing, gespecialiseerd in studentenvastgoed, heeft grootste plannen. Tegen 2024 wil de vastgoedmakelaar het aantal studentenkamers in zijn beheer verdubbelen. In Gent wil het meer dan tweehonderd koten opkopen en grondig opknappen. -
PREMIUM
Investeren in een studentenkot een goed idee? “Door aankoop een half jaar gratis kot”
De aankoop van studentenvastgoed blijft in coronatijden een interessante investering, ook als je zelf geen kinderen hebt. Heb je die wel, dan hoef je allereerst geen huur te betalen. En zodra ze dan afgestudeerd zijn, kan je huur beginnen te ontvangen. Niets dan voordelen dus? Nico De Baene, die zelf een kot kocht, vindt alvast van wel. “De waarde van ons geïnvesteerd bedrag elk jaar zelfs nog toenemen.” Maar er zijn ook een hele hoop zaken zijn waar je op voorhand rekening mee moet houden. Paul D’Hoore, geldexpert in ons geldpanel, geeft advies als je de stap overweegt. -
Gent
Upgrade Estate plant woonproject voor jonge starters aan Sint-Pietersstation
Waar 30 jaar lang Joma Sport / Fiets zat aan de Koningin Fabiolalaan, verrijst binnenkort een duurzaam project met 28 appartementen en drie woningen voor jonge starters. De bouwheer van dienst is Upgrade Estate, bekend van de vele studentenkoten.