ANP
Volledig scherm
© ANP

"Belgische spaarders verloren ruim 20 miljard euro aan koopkracht op jaar tijd"

De combinatie van lage rentevoeten op de spaarboekjes en een torenhoge inflatie heeft het spaargeld in de eurozone fors aan koopkracht doen verliezen. De Belgische spaarders waren bij de zwaarst getroffenen: zij zagen sinds november 2020 iets meer dan 20 miljard euro aan koopkracht verdampen. Dat berekende econoom Eric Dor van de Franse zakenschool IESEG.

74 reacties

 • Percy Pursewarden

  1 jaar geleden
  Wie het een beetje verstandig aan boord legt, spaart niet, maar belegt. Je geld mag dan al 7% aan waarde verliezen, dit jaar hebben mijn beleggingen al zo'n 15% opgebracht, zonder grote risico's te nemen. Dat is nog altijd een flink pak meer dan de inflatie.
 • Stefanie van Dijk

  1 jaar geleden
  Tsja, maar mijn spaarcentjes kan ik wel direct inzetten als in huis iets kapot gaat of de auto het begeeft. Heb ook een deel in aandelen voor later als aan vulling op het pensioen. Crypto's is me te veel gokken, daar heb ik Lotto voor
 • Johan Aerts

  1 jaar geleden
  Is ook niet moeilijk he je wordt langs alle kanten belazert.
 • Jenny Cras

  1 jaar geleden
  En dit allemaal te danken aan de ECB en hun lage rentevoeten. Deze waren nodig om uit de bankencrisis te geraken. Gevolg : iedereen ging massaal goedkoop lenen, bedrijven, particulieren en landen. Om uit de crisis te geraken. Welke crisis ?? Er zijn er al veel geweest. En wie is het slachtoffer?. Ik. Ik heb mijn hele leven iedere maand iets gespaard voor mijn oude dag. Vooral om een rusthuis te kunnen te betalen. Maar wat zal mijn geld nog waard zijn ?
 • Monique Verschueren

  1 jaar geleden
  In plaats van intrest op te brengen kost het geld een spaarboekje
 1. Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

  Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

  De gouverneur van de Nationale Bank van België Pierre Wunsch is niet verontrust door de financiële onrust in Zwitserland en de Verenigde Staten. De directe blootstelling van de Belgische financiële sector is minimaal, zei hij dinsdag in de Kamercommissie Financiën. Toch valt een risico niet helemaal uit te sluiten, klonk het, al kan het Europese systeem dat volgens Wunsch aan. Verder drong Wunsch erop aan dat België maatregelen moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen. Alleen een verhoging van de werkzaamheidsgraad volstaat daarvoor niet, waarschuwde hij.
 2. Hoe zullen we de renteverhoging van de ECB in onze portemonnee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”
  PREMIUM

  Hoe zullen we de renteverho­ging van de ECB in onze portemon­nee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente vandaag opnieuw opgetrokken met 50 basispunten naar 3,5 procent. De onrust in de bankensector heeft dus geen invloed gehad op de rentebeslissing. Waarom is deze verdere verhoging nodig? Was dit de laatste keer? En wat betekent dit voor de rente op ons spaarboekje en de woonleningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen.