Bel20 sloopt 4.000-puntengrens
De Bel20-index van de Brusselse beurs sloot donderdag voor het eerst sinds februari 2020 nog eens boven 4.000 punten. Onder aanvoering van een sterk Umicore dikte de graadmeter 1,23 procent aan tot 4.032,01 punten.
De materialengroep klokte 5,35 procent hoger af op 50,20 euro. Umicore verwacht dat zijn aangepaste bedrijfskasstroom dit jaar 1 miljard euro zal benaderen, wat veel meer is dan tot nog toe werd verwacht door de financiële analisten. De stijgende prijzen en de sterke vraag voor tal van edelmetalen deed het concern zijn prognoses optrekken.
Argenx volgde met een winst van 2,72 procent tot 241,50 euro.
Telenet, dat zijn bundelaanbod nog maar eens aanpast, hield het bij een bonus van 0,23 euro en een slotkoers van 35,50 euro.
Op de tweede rij verdapperde het diagnostiekbedrijf Biocartis 5,76 procent tot 4,68 euro. Het aantal geleverde testpatronen lag tijdens het eerste trimester 70 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de coronatesten. Eind maart had de onderneming 108,1 miljoen euro in kas.
Sipef dikte 3,04 procent aan tot 45,80 euro. De plantagegroep zegt goed op weg te zijn om de vooropgestelde jaarlijkse productiestijging van palmolie met meer dan 10 procent te behalen. Bovendien verwacht Sipef dat de vraag goed blijft wegens een grotere belangstelling voor biobrandstoffen.
Avantium werd 3,04 procent meer waard bij een slotkoers van 5,43 euro. Het bedrijf gaat samen met Cossun een fabriek bouwen waarin suikers worden omgezet in glycolen. De opening is gepland voor de eerste helft van 2023. Commerciële operaties volgen tegen 2025.
Wereldhave Belgium steeg 2,22 procent tot 48,25 euro. De vastgoedinvesteerder biedt zijn aandeelhouders een keuzedividend. Ze kunnen kiezen tussen de uitbetaling van een dividend van 4 euro bruto in cash of het omzetten in nieuwe aandelen. Voor 29 coupons ontvangen ze dan twee nieuwe aandelen.
CFE ging er 0,97 procent op vooruit tot 83,70 euro. Baggerdochter Deme voerde een test uit om polymetaalknollen te verzamelen op de bodem van de Stille Oceaan. De knollen zijn rijk aan nikkel, kobalt, mangaan en koper.
Verlies was er bij de grote waarden dan weer vooral voor Colruyt, dat 0,79 procent lager afsloot op 49,92 euro.
Bij de kleinere waarden leverde Asit biotech 19,59 procent in om uit te komen op 0,39 euro.
Euronav liet op enige afstand nog 0,40 procent liggen bij een slotkoers van 7,01 euro. De maritieme transporteur van olie kocht bij de Hyundai Samho-scheepswerf twee nieuwe schepen die in 2022 en 2023 geleverd moeten worden. Ze kosten 186 miljoen dollar. De reder nam tevens een optie op een derde schip.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Rusland blijft grootste aardolieleverancier van België
Rusland blijft met voorsprong de grootste individuele aardolieleverancier van België. Het land leverde vorig jaar meer aardolie dan in 2020, maar het aandeel zakte wel licht van 30 naar 29 procent. Dat blijkt donderdag uit de kerncijfers 2021 van Energia, de sectororganisatie van onder meer de raffinage, distributie en opslag van energieproducten. Het verbruik van brandstoffen steeg in 2021 naar vrijwel opnieuw het pre-coronaniveau. -
Update35
Engie verdient flink aan hoge energieprijzen: omzet stijgt met 85 procent tot 25,6 miljard euro
Het Franse energiebedrijf Engie spint goed garen bij de stijgende energieprijzen. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten. In het eerste kwartaal van 2022 zag Engie zijn omzet met 85 procent stijgen tot 25,6 miljard euro. De bedrijfswinst (ebit) steeg met 74 procent tot 3,53 miljard euro. -
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
“Verkoopverbod voor Ford in Duitsland”
In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. -
PREMIUM70
Recordaantal jobs raakt niet ingevuld en vraag naar arbeid wordt nóg groter: “De vijver waaruit kan worden gevist, groeit niet meer”
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.