Bel20 sloopt 4.000-puntengrens
De Bel20-index van de Brusselse beurs sloot donderdag voor het eerst sinds februari 2020 nog eens boven 4.000 punten. Onder aanvoering van een sterk Umicore dikte de graadmeter 1,23 procent aan tot 4.032,01 punten.
De materialengroep klokte 5,35 procent hoger af op 50,20 euro. Umicore verwacht dat zijn aangepaste bedrijfskasstroom dit jaar 1 miljard euro zal benaderen, wat veel meer is dan tot nog toe werd verwacht door de financiële analisten. De stijgende prijzen en de sterke vraag voor tal van edelmetalen deed het concern zijn prognoses optrekken.
Argenx volgde met een winst van 2,72 procent tot 241,50 euro.
Telenet, dat zijn bundelaanbod nog maar eens aanpast, hield het bij een bonus van 0,23 euro en een slotkoers van 35,50 euro.
Op de tweede rij verdapperde het diagnostiekbedrijf Biocartis 5,76 procent tot 4,68 euro. Het aantal geleverde testpatronen lag tijdens het eerste trimester 70 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de coronatesten. Eind maart had de onderneming 108,1 miljoen euro in kas.
Sipef dikte 3,04 procent aan tot 45,80 euro. De plantagegroep zegt goed op weg te zijn om de vooropgestelde jaarlijkse productiestijging van palmolie met meer dan 10 procent te behalen. Bovendien verwacht Sipef dat de vraag goed blijft wegens een grotere belangstelling voor biobrandstoffen.
Avantium werd 3,04 procent meer waard bij een slotkoers van 5,43 euro. Het bedrijf gaat samen met Cossun een fabriek bouwen waarin suikers worden omgezet in glycolen. De opening is gepland voor de eerste helft van 2023. Commerciële operaties volgen tegen 2025.
Wereldhave Belgium steeg 2,22 procent tot 48,25 euro. De vastgoedinvesteerder biedt zijn aandeelhouders een keuzedividend. Ze kunnen kiezen tussen de uitbetaling van een dividend van 4 euro bruto in cash of het omzetten in nieuwe aandelen. Voor 29 coupons ontvangen ze dan twee nieuwe aandelen.
CFE ging er 0,97 procent op vooruit tot 83,70 euro. Baggerdochter Deme voerde een test uit om polymetaalknollen te verzamelen op de bodem van de Stille Oceaan. De knollen zijn rijk aan nikkel, kobalt, mangaan en koper.
Verlies was er bij de grote waarden dan weer vooral voor Colruyt, dat 0,79 procent lager afsloot op 49,92 euro.
Bij de kleinere waarden leverde Asit biotech 19,59 procent in om uit te komen op 0,39 euro.
Euronav liet op enige afstand nog 0,40 procent liggen bij een slotkoers van 7,01 euro. De maritieme transporteur van olie kocht bij de Hyundai Samho-scheepswerf twee nieuwe schepen die in 2022 en 2023 geleverd moeten worden. Ze kosten 186 miljoen dollar. De reder nam tevens een optie op een derde schip.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
Topingenieur verlaat Twitter na debacle met livestream DeSantis: beluister hier ongemakkelijkste momenten
Foad Dabiri, het hoofd van de ingenieurs bij Twitter, verlaat het mediabedrijf. Hij doet dat een dag nadat technische problemen de aankondiging van de presidentscampagne van Ron DeSantis plaagden. -
Colruyt en Mondelez bereiken akkoord na prijzenconflict
Warenhuisketen Colruyt en de Amerikaanse voedingsreus Mondelez hebben een akkoord bereikt in het prijzenconflict van vorige maand, zo maakt Colruyt dinsdag bekend. De volgende dagen en weken zullen de producten van Mondelez, zoals de merken Lu, Milka, Côte d’Or, Stimorol en Philadelphia, weer in de rekken bij Colruyt en Okay komen te liggen. -
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
-
Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen
Frankrijk opent vandaag de allereerste gigafabriek voor autobatterijen. Het opbouwen van een grote batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar meerdere fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd. -
België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij
De Belgische fiscus loopt jaarlijks een vijfde van de verschuldigde btw op producten en diensten mis. Dat stelt een studie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De cijfers zijn iets beter dan tijdens de coronajaren, maar blijven hoog in vergelijking met de buurlanden, zo schrijven ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’ woensdag. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?