Belgische euromunten voortaan in Nederland gemaakt
De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat gebeurt wel door een Belgisch bedrijf, want de instelling is in handen van groep Heylen uit Herentals. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën.
Eind oktober werden bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen.
Nu werd beslist de muntslag te gunnen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Die is sinds eind 2016 in handen van de Belgische groep Heylen.
"De Belgische munten zullen in Utrecht worden geslagen, samen met munten uit Luxemburg en Jamaica," bevestigt men bij het bedrijf. Dat heeft ook een vestiging in Westerlo, maar daar worden geen officiële munten gemaakt, wel jetons en penningen.
De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar.
Het contract geldt voor vier jaar en omvat ook de exploitatierechten voor het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten.
De Koninklijke Munt van België blijft instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook voor het tegengaan van valsmunterij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elders altijd beter? “Producten zoals choco en olijfolie zijn goedkoper in België dan in de buurlanden”
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
PREMIUM75
Moeten miljarden glazen flesjes vernietigd worden?
Moeten binnenkort miljarden bier- en andere glazen flesjes die normaal hergebruikt worden verplicht de vuilbak in? Mogelijk komt het zover, waarschuwen brouwersverenigingen. Oorzaak? Een nieuw systeem waar Europa aan werkt. -
-
PREMIUM86
EXCLUSIEF. De supermarktoorlog. Zo hard gaat het er achter de schermen aan toe: geen druppel water, personeel dat uitgekafferd wordt en persoonlijke aanvallen
-
Video
Koninklijke Munt van België slaat laatste munt
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
PREMIUM
Olijfolie, het nieuwe goud: prijs op weg naar verdubbeling. Hoe kan dat? En kan het nog verder doorschieten?
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerrik lagrou
Jan Van Rompaey
Luc Cuypers
Erwin De Meyer
Jennie Speeckbeck