Antwerpse chemiebedrijven schakelen vanaf 2024 over van drinkwater naar dokwater
Dankzij een nieuwe ontziltingsinstallatie kunnen de Antwerpse chemiebedrijven Covestro en Evonik vanaf 2024 brak dokwater inzetten voor hun industriële processen. Door de investering zouden de bedrijven hun drinkwatergebruik met 98 procent terugdringen en zo jaarlijks miljoenen liters drinkwater uitsparen. Dat meldt chemiekoepel essenscia vandaag.
Delen per e-mail
Water is in de chemiesector een cruciale grondstof die ook ingezet wordt voor stoomproductie of als koelwater. Voor dat proceswater pompen chemiebedrijven in de Antwerpse haven ook drinkwater op uit het Albertkanaal. Een nieuwe waterfabriek zou dat vanaf 2024 kunnen veranderen.
Covestro en Evonik stappen als eerste in een infrastructuurproject van de Amerikaanse investeringsmaatschappij AVAIO en de groep AECOM, meldt essenscia. Die onderneming plant de bouw van een ontziltingsinstallatie die brak dokwater zal oppompen, ontzouten en opzuiveren tot proceswater. De waterfabriek komt op de bedrijfsterreinen van Covestro en zal via een nieuwe leiding langs de Scheldelaan ook Evonik bevoorraden.
Dankzij de installatie, die vanaf 2022 zou gebouwd worden en in 2024 operationeel moet zijn, kunnen Covestro en Evonik hun drinkwatergebruik met 98 procent terugdringen. Dat zou enkel nog nodig zijn voor sanitaire processen.
Enorme jaarlijkse waterbesparing
De waterfabriek heeft de capaciteit om een jaarlijkse waterbesparing te realiseren die gelijk is aan de gemiddelde drinkwaterconsumptie van ongeveer 40.000 gezinnen. Volgens de initiatiefnemers zal het mogelijk zijn om de waterfabriek nog verder uit te breiden, waardoor nog andere bedrijven zouden kunnen aansluiten.
Het ontzilte dokwater is niet enkel een volwaardig alternatief voor drinkwater, het is zelfs beter geschikt voor de chemische processen. Zo is de zoutlast, of de concentratie aan mineralen, van proceswater vijf keer lager dan van drinkwater. Doordat het water minder zout bevat is het beter geschikt voor chemie-installaties. Dat betekent minder watergebruik, minder afvalwater en minder chemicaliën voor waterbehandeling.
"In moeilijke economische tijden is dit positief investeringsnieuws met een uitgesproken duurzaam karakter", zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia Vlaanderen. "Slechts 6 procent van het totale waterverbruik van de chemie- en farmabedrijven is drinkwater. Bovendien heeft de sector het verbruik van drinkwater tussen 2007 en 2017 in absolute cijfers al met 15 procent teruggedrongen. Met dit unieke project zorgt de chemiesector, via eigen financiering, opnieuw voor een forse besparing van het drinkwaterverbruik, volledig in lijn met de ambities van de 'Blue Deal' van de Vlaamse regering.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM
Reeks belastingverhogingen zet kwaad bloed bij bedrijven: “Corona of niet, men klopt altijd bij dezelfde aan om de gemeentekas te spijzen”
Een nieuwe reeks belastingverhogingen valt bij bedrijven in Zwijndrecht in slechte aarde. Nu reeds betalen ze zeventig procent van de totale belastingen. Alleen al voor drijfkracht moeten bedrijven op vijf jaar tijd liefst 3,2 miljoen euro extra ophoesten. Onder meer de H2O-groep (Argex, Sterhoek, Hye) tekende bezwaar aan. “We zagen door de coronacrisis onze omzet serieus dalen, maar daar wordt op geen enkele manier rekening mee gehouden”, zegt CFO Kris Van den Houte. -
-
Nederlandse telecomoperator Youfone landt in België
De Nederlandse telecomaanbieder Youfone breidt uit naar België. Het zal dat doen via een huurovereenkomst op het netwerk van Proximus, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Youfone hoopt met uitgebreide keuzevrijheid de komende jaren enkele honderdduizenden klanten te overtuigen, zegt Sjors Hendriks, Youfone-verantwoordelijke voor België. -
PREMIUM25
Hoe (on)gelijk zijn onze lonen? “Niet veel mensen zullen een maatschappij bepleiten waarin iedereen hetzelfde salaris krijgt”
-
14
Eén aannemer voor 650.000 zonnepanelen op sociale woningen: sectorfederaties ontevreden
Sectorfederaties Techlink en Nelectra zijn ontevreden over de keuze om met slechts één aannemer een contract af te sluiten bij een Vlaams project voor de installatie van 650.000 zonnepanelen op sociale woningen. Ze betreuren dat kleinere installateurs zo geen kans krijgen om deel te nemen aan het grootschalige project. De tegenpartij nuanceert: “We moedigen Vlaamse KMO’s net aan om consortia te vormen en mee te dingen naar het contract”, klinkt het. -
Negatief conjunctuurnieuws in eurolanden stapelt zich op
De negatieve berichten over de conjunctuur in de eurolanden stapelen zich vrijdag op. Als gevolg van de lockdowns is de dienstensector in de eurozone verder gekrompen, zo blijkt uit de recente berekeningen van het Britse onderzoeksbureau Markit. Er wordt nu zelfs gevreesd voor een nieuwe recessie. Daarnaast raakte bekend dat Duitsland zijn economische vooruitzichten naar beneden bijstelt.