Een haast compleet verlaten Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen.
Volledig scherm
Een haast compleet verlaten Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen. © Klaas De Scheirder

Belgische economie krimpt mogelijk met 8 procent door coronaschok, begrotingstekort van 7,5 procent

Het reëel bruto binnenlands product (bbp) in België, een goeie graadmeter voor de economie, zou in 2020 met 8 procent kunnen krimpen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Bank en het Federaal Planbureau. In het eerste kwartaal zou de daling rond de 4 procent liggen, in het tweede zelfs rond de 15 procent. De impact van de coronaschok op de overheidsfinanciën zou het begrotingstekort doen oplopen tot 7,5 procent van het bbp (1,8 procent in 2019). De schuldgraad, die in 2019 voor het eerst in acht jaar onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp zakte, ramen de Nationale Bank en het Federaal Planbureau dit jaar op 115 procent.

34 reacties

 • Gino Denil

  11 maanden geleden
  Twijfelen en schipperen tussen de voorkeur voor gezondheid of voor economie schaadt beide.
 • ward Dewinter

  11 maanden geleden
  Tijd voor een ander soort economie wereldwijd . Gericht op mensen en hun welzijn . Gericht op de aanmaak van nuttige en natuurvriendelijke producten. Gericht op solidariteit en welzijn van ALLE mensen ,waar ook ter wereld . Gedaan met het nastreven van luxe ,geld,rijkdom en macht. Maar waarschijnlijk is dit weer te naïef en dus onbereikbaar.
 • ingrid grieten

  11 maanden geleden
  Het aantal mensen dat regelmatig over de grens hun aankopen deden was al voelbaar stijgende maar zal nu zeker explosief groeien. Daar hoef je geen econoom of boekhouder voor te zijn.
 • Erwin Vereecken

  11 maanden geleden
  Klap gaat nog veel groter zijn denk ik, de wereldwijde economische ketting reactie moet nog beginnen. ECB moet duizenden miljarden geld creeren om te vermijden dat heel veel grote en kleine bedrijven en overheden in een kettingreactie failliet gaan. Zoniet wordt het de grote depressie van 90 jaar geleden, en daar is niet veel goeds uit gekomen.
 • Freddy Fender

  11 maanden geleden
  O waren er nu maar reserves opgebouwd...maar onze politiekers geven het te graag uit aan eigen achterban!
 1. Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht
  Play
  bizar

  Vrouw wil geen masker dragen en trekt haar string over gezicht

 2. Zo willen BV's meer Vlamingen overtuigen om zich te laten vaccineren
  Play

  Zo willen BV's meer Vlamingen overtuigen om zich te laten vaccineren

Geld