Bel20 bijna vijfde hoger in 2021: Sofina top, Galapagos flop
Op de Brusselse beurs is de Bel20-index vandaag na een verkorte handelsdag 0,12 procent weggezakt tot 4.310,15 punten. Dat neemt niet weg dat hij voor het hele jaar een winst van 19,02 procent kan voorleggen. Een jaar geleden stond de index nog op 3.621,28 punten. De Brusselse beurs deed het daarmee in 2021 een pak beter dan in het eerste coronajaar 2020. Toen keek de graadmeter over het hele jaar aan tegen een verlies van 8,46 procent.
Op de laatste handelsdag van het jaar waren de beste dagprestaties bij de elitewaarden voor Telenet (+1,26 procent tot 32,06 euro) en Ageas (+1,13 procent tot 45,55 euro). De minst goede prestaties werden dan weer neergezet door de vastgoedwaarden Aedifica (-1,29 procent tot 114,90 euro) en Cofinimmo (-0,99 procent tot 140,50 euro).
Op de brede markt trokken vooral Exmar (+3,49 procent tot 4,30 euro) en UnifiedPost (+3,46 procent tot 14,96 euro) hoger. Verlies was er dan weer vooral voor Bone Therapeutics (-4,17 procent tot 0,67 euro) en Deceuninck (-2,89 procent tot 3,36 euro).
Gimv eindigde 0,74 procent lager op 53,30 euro. De holding haalde volgens De Tijd voor enkele rechtbanken gelijk in een strijd tegen de belastinginspectie over het opzetten van een systeem met aandelenopties om belastingvrij bonussen uit te delen.
Coronadip
Het beursjaar 2021 stond voor de Bel20 in het teken van het verdere herstel na de coronadip van 2020. De coronapandemie had de Bel20 in 2020 met een verlies van 8,46 procent opgezadeld, maar dit jaar werd de coronadip verteerd. Midden juni ging de Bel20 voorbij het niveau van net voor corona. De sterindex van de Brusselse beurs sloot het jaar uiteindelijk af met een winst van 19 procent tegenover de slotstand van vorig jaar.
Vijftien van de twintig aandelen uit de Bel20 wonnen dit jaar terrein. De holding Sofina was de absolute uitblinker: het aandeel won 56 procent tot 432 euro, nadat het in 2020 ook al bijna 44 procent gestegen was. Eind 2019 noteerde Sofina nog net onder de 200 euro.
De top drie van de stijgers wordt vervolledigd door vastgoedontwikkelaar WDP, die het aandeel net niet met de helft zag stijgen (+49 procent), en door de Luxemburgse producent van roestvrij staal Aperam, die net onder de 40 procent strandde (+39,5 procent).
Nog vier aandelen wonnen meer dan 30 procent in 2021: de holding Ackermans & van Haaren (+37 procent), bank-verzekeraar KBC (+32 procent), de producent van chips voor de autosector Melexis (+31 procent) die in maart samen met hoogspanningsnetbeheerder Elia tot de Bel20 toetrad, en Argenx. De biotechonderneming was in 2020 nog de primus van de klas en deed er in 2021 nog eens 30 procent bij. Het bedrijf kreeg in december de goedkeuring om zijn eerste medicijn te lanceren in de Verenigde Staten. Het geneesmiddel, dat onder de naam Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis op de markt zal worden gebracht, heeft volgens analisten een miljardenpotentieel. Het aandeel Argenx sloot het jaar op 315,30 euro. Dat is meer dan een verdubbeling op twee jaar tijd.
Dalers
Een andere biotechonderneming, Galapagos, was voor het tweede jaar op rij de rode lantaarn van de Bel20-index. Het aandeel verloor in 2021 39 procent van zijn waarde en sloot vrijdag af op 49,22 euro. In februari 2020 piekte het aandeel nog op bijna 250 euro. Het bedrijf kreeg sindsdien een aantal tegenslagen te verwerken. Zo legde het in februari dit jaar de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen longfibrose stil.
Ook het aandeel van supermarktketen Colruyt zat dit jaar bij de verliezers: -23 procent. De coronacrisis deed de keten marktaandeel verliezen, omdat consumenten de voorkeur gaven aan buurtwinkels. En daar heeft de groep er minder van dan de concurrentie. Colruyt waarschuwde midden december nog voor een “beduidend tot sterk lagere” winst in het huidige gebroken boekjaar, al klonk het toen ook dat het marktaandeel intussen gestabiliseerd is.
Verlies was er ook voor telecombedrijf Telenet (-9 procent), materiaaltechnologiebedrijf Umicore (-9 procent) en brouwer AB InBev (-7 procent), het absolute zwaargewicht van de Bel20.
Buiten de Bel20 kwam de opvallendste prestaties van D’Ieteren. Het aandeel van het bedrijf dat onder meer bekend is als invoerder van de VW-merken in België en van autoruitenhersteldienst Carglass, won meer dan 150 procent. Het aandeel van vastgoedspeler VGP verdubbelde in waarde, terwijl bedrijven als pvc-specialist Deceuninck, schuimrubberfabrikant Recticel, bioscoopuitbater Kinepolis en koekjesproducent Lotus Bakeries 50 procent en meer stegen op de Brusselse beurs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Diesel en stookolie worden dinsdag weer duurder
Diesel tanken wordt dinsdag duurder. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie maandag. -
Porsche-werknemers krijgen bonus van 9.050 euro
De werknemers van Porsche krijgen een bonus van 9.050 euro, na de sterke resultaten van de sportwagenfabrikant het voorbije jaar. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf woensdag in Stuttgart. De bonus is daarmee flink hoger dan de 7.900 euro in 2022. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM166
Onrust bij Delhaize dreigt uit te draaien op uitputtingsslag: hoelang houdt de keten dit nog vol?
Lege winkelrekken, politie in gevechtsuitrusting en woorden die steeds zwaarder klinken. Het gaat hard tegen onzacht in het sociaal conflict bij Delhaize, dat morgen al de derde week ingaat. Een oplossing lijkt dan ook verder weg dan ooit. Intussen lijdt Delhaize enorme verliezen. Hoelang houdt de keten dit nog vol? En tot wat zijn de vakbonden in staat? -
Eerste jaarverlies Nederlandse centrale bank sinds 1931 door sterk gestegen rente
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna een half miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. Dat is het eerste verlies in meer dan negentig jaar. En ook voor de komende jaren worden forse verliezen voorzien. Pas in 2028 denkt de Nederlandse centrale bank weer winst te kunnen maken, meldt DNB in zijn donderdag verschenen jaarverslag. -
7
EU-landen proberen ook komend jaar om 15 procent minder gas te gebruiken
De EU-landen proberen ook komend jaar 15 procent minder gas te verbruiken. Ze hebben afgesproken de noodmaatregel, die ze vrijwillig op zich nemen, met een jaar te verlengen.