Belgische economie groeit 0,6 procent in eerste kwartaal
De Belgische economie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een groei neergezet van 0,6 procent in vergelijking met het slotkwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een flashraming van de Nationale Bank. Maar het niveau van voor de coronacrisis is nog niet bereikt, zegt de instelling.
De flashraming legt de economische groei nog een fractie hoger dan de prognose die de Nationale Bank zelf begin maart had gedaan: zij ging toen uit van 0,5 procent groei. “Volgens een eerste inschatting steeg de toegevoegde waarde in vergelijking met het voorgaande kwartaal met 1,3 procent in de industrie, met 0,1 procent in de bouwnijverheid en met 0,2 procent in de diensten”, aldus de Nationale Bank.
Dankzij de groei wordt een tweede corona-recessie vermeden. In de laatste drie maanden van vorig jaar was de economie immers gekrompen (met 0,1 procent), en vanaf een tweede krimp is er sprake van een recessie.
In de eerste helft van vorig jaar was de Belgische economie al in een recessie beland, met -3,3 procent in het eerste en -11,9 procent in het tweede kwartaal, toen de coronacrisis volop losbarstte. In het derde kwartaal was er 11,8 procent groei. Over het volledige jaar werd de Belgische economie vorig jaar 6,3 procent kleiner.
Ondanks het herstel begin dit jaar, zit de economie nog niet op het niveau van voor corona. “In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, dat reeds in teken stond van de Covid-19-crisis, bedraagt de groei -1,0 procent”, zegt de Nationale Bank. “Het niveau van economische activiteit van vóór de Covid-19-crisis is nog steeds niet bereikt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
-
PREMIUM60
Geen Milka of Côte d’Or meer in rekken bij Colruyt: schakelt de supermarktoorlog versnelling hoger?
De snoepers zijn gezien. Leo, Cent-Wafers, Milka, Côte d’Or, Stimorol, maar ook Philadelphia-kaas: in vele Colruyt- en Okay-winkels kan je die producten niet meer in je kar leggen. Net nu concurrenten Carrefour, Aldi en Lidl uitpakken met prijsdalingen... Schakelt de ‘supermarktoorlog’ hiermee een versnelling hoger? Winkelexpert Pierre-Alexandre Billiet analyseert: “Wie oplet, kan er wel degelijk zijn voordeel mee doen.” -
Belg laat hogere rente op spaargeld links liggen
De Belgen maken maar nauwelijks de overstap naar andere, kleinere banken, die doorgaans meer rente op het spaargeld bieden. Dat blijkt vandaag uit cijfers die in de kranten ‘De Tijd’, ‘L’Echo’ en ‘Le Soir’ staan. -
-
“Schandaalbank” Credit Suisse moet Georgische miljardair mogelijk honderden miljoenen euro schadevergoeding betalen
-
Topingenieur verlaat Twitter na debacle met livestream DeSantis: beluister hier ongemakkelijkste momenten
Foad Dabiri, het hoofd van de ingenieurs bij Twitter, verlaat het mediabedrijf. Hij doet dat een dag nadat technische problemen de aankondiging van de presidentscampagne van Ron DeSantis plaagden. -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM
Recordaantal niet-Belgen op werkvloer: “Belangrijk op zoek te gaan naar de gelijkenissen tussen personeelsleden, eerder dan te focussen op verschillen”