België ontvangt 375 miljoen euro uit brexitfonds
Ons land zal 375 miljoen euro uit het Europese brexitfonds ontvangen. Het fonds is bedoeld om de lidstaten en de sectoren te steunen die het hardst getroffen zijn door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Over de brexit-gerelateerde kosten en investeringen waarvoor geld uit het fonds mag worden gebruikt, moeten het Europees Parlement en de lidstaten het nog eens worden. Het Parlement stemt wel al in met de verdeling die de lidstaten eind april afklopten.
De Brexit Adjustment Reserve (BAR), zoals het fonds officieel heet, zal bestaan uit 5 miljard euro aan Europees geld. Als het van het Europees Parlement afhangt, zal 4 miljard euro daarvan in twee gelijke schijven van 2 miljard over de 27 EU-landen verdeeld worden in 2021 en 2022. Dat zou gelden als pre-financiering. De resterende 1 miljard zal in 2025 worden toegekend.
Uitgedrukt in constante prijzen zal Ierland met 1,064 miljard euro de grootste begunstigde van het fonds zijn, voor Nederland (810 miljoen), Frankrijk (672 miljoen), Duitsland (591 miljoen) en België (353 miljoen). De toewijzingsmethode is gebaseerd op de afhankelijkheid van de economie van elke lidstaat van de handel met het VK, met bijzondere aandacht voor de visvangst.
Dat het parlement nog voor de eigenlijke onderhandelingen met de Raad instemt met de verdeling van de middelen per lidstaat, is logisch, legde de Belgische rapporteur Pascal Arimont (van de Duitstalige CSP) woensdag uit. In de bepaling van de verdeelsleutel is heel wat werk gekropen, “deze cijfers komen niet uit de lucht vallen”, zei hij.
Het parlement wil dat maatregelen die in het kader van de brexit genomen worden tussen 1 juli 2019 en 31 december 2023 in aanmerking kunnen komen voor een subsidie van het fonds. De Raad wil die referentieperiode beperken tot de tijd tussen 1 januari 2020 en einde 2023. Maatregelen die steun kunnen krijgen, zijn bijstand aan economische sectoren, bedrijven, kmo’s en lokale (vissers)gemeenschappen, jobprogramma’s en re-integratieprojecten en grens-, douane-, gezondheids-, fytosanitaire en veiligheidscontroles. De parlementsleden willen niet dat banken en andere financiële instellingen die voordeel halen uit de brexit steun van het fonds kunnen ontvangen.
De parlementsleden hopen op vlotte onderhandelingen met de lidstaten en willen reeds in juni de gesprekken kunnen afronden.
LEES OOK. Belgische chemiebedrijven kampen vijftig dagen na brexit nog steeds met pak problemen
Europese herstelbudgetten zijn verdeeld: 6 miljard euro ‘dankzij’ Wallonië, maar vooral voor Vlaanderen (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
-
Topingenieur verlaat Twitter na debacle met livestream DeSantis: beluister hier ongemakkelijkste momenten
Foad Dabiri, het hoofd van de ingenieurs bij Twitter, verlaat het mediabedrijf. Hij doet dat een dag nadat technische problemen de aankondiging van de presidentscampagne van Ron DeSantis plaagden. -
Nog 138.667 dollarmiljonairs in ons land
In de voorbije tien jaar is het aantal dollarmiljonairs nog nooit zo fel gedaald. De geopolitieke en macro-economische onzekerheid is daar niet vreemd aan. In ons land laat de daling zich minder sterk voelen, blijkt uit het laatste “World Wealth Report” van consultancybureau Capgemini. 138.667 Belgen mogen zich nog steeds dollarmiljonair noemen. -
-
15
“Een op de vier Belgen bespaart op verse groenten en fruit”
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
86
Vooruit lanceert voorstellen tegen ‘graaiflatie’: “Winsthonger grote bedrijven bepaalt de prijzen”
Vooruit gaat de strijd aan met wat het de ‘graaiflatie’ noemt van grote bedrijven. De Vlaamse socialisten leggen drie voorstellen op tafel die volgens de partij de koopkracht moet helpen beschermen. “Heel wat grote bedrijven misbruiken de inflatie om hun prijzen abnormaal te laten stijgen”, zegt Melissa Depraetere. “Hun winsthonger bepaalt nu de prijzen. Dat is onaanvaardbaar.” -
België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjaak Peeters
Guido De Beukelaer
Marc Van Buynder
gilberte Vergaelen