Het Belgische luchtvaartbedrijf Sabca grijpt na het beroep van een concurrerend bedrijf naast het contract van de Amerikaanse overheid voor het onderhoud van de 80 Amerikaanse F-16's op Europese bodem. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Het Belgische luchtvaartbedrijf Sabca grijpt na het beroep van een concurrerend bedrijf naast het contract van de Amerikaanse overheid voor het onderhoud van de 80 Amerikaanse F-16's op Europese bodem. Archiefbeeld. © BELGA

Belgisch luchtvaartbedrijf Sabca verliest onderhoudscontract voor Amerikaanse F-16's in Europa

De Amerikaanse luchtmacht heeft het contract voor het onderhoud van haar tachtig F-16's op Europese bodem toegekend aan een Poolse onderneming. Nochtans was dat contract in eerste instantie aan het Belgische luchtvaartbedrijf Sabca toegewezen. Dat meldt L'Echo vandaag. Sabca gaat in beroep tegen de beslissing.

 1. Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenexport naar Turkije

  Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenex­port naar Turkije

  In een aangetekende brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vijf vredes- en mensenrechtenorganisaties aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije. De Turkse luchtmacht schendt volgens de ngo's het wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo's dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.
 2. “Vlaamse regering moet wapenexport naar Turkije stopzetten”
  Brussel

  “Vlaamse regering moet wapenex­port naar Turkije stopzetten”

  Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg zijn woensdag de pleidooien gehouden in het kort geding dat Vredesactie en CNAPD, met ondersteuning van Amnesty International België, hebben ingesteld tegen de Vlaamse regering. De ngo’s eisen dat de Vlaamse overheid de export van onderdelen voor Turkse militaire vliegtuigen stopzet omdat de Turkse luchtmacht het VN-wapenembargo zou schenden. Op het Poelaertplein voor het Brusselse justitiepaleis hebben een twintigtal actievoerders van de ngo’s een groot spandoek ontrold.