Belg heeft gemiddeld financieel vermogen van 118.000 euro
Het gemiddeld financieel vermogen per inwoner van België is in het eerste kwartaal van 2019 opgelopen tot een record van 118.000 euro. Een belangrijk deel daarvan staat op zicht- en spaarrekeningen.
Delen per e-mail
De studiedienst van de bank ING berekent periodiek het financieel vermogen van de inwoners van ons land. Daartoe telt hij naast het cashgeld ook de tegoeden op zicht- en spaarrekeningen en termijnrekeningen mee, evenals de investeringen in obligaties en aandelen, beleggingsfondsen en pensioen- en levensverzekeringen. Bij de aandelen wordt zowel rekening gehouden met de beursgenoteerde effecten als met de niet-beursgenoteerde. Dit alles leverde eind maart een totaalbedrag van 1.354 miljard euro op. Omgerekend per gezin gaf dat een som van 273.000 euro. Dat was iets meer dan eind vorig jaar, maar nog steeds minder dan in 2017.
Omgerekend per persoon was er wel een nieuw record. Dat kwam omdat de gezinnen steeds kleiner worden en de ‘rijkdom’ per gezin dus over minder personen verdeeld moest worden.
Opmerkelijk is dat 32% van het financiële vermogen uit liquiditeiten in cash en onmiddellijk opvraagbare tegoeden op zicht- en spaarrekeningen bestaat. Dat is nog nooit zo hoog geweest. De Belgen zijn de voorbije maanden niet alleen voorzichtiger geworden, ze hevelen ook gelden over van termijnbeleggingen die nauwelijks nog iets opbrengen. Dat wordt wel een probleem, want het hypothekeert de verdere groei van het vermogen.
Een belangrijk deel van het financieel vermogen bestaat niettemin nog altijd uit aandelen. En dat loonde in de eerste drie maanden van 2019. De stijging van de beurskoersen zorgde voor een toename met 41,3 miljard euro. Vorig jaar pakte dat nog helemaal anders uit. Toen zorgde de terugval van de koersen in het laatste kwartaal voor een negatief effect van 44,7 miljard euro, voldoende om het financiële vermogen van de gezinnen voor het eerst in tien jaar te laten dalen.
Bij dit alles moeten nog twee belangrijke kanttekeningen worden. Zo wordt vastgoed of het bezit van een auto niet meegeteld bij het financieel vermogen.
Schulden
Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de schuldenlast, die steeds maar klimt. Eind maart ging het om een totaalbedrag van 294 miljard euro of 59.300 euro per gezin. De hypothecaire schulden zijn de voorbije jaren fors toegenomen. Daarin speelde de lage rentestand een bepalende rol. Zowel voor de financiering van een eigen woning als voor de aankoop van een opbrengsthuis gingen heel wat gezinnen een lening aan.
Worden die schulden uit het financieel vermogen gehaald, dan bedraagt het nog 1.060 miljard euro of gemiddeld 214.800 euro per gezin.
Onze nationale spaarpot: 1.354 miljard euro
Biljetten en zichtrekeningen: 9%
Spaarrekeningen: 23%
Obligaties: 3%
Beursgenoteerde aandelen: 5%
Beleggingsfondsen: 15%
Niet-beursgenoteerde aandelen: 21%
Pensioen- of levensverzekering: 23%
Andere: 21%
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Huizenprijzen in Vlaamse provinciehoofdsteden stegen fors in 2020, en dat voelen vooral jonge kopers
Een woning kopen in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden werd in 2020 een stuk duurder. De prijzen voor woonhuizen en appartementen stegen bijna met 7 procent in vergelijking met 2019. Dat blijkt vandaag uit de derde barometer over de prijsevolutie voor vastgoed in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven van de Federatie van het Notariaat (Fednot). -
Inflatie stijgt naar 0,46 procent, negatieve inflatie voor voeding
De inflatie is ons land is gestegen naar 0,46 procent in februari, tegen 0,26 procent in januari. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel. Kortingen zorgen mee voor een negatieve inflatie voor voeding. -
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUM
De helft minder exposanten, maar verbouwkoorts blijft: digitale editie van Batibouw van start
-
Sparen
Waarom sparen ook een beetje (onnodig) geld verliezen is
De Belg blijft verliefd op zijn spaarboekje. In totaal zetten we met zijn allen meer dan 270 miljard euro op onze spaarrekening. Nochtans is dat eigenlijk een beetje geldverlies, want door de combinatie van een lage rente en de inflatie boeten we in aan koopkracht. Maar wat zijn dan de alternatieven? En hoeveel risico moeten we dan wel nemen om beter te doen dan de inflatie?
219 reacties
michel De Blay
Peter Nols
Gino Denil
Gerrit Mangé
Conny Van den Bosch