Belgen betaalden in 2022 massaal contactloos
Belgen hebben in 2022 opnieuw massaal contactloos betaald. Bancontact Payconiq Company behandelde bijna 2,3 miljard transacties, een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar voordien en ruim de helft meer dan in 2018. “De bankkaart bestaat al 40 jaar en ze zal nog wel even overleven. Maar de toekomst ligt toch vooral bij het betalen met de smartphone. Een wereld zonder cash is niet ons doel, maar cash heeft wel een kost.”
“Onze betaalgewoontes veranderen in sneltempo en het einde van de versnelling in elektronisch betalen is nog niet in zicht”, zegt CEO Nathalie Vandepeute. “De bankkaart werd voor het eerst geïntroduceerd veertig jaar geleden. Het heeft dertig jaar geduurd voor we aan een miljard jaarlijkse betalingen zaten en in de afgelopen tien jaar is dat ruim verdubbeld.”
De jaarcijfers van Bancontact Payconiq bevestigen dat contactloos betalen - mede door de coronapandemie - zowat de norm aan het worden is. In februari 2020, de laatste volledige maand zonder lockdown, verliep 14,5 procent van de betalingen met een kaart van Bancontact in winkels zonder het intoetsen van een pincode. In december 2022 was dat opgelopen tot 61 procent.
Smartphone
Ook mobiele transacties zitten nog steeds in de lift. Naar schatting hebben zowat 6,7 miljoen Belgen in 2022 hun smartphone gebruikt om te betalen met Bancontact of Payconiq, zowel in winkels als aan vrienden of familie. Dat is op een jaar tijd een stijging van 20,5 procent. In totaal gaat het om 275 miljoen mobiele betalingen, een groei van 34 procent ten opzichte van 2021 en van 713 procent ten opzichte van 2018.
Vandepeute wijst als verklaring naar de wet van 1 juli, die winkeliers verplicht om een digitale betaalmethode aan te bieden. “Het is nu eenmaal heel gemakkelijk om een sticker met QR-code te kleven.”
“Cash heeft een kost”
Betekent dit dat we volledig afstappen van cash geld? Toch niet, volgens de betaalspecialist. In 2022 ging het aantal geldafhalingen weer met 14 procent omhoog. Ondanks die lichte stijging blijft het totaal toch nog 21 procent lager dan voor corona. Vandepeute voorspelt dat die trend zich zal blijven voortzetten en ijvert voor een wereld met minder cash. “Een wereld zonder cash, dat is niet ons doel. Maar cash heeft wel een kost, al is die vaak niet te zien door de consument. Het is duur om cash op te slaan, te vervoeren en te beveiligen. Volgens studies zou dat de maatschappij jaarlijks 129 euro kosten per Belg.”
De CEO verwacht een blijvende versnelling. “Volgens mij evolueren we in de toekomst nog meer naar mobiele betalingen. Cash en bankkaarten zullen niet verdwijnen, maar de ratio schuift daar toch van weg.” Bancontact Payconiq verwacht in de nabije toekomst een jaarlijkse stijging in transacties van 10 procent, terwijl dat vroeger om 3 tot 7 procent ging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Alle blikken zijn deze week gericht op federale regering: “Er moet nu écht iets gebeuren, na de zomer gaat iedereen in verkiezingsmodus”
Het wordt een belangrijke week in de Wetstraat. “De blikken zijn federaal gericht”, vertelde politiek journaliste van ‘VTM NIEUWS’ Hannelore Simoens bij HLN LIVE vanochtend. Afgelopen weekend startten de eerste begrotingsgesprekken, al leverden die nog niets op. Ze zullen deze week verder gezet worden, maar ook daar moeten we nog niet al te veel van verwachten, aldus Simoens. Verder zal de regering zich buigen over de pensioenen, de fiscale hervorming en een akkoord met Engie. -
Zwitserse centrale bank belooft Credit Suisse te steunen als dat nodig is
De Zwitserse centrale bank heeft woensdagavond een verklaring verspreid waarin wordt beloofd het geplaagde Credit Suisse financiële steun te geven wanneer dat nodig blijkt. Met die woorden lijken de autoriteiten in Zwitserland de financiële markten gerust te willen stellen. Zowel de centrale bank als toezichthouder Finma zegt de situatie scherp in de gaten te houden. -
-
32
Poetin maant zijn miljardairs aan om volop te investeren in Russische economie
De Russische president Vladimir Poetin heeft op een bijeenkomst voor miljardairs en oligarchen opgeroepen om volop te investeren in de Russische economie. “Investeringen in nieuwe technologie, productiefaciliteiten en ondernemingen moeten Rusland helpen in de strijd tegen de westerse pogingen om onze economie te verwoesten”, aldus Poetin. Hij verwacht initiatieven van zijn zakelijke elite. -
TV
STREAMINGTIP. ‘True Crime Belgium: Rijk, Dood & Opgelicht’
Geen genre dat de laatste jaren zo populair is als true crime. Dat is ook Streamz niet ontgaan. Zij brengen in ‘True Crime Belgium’ - waarin de meest schokkende en spraakmakende misdaden van ons land worden belicht - nu het relaas van oplichter Christian Fobe, die twee van z’n slachtoffers van het leven beroofd. -
Rechtbank wijst vraag tot onderzoek bij Triodos Bank af
De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft een verzoek om een onderzoek bij Triodos Bank afgewezen. Volgens de rechters kan op onderdelen getwijfeld worden aan het in het verleden gevoerde beleid bij de bank, maar een onderzoek zou niet in het belang zijn van zowel Triodos als de certificaathouders die de zaak hadden aangespannen. -
PREMIUM
“Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”